Alegeri în R. Moldova Prezență scăzută la vot, mai mică decât la alegerile din 2019

<span style="color:#990000;">Alegeri în R. Moldova</span> Prezență scăzută la vot, mai mică decât la alegerile din 2019
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În Republica Moldova au avut loc duminică alegeri locale generale, cetățenii cu drept de vot prezentându-se la cele 1.958 de secții de votare pentru a-și alege primarii și consilierii.

La închiderea urnelor, s-a constatat că mai puţin de jumătate din totalul cetăţenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova au participat la alegerile locale. Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%. În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%.

Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.

ADVERTISING

Scrutinul a avut loc într-un moment tensionat de războiul de la graniţa cu Ucraina şi de amestecul Rusiei pe care îl acuză guvernul proeuropean al preşedintei Maia Sandu, în condiţiile în care ţara se pregăteşte să afle în curând dacă Uniunea Europeană o consideră aptă să deschidă negocierile de aderare după numai un an şi jumătate de la primirea statutului de candidat.

Iată cele mai importante evenimente de la alegerile din Republica Moldova:

  • Alegerile locale au fost invalidate în opt din cele 898 localităţi în care s-a desfăşurat scrutinul, ca urmare a unei prezenţe la urne sub 25%, a anunţat, duminică seară, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. În aceste localităţi vor fi organizate peste două săptămâni noi alegeri, cu aceiaşi candidaţi şi cu aceleaşi consilii şi birouri electorale.
  • Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat că nu au fost înregistrate incidente majore.
  • Mai puţin de jumătate din totalul cetăţenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova au participat la alegerile locale desfăşurate duminică pe întreg teritoriul ţării, mai puţin în aşa zisa republică separatistă Transnistria. Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%.
  • Rata de participare la vot la nivel naţional este mai mică decât în 2019, atunci când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.
  • În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947.
  • Peste 38% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat până la ora 18:00 la vot, arată datele centralizate de Comisia Electorală Centrală. Din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, şi-au exprimat dreptul de vot 1.060.474 alegători, ceea ce reprezintă 38,29%.
  • În municipiul Chişinău, prezenţa la vot a fost, la ora 18:00, de 36,92%, sub media naţională. Numărul cetăţenilor care au votat pentru primar şi Consiliul Local a fost de 287.675.
  • Prezenţa la vot la scrutinul de duminică este mai bună faţă de precedentele alegeri locale, atunci când, la ora 18:30, s-a înregistrat o prezenţă la vot la nivel naţional de 37,86%, iar la Chişinău de 31,56%.
  • Doar 26,33% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au votat, duminică, până la ora 14:00, la alegerile locale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC). Astfel, în primele şapte ore de la deschiderea secţiilor de votare, şi-au exprimat votul 728.077 alegători, ceea ce reprezintă 26,33% din totalul celor 2.758.000 de cetăţeni înscrişi în listele electorale.
  • În municipiul Chişinău, prezenţa la vot a fost, la ora 14:00, de 23,07%, sub media naţională. Numărul cetăţenilor care au votat pentru primar şi Consiliul Local a fost de 179.197.
  • Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot, la alegerile locale de duminică. Preşedinta a declarat că a votat pentru oamenii în care are încredere şi a chemat lumea să iasă masiv la vot. Şefa statului a fost însoţită la secţia de votare de colegi şi de sora sa. „Am votat şi voi vota mereu pentru că democraţia se ţine pe votul nostru. Îndemn pe toţi cetăţenii Republicii Moldova să meargă la vot, pentru că votul însemnă puterea poporului. Cu toţii vrem  să trăim într-o ţară şi loc în care guvernate de puterea poporului. (…) Am votat pentru oameni în care am încredere că vor munci responsabil pentru beneficiul cetăţenilor, pentru oameni care ar pune umărul ca noi cu toţii să realizăm proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova – care însemnă pace, respect pentru fiecare cetăţean al ţării noastre şi bunăstare”, a declarat Maia Sandu, conform NewsMaker.
  • Primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat, a votat și a făcut un apel, la ieșirea de la urne, ca oamenii să iasă la vot. "Îmi doresc ca această competiţie să fie una cât se poate de corectă. Nu am decât să chem oamenii la vot, pentru că este un lucru foarte important. Astăzi decidem cum va arăta oraşul pe viitor. Decidem şi cum va arăta componenţa Consiliului, ceea ce este, de asemenea, foarte important. (…) Iubesc Chişinăul şi vreau ca municipiul Chişinău să se dezvolte în continuare, cu proiecte noi, proiecte frumoase, proiecte pentru oameni, proiecte pentru comunitate", a afirmat Ceban, citat de Agerpres.
  • Candidatul PAS Lilian Carp a fost primul dintre aspiranţii la Primăria Chişinăului care şi-a exercitat dreptul de vot duminică, în cadrul alegerilor locale din Republica Moldova, el afirmând că a votat pentru ”un oraş mai confortabil, un oraş în care proiectele care sunt implementate să nu fie de mântuială”. Un alt candidat, cel al Partidului Acasă Construim Europa, Constantin Butucel, nu şi-a putut exercita dreptul de vot la Chişinău, pentru că avea domiciliul în capitala R. Moldova de mai puţin de trei luni, relatează Deschide.md.
  • O secţie de votare din Cantemir şi-a suspendat activitatea, temporar. Este vorba de secţia 8/2, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC). „Este necesară retipărirea buletinelor de vot pentru această secţie”, susţine preşedinta CEC. Potrivit sursei, după ce problema va fi remediată, va fi reluată votarea.
  • În două localităţi din Găgăuzia nu vor fi organizate alegeri locale generale. Este vorba de Chioselia Rusă şi Cotovscoe, anunţă Comisia Electorală Centrală (CEC). Acest lucru este posibil după ce în cursa electorală, pentru funcţiile de primar în aceste localităţi a fost înregistrat câte un singur concurent electoral din partea partidului „Şansă”, patronat de Ilan Șor, retras din cursă, relatează newsmaker.md.
  • Votul a început la ora 07:00 și se va încheia la ora 21:00.
  • În 45 de localităţi din ţară a fost înregistrat câte un singur candidat la funcţia de primar. În alte 21 participă câte un singur concurent electoral pentru funcţia de consilier în consiliul local.
  • Vor fi aleși 898 de primari și 11 058 consilieri locali. Pentru aceste funcții candidează peste 3.900 de persoane care își doresc să ocupe fotoliul de primar și peste 56.000 de cetățeni care vor să fie consilieri.
  • În total, pentru scrutin au fost tipărite 7.669.667 buletine de vot în limbile română și rusă, fiind cheltuite în acest scop 5,7 milioane de lei. Lungimea buletinelor de vot diferă în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin.
  • Buletinele de vot se disting după culoare. Astfel, buletinul pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) este de culoare roz, pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – gri afumat, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – bej.
  • Scrutinul va fi monitorizat de peste 1.500 de observatori naționali și internaționali.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇