Avocatul Poporului propune modificarea legii astfel încât medicii de la ATI să poată fi audiați online sau la spital, în dosarele penale

Avocatul Poporului propune modificarea legii astfel încât medicii de la ATI să poată fi audiați online sau la spital, în dosarele penale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Avocatul Poporului (AP) recomandă modificarea legislației astfel încât să se permită, în cadrul urmăririi penale, audierea online sau în spitale a medicilor implicaţi în combaterea COVID-19 pe numele cărora depun plângeri pacienții nemulțumiți.

Reacția vine după ce managerul Institutului “Marius Nasta” din București a spus că problema cea mai mare cu care se confruntă în acest moment este demobilizarea personalului medical din cauza plângerilor penale făcute de pacienți supraviețuitori Covid-19 sau familiile celor decedați.

ADVERTISING

"Considerăm că obligarea medicilor implicaţi în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de Poliţie, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus poate afecta grav calitatea actului medical, cu consecinţe asupra sănătăţii şi chiar vieţii pacienţilor”, a transmis, miercuri, Avocatului Poporului, printr-un comunicat de presă.

Avocatul Poporului propune modificarea legislației astfel încât medicii și celelalte părți implicate să poată fi audiați online. De asemenea, se propune distribuirea polițiștilor din diversele structuri astfel încât să fie posibilă audierea la locul de muncă a medicilor.

ADVERTISING

Poziția Poliției Capitalei

Anterior, Avocatul Poporului solicitase Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să aibă în vedere şi alte modalităţi de investigare a medicilor cu specializarea ATI, în cazul urmăririi penale, cum ar fi audierea lor la sediile instituţiilor spitaliceşti sau online.

DGPMB a comunicat că audierea prin videoconferinţă în cursul urmăririi penale a altor persoane în afara celor private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, nu este posibilă, fiind exclusă de reglementările Legii 114/2021, referitoare la excepțiile pe perioada pandemiei.

ADVERTISING

De altfel, potrivit Poliţiei Capitalei, Codul de procedură penală nu prevede posibilitatea efectuării audierilor în cursul urmăririi penale prin videoconferinţă.

În plus, audierea cadrelor medicale la spitale nu poate fi avută în vedere, întrucât numărul poliţiştilor din cadrul Serviciului Omoruri cu atribuţii în instrumentarea unor astfel de cauze penale este mic, în schimb numărul dosarelor penale în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat.

Pe de altă parte, prezenţa poliţiştilor cu aceste atribuţii în unităţile sanitare în care lucrează cadrele medicale care trebuie audiate creşte substanţial riscul infectării acestora cu noul coronavirus, susțin reprezentanții DGPMB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇