A murit Jimmy Carter, la vârsta de 100 de ani

A murit Jimmy Carter, la vârsta de 100 de ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Jimmy Carter, al 39-lea președinte al Statelor Unite, cunoscut drept un mediator al păcii în Orientul Mijlociu, dar și un susținător neobosit al drepturilor omului, a murit la vârsta de 100 de ani.

Anunțul a fost făcut duminică de familie, informează The Guardian.

Democrat din Georgia, Carter a fost cel mai longeviv președinte din istoria SUA. A avut doar un singur mandat la Casa Albă și a fost învins categoric de Ronald Reagan în 1981. Totuși, Carter și-a dedicat deceniile următoare relațiilor internaționale și drepturilor omului, eforturi care i-au adus Premiul Nobel pentru Pace în 2002.

ADVERTISING

Jimmy Carter a fost spitalizat de mai multe ori până în februarie anul trecut, când împreună cu familia a decis să „își petreacă timpul rămas acasă”, în îngrijire paliativă, alături de cei dragi.

Soția lui Carter, Rosalynn Carter, a murit în noiembrie anul trecut. Fosta primă doamnă avea 96 de ani. Cei doi s-au căsătorit în 1946.

Cel mai mare nepot al soților Carter, Jason Carter, a declarat într-un interviu în luna iunie a acestui an, că fostul președinte nu era treaz în fiecare zi, dar „experimenta lumea cât de bine putea”, pe măsură ce zilele lui se apropiau de sfârșit.

ADVERTISING

Deși nepopular la încheierea mandatului, a devenit ulterior unul dintre cei mai distinși președinți. A primit Premiul Nobel pentru Pace pentru „decenii de eforturi neobosite” în favoarea drepturilor omului și a păcii. Activitatea sa umanitară a fost desfășurată prin Carter Center, cu sediul în Atlanta, pe care l-a fondat la începutul anilor 1980 împreună cu Rosalynn.

Carter a călătorit în întreaga lume ca emisar al păcii, observator electoral și susținător al sănătății publice. A vizitat Coreea de Nord în 1994 și Cuba în 2002. Carter Center este creditat pentru contribuțiile la eradicarea unor boli precum orbirea de râu, trahomul și boala viermelui de Guinea, cazurile scăzând de la milioane în Africa și Asia în 1986 la doar câteva în prezent.

ADVERTISING

Carter a criticat invazia din Irak din 2003, războiul cu drone, supravegherea guvernamentală fără mandat și închisoarea de la Guantánamo Bay. A câștigat atât admirație, cât și dezaprobare pentru implicarea sa în eforturile de pace din Orientul Mijlociu, pledând pentru o soluție cu două state.

Carter le-a supraviețuit celor doi președinți care i-au urmat, Reagan și George HW Bush.

El va fi înmormântat în Georgia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇