Coronavirus: Situația în Germania nu este diferită de cea din martie

Coronavirus: Situația în Germania nu este diferită de cea din martie

Tot mai mulți germani se întorc din vacanță cu coronavirus – nu numai din zonele de risc. Bavaria dorește să-i testeze pe toți cei care revin din concediu. Prima încercare a dat greş.

Crucea Roșie din landul federal Bavaria este furioasă. De zile întregi, angajații organizației caritabile stau pe caniculă, la trei puncte de control pe autostradă și în două gări principale, făcând oamenilor care se întorc din concedii teste pentru coronavirus. O sarcină mamut, pentru că vacanțele de vară se încheie în această perioadă în mai multe landuri federale.

60.000 de călători au fost testați în cele cinci puncte de verificare, în ultimele câteva zile. Inclusiv mulți turiști, care s-au întors din concediu și au fost de acord să fie testați.

Începând cu 8 august, testele sunt obligatorii numai pentru persoanele revenite din zonele de risc. Numai aceste persoane trebuie să intre în carantină, până când primesc un rezultat negativ.

ADVERTISING

Un nou caz Ischgl?

44.000 din cele 60.000 de persoane testate își așteaptă, de peste o săptămână, rezultatele. Este foarte grav, pentru că 900 dintre teste s-au dovedit a fi pozitive.

Scandal uriaș în Germania: 1.000 de oameni au aflat că au coronavirus după mai bine de o săptămână, din vina autorităților

Dacă oamenii nu provin dintr-o zonă de risc, nu trebuie să rămână acasă și dacă totuşi sunt infectaţi dar nu prezintă simptome, ar putea lesne răspândi virusul. Așa cum s-a întâmplat în cazul călătorilor care s-au întors în februarie și martie din stațiunea austriacă de schi Ischgl.

"Organizațiilor caritabile bavareze li s-a cerut de către landul Bavaria să instaleze cinci puncte de testare într-o singură zi", critică cei de la Crucea Roșie organizarea pripită a întregii operațiuni. Situația s-a complicat și pentru că datele personale ale celor testați au fost scrise de mână.
Cine e vinovat?

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Direcția de Sănătate a landului "nu a fost în stare să pună la dispoziție software-ul adecvat, într-un timp atât de scurt”. Au existat doar formulare de hârtie. Crucea Roșie Bavareză "respinge acuzațiile sau afirmațiile care sugerează că organizațiile umanitare sunt (parțial) vinovate pentru această problemă".

Responsabilii politici intră primii în colimator, în procesul actual de căutare a vinovaților. De pildă, ministrul Sănătății din Bavaria, Melanie Huml, sau mai ales șeful său, premierul bavarez, Markus Söder. El a fost cel care a propus în fața întregii țări ca testele pentru coronavirus să fie gratuite și a solicitat amenajarea centrelor de testare nu numai pe trei aeroporturi, ci și în gări și pe autostrăzi.

Pană cu ricoșeu politic

"Acum nu putem decât să ne cerem scuze pentru această situație", a declarat Söder la München.

"Întregului guvern de land îi pare rău pentru că s-au întâmplat aceste greșeli." Această pană este deosebit de stânjenitoare pentru Söder, care de luni de zile se prezintă în fața germanilor ca un adevărat manager de criză.

ADVERTISING

Se presupune că politicianul CSU dorește să candideze pentru postul de cancelar, cu toate că Söder a subliniat în mod repetat că locul său este în Bavaria.

Dar, probabil, nu ar refuza să intre la alegerile din Bundestag de anul viitor, în calitate de candidat comun al CDU și CSU.

Până acum, strategia lui Söder a funcționat în contextul pandemiei de coronavirus, dar, de data aceasta, se pare că politicianul a subestimat numărul de oameni care au acceptat oferta.

"Cine joacă în mod constant rolul de manager de criză, în calitate de prim-ministru, trebuie să se și asigure că strategia funcționează", a criticat Annalena Baerbock, șefa Verzilor ecologiști.

Sabine Dittmar, deputat SPD în Bundestag și responsabila pentru politici de sănătate în același grup parlamentar, vede lucrurile în mod asemănător și se teme că mulți oameni, care se întorc din vacanță, nu vor mai accepta oferta de testare. "Este pusă în joc încrederea în măsurile de combatere a pandemiei."

Germania nu are o strategie unanimă

Bavaria este singurul land federal care oferă teste gratuite pentru toți călătorii care se întorc, indiferent de unde vin.

Celelalte 15 landuri federale sunt mai puțin generoase, chiar dacă se află la granițe cu alte țări. Acolo, testele sunt obligatorii doar pentru călătorii care se întorc din zonele de risc.

Germania include pe lista zonelor de risc municipiul București și încă 10 județe din România

Laboratoarele germane pot efectua 1,2 milioane de teste pe săptămână, dar deocamdată se folosește numai jumătate din această capacitate.

Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, a înființat centre de testare pe cinci aeroporturi. Până la 11 august, au fost testate în jur de 47.000 de persoane, dintre care aproximativ două procente au primit rezultat pozitiv.

În general, persoanele testate așteaptă una până la două zile rezultatele, a declarat pentru DW un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Düsseldorf.

Strategii perfecte în alte landuri?

Fundația Germană pentru Protecția Pacienților se îndoiește de acest lucru. "Avem informații de pe întreg teritoriul federal că la unele granițe, aeroporturi și stații de tren rezultatele testelor sunt transmise târziu sau deloc", spune președintele fundației, Eugen Brysch. Acesta ar dori să afle de la autoritățile landurilor "dacă testările se desfășoară fără probleme."

O chestiune urgentă și importantă, având în vedere că în mai multe landuri federale a început noul an școlar. La Berlin, unde unele clase au câte 30 de elevi, au existat deja mai multe cazuri de Covid-19 în rândul profesorilor și al elevilor.

Pentru că nu se dorește din nou închiderea completă a școlilor, numai anumite clase sau grupuri au fost trimise în carantină.

Grijile cu privire la un nou val sunt justificate

Între timp, numărul infectărilor continuă să crească de la o zi la alta în Germania. Momentan sunt înregistrate zilnic în jur de 1.400 de cazuri noi.

Prim-ministrul Bavariei, Markus Söder, avertizează deja cu privire la un nou val. "Situația nu este diferită de cea din martie", a declarat acesta la München. Avem creșteri în mai multe regiuni și un număr tot mai mare de zone de risc în toată Europa, a adăugat Söder. "Grijile sunt mai mult decât justificate."

Autor: Sabine Kinkartz


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇