Curtea Constituțională a României a respins, joi, sesizarea Guvernului și a decis că alocațiile trebuie dublate și nu crescute etapizat așa cum prevedea OUG adoptată de Executiv.
UPDATE Este oficial: judecătorii CCR au respins în unanimitate sesizarea Guvernului pe legea care respinge OUG 123/2020, ce prevedea creşterea etapizată a alocaţiilor copiilor. Anterior, informația apăruse pe surse pe agențiile de știri.
"A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii", se arată în minuta deciziei, citată de Agerpres.
Astfel, alocațiile copiilor trebuie să fie dublate.
Pe 19 august, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează articolul 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii.
Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevedea o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an: 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.
Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis.
Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.
La sfârșitul lunii august, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea că în situaţia în care CCR va hotărî că alocaţiile trebuie dublate, liberalii nu vor contesta decizia Curții.
„Să ştiţi că noi decizia am luat-o în linie cu litera şi spiritul hotărârii Curţii Constituţionale. Deci, din moment ce ne-am preocupat să urmărim conţinutul Curţii, aşteptarea mea este să nu se întâmple acest lucru. Cu toate acestea, bineînţeles că respectăm decizia Curţii şi veţi vedea la momentul respectiv care este abordarea, dar în niciun caz nu veţi auzi de la vreun reprezentant al PNL că nu respectă legea sau că încearcă să se eschiveze. (…)
Trebuie să fim conştienţi toţi că din buget – şi bugetul acesta nu înseamnă nişte bani care vin din eter, sunt banii celor care muncesc şi plătesc taxe şi impozite – dacă economia nu-şi revine şi oamenii nu muncesc, nu sunt sume la buget. Toţi aceşti bani înseamnă bani care vin din economie”, a adăugat Violeta Alexandru.