A murit Gabi Luncă. Cunoscuta interpretă de muzică lăutărească era infectată cu Covid

A murit Gabi Luncă. Cunoscuta interpretă de muzică lăutărească era infectată cu Covid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cântăreaţa de muzică lăutărească Gabi Luncă, ce fusese infectată cu noul coronavirus şi se afla internată în spital, a murit, vineri seară, la vârsta de 81 de ani.

”După 23 ani, din nou împreună! Cântă împreuna Celui pe care L-au iubit şi L-au slujit o viaţă întreagă! O să ne revedem…”, a scris pe Facebook fiica artistei, Rebeca Onoriu. 

???? Dupa 23 ani, din nou impreuna! Canta impreuna Celui pe care L-au iubit si L-au slujit o viata intreaga! O sa ne revedem…

Posted by Rebeca Onoriu on Friday, April 2, 2021

În urmă cu câteva zile, fiica artistei a declarat, la Antena3, că două teste pentru coronavirus au ieşit pozitive, iar Gabi Luncă a avut nevoie de mască de oxigen, fără a fi intubată. Era internată la Terapie Intensivă, la Spitalul Județean Ilfov.

Gabi Luncă şi Orchestra Lăutarii din Chişinău, la O dată-n viaţă

Cine a fost Gabi Luncă

Gabi Luncă s-a născut pe 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, judeţul Prahova, într-o familie cu şase copii.

ADVERTISING

Tatăl ei, Dumitru Luncă, a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti, potrivit unei biografii prezentate de Agerpres.

Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploieşti, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.

Devine cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploieşti.

ADVERTISING

Încă de atunci, artista şi-a definit foarte clar genul muzical: muzica orăşenească lăutărească. Doi ani mai târziu primeşte o telegramă din partea casei de discuri Electrecord, în care este invitată să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistenţă a fost "Dă-mi drumul nevastă-n casă."

În 1955 înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia "Pe deasupra casei mele", acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.

În 1959 este invitată de Ionel Budişteanu să înregistreze prima oară la Electrecord, printre care şi piesele "Am un pom în bătătură" şi "M-am jurat că nu mai beau".

Realizează numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 1960-1965, colaborând cu importanţi şefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.

În 1964 se căsătoreşte cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârşitul carierei sunt realizate alături de formaţia lui Ion Onoriu, orchestră căreia i se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache. 

ADVERTISING

În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) şi cel din New York (1983).

În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo.

În 1992, alături de Ion Onoriu lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris şi Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu a mai cântat decât la slujbele Bisericii Penticostale din Bucureşti, retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească.

Vineri dimineaţă a murit şi Nelu Ploieşteanu, iar cu o săptămână înainte Cornelia Catanga.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇