COVID-19 în Italia: După criză, se caută vinovații

COVID-19 în Italia: După criză, se caută vinovații

Cu cele 16.000 de decese, regiunea italiană Lombardia este una din cele mai afectate de coronavirus din Europa. Acum se caută răspunsuri la dimensiunile pe care le-a avut pandemia.

„Aici totul era plin cu sicrie, 132 de sicrie erau aici!” Părintele Marco Bergamelli își întinde brațele și arată spre interiorul capelei.

Mai devreme, la telefon, preotul de 66 de ani părea obosit, acum este din nou plin de energie. Are multe de povestit și timp puțin la dispoziție. În capela lui Bergamelli se află din nou băncile normale pentru credincioși, chiar dacă majoritatea locurilor sunt încă închise și prevăzute cu mesaje de avertizare.

Se pare că nu mai e nevoie de aceste restricții dure, dar mulți credincioși nu au încă destul curaj să revină la slujbe.

Amploarea crizei coronavirus în regiune se vede clar la intrarea în cimitirul principal din Bergamo. Peste tot cripte și mausolee impresionante de-a lungul cărărilor cu pietriș deschis la culoare.

ADVERTISING

Nu prea departe de intrare, iese în evidență în mod special o anumită zonă. Acolo se găsesc peste o sută de morminte simple, săpate în grabă, despărțite cu stinghii de lemn. Cele mai multe nici nu au pietre de mormânt, ci adesea doar o bucată de metal cu numele celui decedat. "Acestea sunt mormintele victimelor COVID-19", spune Bergamelli.

Crematorii suprasolicitate – începuse să miroasă

Din cei peste 34.000 de oameni care au murit în Italia în urma COVID-19, peste 16.000 provin doar din Lombardia. La Bergamo nu există aproape nimeni care să nu fi pierdut o rudă sau pe cineva cunoscut, după ce aceștia s-au infectat cu noul virus.

Și părintele Bergamelli s-a aflat la limita rezistenței. După ce, pe 9 martie, s-a decis interdicția totală de părăsire a locuințelor, el a fost nevoit să vadă cum capela sa se umple de sicrie.

Crematoriul de la cimitir nu mai făcea față. Preotul spune că Armata prelua zilnic 50-60 de sicrie, pe care le ducea spre a fi înmormântate la Florența, Bologna sau Ferrara.

ADVERTISING

Totuși, capela se umplea zilnic de tot mai multe sicrie. La început, părintele a ținut slujbe în memoria celor decedați. Dar la un moment dat a fost prea mult. "A început să-mi fie frică să mai fiu în același spațiu cu atâtea persoane decedate de coronavirus. După 10 zile începuse să miroasă – și nu a pinii sau brazii din cimitir", spune el.

Între timp, nu se mai sapă zilnic noi morminte. În oraș, lumea încearcă să se adapteze la noua realitate. Un oraș afectat vizibil de criză.

La Bergamo este obligatorie purtarea măștii de protecție – inclusiv pe stradă sau în mașină, când în automobil se află două persoane.

Cafenelele și restaurantele sunt din nou deschise, cu măsuri speciale de igienă. Meniurile se iau după fiecare comandă și în multe localuri se măsoară febra oaspeților, înainte de a le permite să se așeze la mese.

COVID-19 în lume: Sunt peste 9 milioane de cazuri și aproape 500.000 de decese

ADVERTISING

Cine este responsabil pentru criză?

Chiar dacă mulți își doresc doar să revină în sfârşit la viața de dinainte, există unii care nu pot pur și simplu să o facă.

De pildă, Stefano Fusco. Tânărul a creat împreună cu tatăl său organizația "Noi Denunceremo" (noi acuzăm). Gruparea cere răspunsuri la motivele pentru care a fost nevoie să moară atâția oameni în regiune.

Stefano Fusco și-a pierdut bunicul. În februarie, bărbatul de 85 de ani se afla în spital după un ușor atac cerebral. În timpul perioadei de recuperare, el a făcut febră și a început să tușească. A fost testat pozitiv la coronavirus și a murit câteva zile mai târziu în spital.

Situația a fost deosebit de tragică pentru bunica lui, povestește Fusco. Familia a trebuit să-i dea vestea la telefon. Femeia a rămas singură cu durerea ei, pentru că se afla în carantină.

La câteva zile după moartea bunicului, Stefano și tatăl lui au format gruparea "Noi Denunceremo". Pe pagina de Facebook a acesteia, ei au încercat să-i ajute pe cei care se aflau singuri acasă, nevoiți să suporte fără sprijin tristețea pierderii celor apropiați.

Între timp, pe această pagină comunică peste 60.000 de persoane. Sunt experienţe similare, spune Stefano Fusco.

"Mulți au murit singuri acasă, mulți nu au fost primiți în spital până când erau aproape morți. Probabil că ar fi putut încă fi salvați, dacă primeau mai devreme ajutor."

Procuratura din Bergamo a demarat anchete sprijinite de "Noi Denunceremo". Fusco crede că guvernul regional este responsabil. Acesta ar fi reacționat cu prea mare ezitare și a eșuat în izolarea comunelor Alzano Lombardo și Nembro, cele două localități de lângă Bergamo, considerate focarele de infecție inițiale din Italia.

Politician al Lega, sub presiune

Șeful guvernului regional din Lombardia, Attilio Fontana, nu se consideră însă responsabil. El are biroul într-un zgârie nori din centrul oraşului Milano. De la terasa de pe acoperiș, la etajul 38, se poate vedea până departe la marginea principalei metropole financiare a Italiei.

Profiturile ar fi fost pentru el mai importante decât protejarea populației. Așa sună un reproș des auzit. Politicianul Partidului Lega respinge această acuzație. El ar fi fost deja de la începutul lui martie pentru izolarea celor două comune, spune el, dar Guvernul de la Roma s-ar fi opus.

"Cred că am încercat cu adevărat să dăm toate răspunsurile și să luăm toate măsurile necesare în această situație ieșită din comun, în care nimeni nu știa mai nimic despre acest virus."

Părintele Bergamelli s-a întors de la crematoriu la cimitirul din Bergamo. Zona este goală, nimic nu mai amintește de criza din ultimele luni.

Preotul vorbește de durerea celor rămași și de nesiguranța care îi apasă pe mulți dintre locuitorii din Bergamo. Încet-încet, spune el, viața de dinainte revine. Este din nou mai multă liniște.

Apoi, părintele își ia la revedere și merge grăbit de-a lungul pinilor care stau de strajă cărării ce duce spre capelă. În fața clădirii, așteaptă deja o mașină mortuară.

Max Zander


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇