Cerealele negre din Ucraina: Frauda și marii beneficiari din România

Cerealele negre din Ucraina: Frauda și marii beneficiari din România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sute de firme fantomă, cu adrese fictive și oameni de paie, s-au infiltrat în comerțul cu grâne din Ucraina devastată de război.

Traficul cu cereale a afectat masiv fermierii din România, Polonia și Ungaria, care au ieșit în stradă să-și protejeze afacerile.

În primul an de război peste 9 milioane de tone de cereale negre au fost traficate. O valoare cumulată de 2,2 miliarde de dolari, arată Rise Project într-o anchetă publicată vineri.

România a fost țară de tranzit, dar și a doua destinație finală a cerealelor negre, după Turcia, cu marfă în valoare de 432 milioane de dolari

Jumătate din acest volum a fost achiziționat direct de companii românești, care au profitat de situație și au înregistrat creșteri masive ale rulajelor de când a început războiul. 

Majoritatea sunt firme conectate la politicieni locali, condamnați pentru corupție, afaceriști investigați pentru evaziune fiscală, lideri ai asociației traderilor, firme ce aparțin unor foști polițiști și mari traderi internaționali. 

Cealaltă jumătate a mărfii a fost adusă aici prin diverși intermediari, de la firme offshore, cu proprietari ascunși în Dubai sau Seychelles, până la companii dizolvate în Ungaria, ai căror proprietari din acte au început să moară subit. 

Citeşte integral investigaţia Cerealele negre din Ucraina: Frauda și marii beneficiari din România de la Rise Project


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇