Depozit de muniție descoperit la un colegiu din Iași. Elevii din cămin au fost evacuați

Depozit de muniție descoperit la un colegiu din Iași. Elevii din cămin au fost evacuați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un depozit de muniţie din Al Doilea Război Mondial a fost descoperit, luni, în curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi, în timpul unor săpături. Cursurile aici au fost suspendate până luni 20 mai, în timp ce elevii din cămin au fost evacuaţi.

Cum a fost descoperit depozitul

La Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” se executau lucrări de amenajare a unei platforme betonate pe care urma să fie construită o clădire modulară compusă din containere, care să găzduiască temporar activitatea didactică. Echipa care lucra aici a descoperit, luni, în urma săpăturilor, un depozit de muniţie din Al Doilea Război Mondial. Depozitul se afla la câteva zeci de metri de căminul colegiului.

ADVERTISING

Activitatea a fost sistată imediat, perimetrul a fost securizat, iar la faţa locului au intervenit echipe de pirotehnişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi şi specialişti militari.

Totodată, primarul Mihai Chirica a convocat o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, unde s-a decis suspendarea cursurilor în unitatea de învăţământ, dar şi evacuarea căminului colegiului până luni, 20 mai. În căminul Colegiului "Vasile Lupu" erau cazaţi 195 de elevi şi învăţau 121 elevi de şcoală primară. De asemenea, au fost impuse culoare de circulaţie în zona unităţii de învăţământ.

ADVERTISING

Lucrările de amenajare a platformei betonate vor fi reluate imediat după ce vor fi îndeplinite toate condiţiile de siguranţă.

Ce muniție a fost găsită:

  • 20 de proiectile perforant calibru 75 mm
  • 9 proiectil exploziv calibru 75 mm
  • 1 bomba de aruncător calibru 60 mm
  • 5 bombe de aruncător calibru 50 mm
  • 4 grenade ofensive
  • 250 cartuşe de diferite calibre

Primarul Mihai Chirică a declarat pentru Agerpres că depozitul este bine organizat și conține o cantitate foarte mare de proiectile neexplodate, din cel de-al Doilea Război Mondial, aparent de proveniență germană.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a mai decis că, pe orice teren de pe raza municipiului Iaşi pe care nu au fost făcute intervenţii până în anul 1945, orice săpătură va fi făcută numai în prezenţa unui reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care va testa cu aparatură specifică terenul respectiv.

ADVERTISING

Colegiul era în reabilitare

Cei 830 de elevi şi 150 de profesori şi personal auxiliar de la Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" din Iaşi erau relocați la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", din septembrie 2023, clădirea colegiului urmând a fi reabilitată.

Colegiul Pedagogic, fosta Şcoală Normală "Vasile Lupu" sau Institutul Vasilian, este cea mai veche instituţie de acest tip din Principatele Moldovei şi Ţării Româneşti şi funcţionează în actuala locaţie din 1864. Clădirea colegiului este încadrată în clasa de risc seismic I.

Ce trebuie făcut, în cazul descoperirii de proiectile sau muniție neexplodată

ISU Iaşi avertizează populația că în cazul descoperirii de muniţii neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe imediat evenimentul prin apel la 112. De asemenea, sunt interzise în astfel de situații:

  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase
  • aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate
  • introducerea muniţiilor în foc
  • topirea elementelor metalice de muniţii
  • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor proveniţi din muniţii în scopuri artizanale
  • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente
  • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇