CCR a decis că noul Cod al Comunicaţiilor lasă loc la abuzuri. Drulă: Am învins casta epoleţilor. Accesul necontrolat al serviciilor secrete la informaţii stocate pe servere nu va exista

CCR a decis că noul Cod al Comunicaţiilor lasă loc la abuzuri. Drulă: Am învins casta epoleţilor. Accesul necontrolat al serviciilor secrete la informaţii stocate pe servere nu va exista
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituţională a României a stabilit, miercuri, că sunt neconstituţionale anumite prevederi din Codul Comunicaţiilor. Mai exact, judecătorii CCR au desfiinţat prevederea care obliga furnizorii de servicii de găzduire electronică să furnizeze conținut criptat procurorilor sau serviciilor secrete.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecătorii au admis obiecţia de neconstituţionalitate (au fost două sesizări cu acelaşi obiect formulate de USR şi Avocatul Poporului) şi au constatat că sunt neconstituţionale unele dispoziţii privind comunicaţiile electronice.

ADVERTISING

USR a sesizat CCR cu privire la prevederea din Codul Comunicațiilor prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligația să furnizeze conținutul criptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii organelor de aplicare a legii și organelor cu atribuții în domeniul securității naționale.

Explicaţiile CCR

Şi CCR le-a dat dreptate spunând că nu există garanţii în lege că nu vor apărea abuzuri, care să afecteze viaţa privată sau libertatea de exprimare.

"Lipsa garanţiilor deschide posibilitatea unor abuzuri în activitatea de reţinere şi stocare a datelor, cu riscul afectării dreptului la viaţă intimă, familială şi privată a persoanei, a secretului corespondenţei şi a libertăţii de exprimare, ingerinţa statului în exercitarea drepturilor constituţionale menţionate nefiind formulată într-o manieră susceptibilă să ofere încredere cetăţenilor în caracterul său strict necesar într-o societate democratică", menţionează Curtea într-un comunicat remis miercuri.

Chiar dacă prevede garanţiile necesare accesului şi folosirii informaţiilor reţinute sau stocate, CCR arată că legea este redactată "defectuos/ambiguu" şi este lipsită de precizie şi predictibilitate, aşa că dispoziţiile ei sunt "susceptibile de a crea aparenţa de legalitate" cu privire la activitatea de reţinere şi stocare a informaţiilor electronice.

Curtea a mai decis și neconstituționalitatea amplasării de echipamente 5G pe spații verzi din intravilanul localităților.

ADVERTISING

Reacţia USR: Am învins casta epoleţilor

Pentru că este o victorie rară pe care o obţin la CCR, a reacţionat imediat preşedintele interimar Cătălin Drulă.

Conform unui comunicat USR, decizia CCR confirmă faptul că PSD şi PNL "au încercat să infiltreze un abuz" într-o lege extrem de importantă pentru România.

"Am învins casta epoleţilor la Curtea Constituţională. Accesul necontrolat al serviciilor secrete la informaţii stocate pe servere din România nu va exista. Astăzi, democraţia şi drepturile individuale au bătut sistemul.

ADVERTISING

Astăzi vedem diferenţa dintre un partid cu valori autentic democratice şi liberale şi o coaliţie care consideră că visele unor purtători de epoleţi sunt mai importante decât libertatea şi dreptul la viaţă privată al oamenilor. Niciodată USR nu va abdica de la principiile civile, care ne-au ghidat întreaga activitate politică", a declarat Cătălin Drulă.

Pe 2 martie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇