Tinerii italieni își exprimă nemulțumirea în mediul online după ce un judecător a decis că paznicul unui liceu care a pipăit o elevă nu este vinovat de hărțuire sexuală, întrucât contactul fizic nu a durat „suficient de mult”.
O elevă de 17 ani de la un liceu din Roma a reclamat că în timp ce urca pe scară împreună cu o prietenă a simțit cum îi cad pantalonii, iar o mână îi atinge fesele, apucându-i lenjeria intimă. „Iubire, știi că a fost o glumă”, i-a zis bărbatul când ea s-a întors spre agresor.
Incidentul s-a petrecut în aprilie 2022, iar eleva a depus plângere la poliție împotriva făptașului, Antonio Avola, în vârstă de 66 de ani. Acesta a recunoscut că a atins-o fără consimțământul ei, dar a spus că a glumit, relatează BBC.
Un procuror din Roma a cerut o pedeapsă cu închisoarea de trei ani și jumătate pentru autorul agresiunii, dar instanța a decis săptămâna aceasta că paznicul nu este vinovat de hărțuire sexuală, întrucât ceea ce s-a întâmplat a durat mai puțin de zece secunde.
Potrivit judecătorului, bărbatul "nu a zăbovit" și a atins-o "doar puțin" pe adolescentă.
Cine numără secundele când ești hărțuit?
După această decizie, termenul "palpata breve" (pipăitul scurt) a devenit un trend pe Instagram și TikTok în Italia: italienii postează clipuri cu hashtag-ul #10secondi în care ironizează ideea celor 10 secunde în care pipăirea cuiva fără acordul său nu este considerată agresiune.
Tinerii se mângâie pe piept timp de exact 10 secunde, iar clipurile, deși unele sunt inconfortabil de urmărit, au scopul de a arăta cât de lungi pot fi acele secunde.
Primul clip a fost postat de actorul Paolo Camilli ("White Lotus"), iar de atunci mii de oameni i-au urmat exemplul.
Un alt clip a fost postat de Chiara Ferragni, cel mai cunoscut influencer din Italia, cu 29,4 milioane de urmăritori pe Instagram.
Un alt influencer, Francesco Cicconetti, a scris pe TikTok: "Cine decide că 10 secunde nu este un interval lung? Cine numără secundele când ești hărțuit? Bărbații nu trebuie să aibă dreptul de a atinge corpul femeilor fără acordul lor, nici măcar o secundă - darămite 5 sau 10."
El a adăugat că decizia judecătorului de a-l achita pe agresor arată cât de normalizată este hărțuirea sexuală în societatea italiană.
"Această sentință este absurdă. Durata hărțuirii nu ar trebui să diminueze severitatea sa", se arată într-un mesaj pe contul de Instagram Freeda.
Tăcerea nu e bună, mai ales în Italia
"Judecătorul a stabilit că el glumea? Ei bine, pentru mine n-a fost o glumă", a declarat eleva pentru Corriere della Sera.
"Paznicul a venit din spate fără să zică nimic. Și-a băgat mâinile în pantalonii mei și sub lenjerie. M-a apucat de fund. Apoi, m-a împins în sus, rănindu-mi zona intimă. Pentru mine, asta nu-i o glumă. Nu așa glumește un om în vârstă cu un adolescent", a spus ea.
"Acele câteva secunde au fost mai mult decât suficiente pentru ca paznicul să mă facă să-i simt mâinile pe mine", a continuat ea, adăugând că se simte de două ori trădată - de școală și de sistemul de justiție: "Încep să mă gândesc că am greșit că am avut încredere în instituții. Asta nu e dreptate."
Eleva se teme că decizia judecătorului va împiedica fetele și femeile să declare că au fost vizate de astfel de atacuri.
"Vor simți că pur și simplu nu merită să mai denunțe abuzul. Dar e important, fiindcă tăcerea îi protejează pe agresori", a spus ea.
Datele recente ale Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene arată că 70% din femeile italiene care au fost victime ale hărțuirii între 2016 și 2021 nu au denunțat incidentele.
T.D.