Cei 12 români care au furat cărți de mare valoare în Marea Britanie au fost condamnați la ani buni de închisoare

Doisprezece bărbaţi, toţi cetăţeni români, care formau o reţea de hoţi ce a furat cărţi vechi de mare valoare, au fost condamnaţi în Regatul Unit şi încarceraţi, a anunţat vineri poliţia britanică, relatează AFP şi presa locală.

Tribunalul din Kingstown (sud-vestul Londrei) a pronunţat joi şi vineri pedepse de la trei ani şi trei luni de închisoare până la cinci ani şi opt luni împotriva inculpaţilor, care au pledat toţi „vinovat”. Unii dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru furtul în sine, alţii pentru planificare şi scoaterea din ţară a bunurilor furate, se menţionează într-un comunicat al Scotland Yard.

ADVERTISING

"Aceste condamnări vin să încoroneze cu succes trei ani de anchetă complicată, care a identificat şi condamnat o bandă organizată română necunoscută până atunci", a subliniat şeful anchetei, Andy Durham, citat în comunicat.

Prada răufăcătorilor a fost evaluată la o valoare totală de 4,5 milioane de lire sterline (aproape 5 milioane de euro).

Printre cele 12 infracţiuni comise de bandă în Regatul Unit între sfârşitul anului 2016 şi jumătatea lui 2019 este furtul a 200 de cărţi vechi, numite şi incunabule, respectiv imprimate înainte de 1500. Estimate la peste 2,5 milioane de euro, operele au fost descoperite în urmă cu două săptămâni în România.

ADVERTISING

Ediţii princeps de Galileo şi Isaac Newton, un incunabul de Petrarca, mai multe ediţii rare de Dante Alighieri sau 80 de schiţe ale pictorului spaniol Francisco de Goya au fost furate într-un jaf spectaculos din noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2017.

Hoţii au pătruns prin acoperişul unui depozit din Feltham, în apropiere de Londra, coborând apoi 12 metri în rapel, fără a fi reperaţi de detectoarele de mişcare, au indicat procurorii români, potrivit AFP.

Ei au căutat timp de mai multe ore printre miile de cărţi care urmau să fie trimise în SUA pentru un târg internaţional de cărţi rare.

ADVERTISING

Cărţile vechi au fost descoperite într-o casă din judeţul Neamţ. Potrivit fotografiilor publicate de parchetul din România, operele extrem de valoroase au fost ambalate în plastic şi ascunse într-o fosă de beton, fiind acoperite cu deşeuri din construcţii.

"Aceste cărţi sunt extrem de preţioase, de neînlocuit, de o enormă importanţă pentru patrimoniul cultural internaţional", a subliniat atunci poliţia britanică. Celelalte furturi comise de bandă au vizat smartphone-uri, tablete şi computere.

Ofiţerii britanici au lansat o anchetă asupra grupului infracţional în februarie 2017. Ei au lucrat împreună cu poliţiştii români şi Carabinieri la acest dosar, alături de Europol şi Eurojust, pentru a recupera bunurile şi a-i identifica pe hoţi. Operaţiunea a culminat cu arestări şi percheziţii la 45 de adrese din Regatul Unit, România şi Italia în iunie 2019, se menţionează într-un articol al sheffield.bigstamp.uk.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇