Decizie definitivă: Un neamţ acuzat că a traficat mii de artefacte furate de la Sarmizegetusa nu merge la închisoare

Decizie definitivă: Un neamţ acuzat că a traficat mii de artefacte furate de la Sarmizegetusa nu merge la închisoare

Cetăţeanul german Pop Zeno, acuzat că a deţinut şi vândut piese de tezaur furate din situl arheologic din Munţii Orăştiei – Sarmizegetusa Regia, scapă de închisoare, după ce a fost condamnat definitiv, joi, la 3 ani cu suspendare.

El ar fi tranzacţionat diverse obiecte de patrimoniu, printre care o brăţară de aur de aproape un kilogram, podoabe dacice, monede geto-dacice, monede romane şi artefacte din ceramică şi piatră.

Iniţial, la instanţa de fond, Pop Zeno a primit doi ani cu suspendare pentru tăinuire, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani, dar tot cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

ADVERTISING

Neamţul va trebui, totuşi, să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public Bucureşti - Sector 1 sau la Poliţia Locală a Sectorului 1.

În plus, Zeno trebuie să plătească Ministerului Culturii daune materiale de 72.654 de euro.

Rămâne de văzut cum va fi recuperată această sumă, de vreme ce sechestrul pus de instanţa din România pe două terenuri de 819 mp şi 431 mp (în scopul garantării executării cheltuielilor judiciare şi reparării pagubei produse prin infracţiune) a fost revocat în 2021 prin hotărârea definitivă a Curţii de Apel Linz.

ADVERTISING

Pe de altă parte, judecătorii au respins cererea procurorilor de confiscare a unor bunuri (10 artefacte arheologice din ceramică sau piatră), care vor fi restituite cetăţeanului german.

A fost respinsă şi cererea de confiscare a sumei de 72.150 euro, reprezentând banii obţinuţi prin tranzacţionarea unor monede.

Ce a furat neamţul

Potrivit Parchetului General, în perioada 2005 - 2015, Pop Zeno a vândut numeroase bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, furate din situri arheologice din România.

ADVERTISING

De exemplu, a vândut unui colecţionar bulgar o brăţară multispiralică din aur (în greutate de 933,4 g sustrasă din Rezervaţia Arheologică din Munţii Orăştiei - situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005), obiect pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private.

Cazul brăţării este special pentru că piesa reprezintă a 13-a brăţară recuperată de autorităţile române (dintr-un total de 15 sustrase în perioada 2000 - 2001 din siturile arheologice), aparţinând unui tezaur regal ascuns în centrul regatului dac.

Ea a fost recuperată şi se află la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Alte bunuri pe care le avea neamţul şi de care ştia că provin din comiterea de infracţiuni:

  • 18 podoabe dacice de argint
  • 23 de monede geto-dacice (ce fac parte din cel puţin patru tezaure monetare dispersate)
  • 473 de monede de argint romane republicane şi dacice
  • 10 artefacte arheologice din ceramică sau piatră

Totodată, conform unor facturi datate în perioada 2007 - 2013, Pop Zeno a tranzacţionat către diferite persoane sau societăţi (din Europa şi Statele Unite) peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani republicani, o drahmă est celtică).

Alte obiecte recuperate - 473 de monede şi 18 podoabe dacice din argint - au fost repatriate şi se află în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇