Noi imagini din satelit prezintă ceea ce ar putea fi cea mai mare navă de război a Coreei de Nord – posibil de peste două ori mai mare decât orice altă navă din flota navală a liderului Kim Jong Un.
Imaginile realizate de Maxar Technologies și Planet Labs pe 6 aprilie arată nava în construcție pe șantierul naval Nampo de pe coasta de vest a Coreei de Nord, la aproximativ 60 km sud-vest de capitala Phenian, potrivit CNN.
Analiștii spun că imaginile arată lucrările în desfășurare pentru instalarea armamentului și a altor sisteme interne ale navei, care este, cel mai probabil, o fregată de rachete ghidate (FFG) concepută să transporte rachete în lansatoare verticale, pentru a fi utilizate împotriva țintelor de pe uscat și de pe mare.
„FFG are aproximativ 140 de metri lungime, ceea ce o face cea mai mare navă de război fabricată în Coreea de Nord”, se arată într-o analiză realizată de Joseph Bermudez Jr. și Jennifer Jun de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Spre comparație, distrugătoarele din clasa Arleigh Burke ale Marinei SUA au o lungime de aproximativ 152 de metri, iar fregatele din clasa Constellation, aflate în construcție, vor avea 149 de metri.
Existența navei de război nu este o surpriză. Regimul lui Kim s-a angajat într-o modernizare rapidă a forțelor sale armate, dezvoltând o serie de arme noi și testând rachete balistice intercontinentale care pot ajunge aproape oriunde în Statele Unite.
Acest lucru se întâmplă în ciuda sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite care au impus limite stricte accesului său la materialele și tehnologia necesare pentru dezvoltarea acestor arme.
Legăturile cu Rusia ajută Coreea de Nord
Dar legăturile mai strânse cu Rusia de la începutul războiului din Ucraina ar putea ajuta Coreea de Nord să ocolească sancțiunile ONU, spun analiștii.
Kim Duk-ki, un amiral sud-coreean în retragere, a declarat că el crede că Moscova ar putea furniza tehnologia pentru sistemele de rachete ale fregatei.
Imagini cu această navă au apărut într-un reportaj difuzat de televiziunea de stat Korean Central Television la finalul anului trecut, cu ocazia sesiunii plenare a Partidului Muncitorilor. În reportaj apărea liderul Kim Jong Un inspectând lucrările de construcție a navei.
Imaginile arată că nava de război ar putea fi dotată cu armament deținut de flotele moderne, inclusiv lansatoare verticale pentru o gamă variată de rachete.
Analiștii au remarcat, de asemenea, că nava pare să fie configurată să aibă un radar care poate detecta țintele mai rapid și mai precis decât capacitățile nord-coreene prezentate anterior.
Provocarea construirii navelor de război
Aproape orice constructor de nave poate realiza corect carcasa și sistemele de propulsie, a declarat Carl Schuster, fost căpitan al Marinei SUA și analist cu sediul în Hawaii.
„Cu toate acestea, navele de război moderne reprezintă o provocare în ceea ce privește integrarea comunicațiilor, sistemelor electronice, armelor și a tehnologiilor de senzori electronici și acustici, care nu este atât de ușor de realizat”, a spus el.
Într-un interviu acordat CNN în martie, parlamentarul sud-coreean Kim Byung-kee, membru al Comisiei de Informații a Adunării Naționale, a pus la îndoială capacitatea tehnică a Phenianului de a construi o navă de război avansată sau infrastructura necesară pentru a o susține.
„Operarea unei nave de război militare atât de mari necesită un buget semnificativ. Nu numai că trebuie să construiască o navă de război, dar și să formeze o echipă care să o opereze, iar operarea acesteia costă, inclusiv echipamentul și combustibilul. De asemenea, o navă de război imensă nu poate funcționa singură. Așadar, întrebarea este: își poate permite Coreea de Nord costul?”, a spus el.
Kim, amiralul sud-coreean în retragere, a fost precaut în a nu subestima felul în care ar putea arăta produsul final, în special letalitatea sa.
„Dacă Coreea de Nord echipează noua fregată cu racheta balistică hipersonică pe care a susținut că a testat-o cu succes în ianuarie, acest lucru va avea un impact revoluționar asupra securității regionale”, a spus fostul ofițer naval.
După ce a analizat imaginile din satelit pentru CNN, Schuster a precizat că probabil va dura un an sau mai mult înainte ca noua navă de război nord-coreeană să poată începe testele pe mare.
Flota învechită a Coreei de Nord
Marina nord-coreeană are aproximativ 400 de nave de patrulare și 70 de submarine, conform celei mai recente estimări a Agenției de Informații a Apărării din SUA (DIA) dintr-un raport din 2021.
Deși este vorba de un număr mare de nave, cele mai multe sunt vechi și mici.
Joseph Dempsey, analist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a scris într-o postare pe blogul său, în ianuarie, că Phenianul are doar două nave principale de luptă de suprafață. Aceste fregate din clasa Najin - nave de război de 1.600 de tone care datează de la începutul anilor 1970 - sunt învechite, a scris el.
Raportul DIA a afirmat că marina nord-coreeană ar fi în mare parte redusă la apărarea costieră în orice conflict cu Coreea de Sud sau Statele Unite, ambele având forțe navale mult superioare.
Însă liderul nord-coreean Kim a făcut presiuni pentru modernizarea flotei sale navale. De asemenea, dezvoltă rachete lansate de pe submarine și submarinele care le transportă.
Yu Yong-won, un parlamentar sud-coreean, a declarat că nava aflată în construcție la șantierul naval Nampo este doar un exemplu al încercării lui Kim de a-și moderniza flota.
Un submarin cu propulsie nucleară este în construcție la un șantier naval din portul nord-coreean Sinpo, iar o altă fregată este în lucru la Chongjin, a spus Yu.