Zilele Dezvoltării Durabile și ale Inovării Sociale pentru Tineri

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
J_ODD_visuel_final

Agenția Universitară a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, în parteneriat cu Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) și Forumul Cultural Austriac, organizează prima ediție a „Zilelor Dezvoltării Durabile și Inovării Sociale pentru Tineri”. Principalul obiectiv al acestui eveniment este acela de a sensibiliza un număr de studenți din 9 universități din România în ceea ce privește actualele provocări ale dezvoltării durabile și comportamentele sociale responsabile, prin prisma unor proiecte inovatoare în acest domeniu. Cu această ocazie, Forumul Cultural Austriac invită la București două proiecte evidențiate de juriul apelului de proiecte „Fixing the Future”, organizat de Ministerul austriac al Afacerilor Europene și Internaționale (BMEIA) și postul Ö1 al Radioteleviziunii publice ORF – proiectul franco-român InovaYa (premiat în 2021) și proiectul austriac și european metropa (premiat în 2022). „Zilele Dezvoltării Durabile și ale Inovării Sociale pentru Tineri” sunt organizate cu ocazia aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, precum și în contextul inițiativei „IMAGINE Dignity” a BMEIA. Partenerii evenimentului sunt EU-CONEXUS (European University for Smart Urban Coastal Sustainability), Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), OIF Europe centrale et orientale, Ministerul Afacerilor Externe al României, Asociatia Cluster Pro-nZEB, ClimatoSfera, EFdeN și RFI Romania.

ADVERTISING

Pe parcursul celor două zile, studenții filierelor cursurile francofone și germanofone din cadrul universităților tehnice din București, Brașov, Iași, Galați, Constanța și Târgoviște (cu accent pe secțiile de construcții, arhitectură, transporturi, protecția mediului etc.) se vor reuni pentru a discuta cu experți în domeniu și pentru a lucra împreună pe teme precum transportul european durabil, reabilitarea monumentelor istorice, campusurile durabile, clădirile nZEB, schimbările climatice și tratarea inovatoare și durabilă a apei. Instituțiile de învățământ superior participante sunt – Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea din București, Universitatea De Știinte Agronomice și Medicină Veterinară Bucuresti, Universitatea TRANSILVANIA din Brașov, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Valahia” din Târgoviște. 

ADVERTISING

Experții invitați sunt cercetători și practicieni care provin din cele mai diverse domenii – Khaled Al Mezayen, președinte și co-fondator InovaYa (RO-FR), lect. univ. dr. ing. Mircea Bârnaure, UTCB (RO), Stefan Frankenberger și Paul Treichl, coordonatori metropa (AT), prof. univ. Emilio Bastidas-Arteaga, La Rochelle Université (FR), Charles Berville, cercetător UTCB și Climato Sfera (RO). Ei vor își vor prezenta activitățile și subiectele de cercetare, dar vor lucra și direct cu studenții în cadrul unor ateliere practice.

Creată în 2013 în România, inițiativa franco-română (bazată acum la Lyon, Franța) InovaYa este o companie cu vocație social și de mediu. Societatea se concentrează pe conservarea resurselor de apă și pentru îmbunătățirea accesului populației la apă potabilă la nivel mondial. În calitate de „Jeune Entreprise Innovante” [întreprindere tânără inovatoare] și de „Entreprise Solidaire d'Utilité Sociale” [întreprindere solidară de utilitate socială], InovaYa tinde să-și lărgească impactul social printr-un proces de inovare din ce în ce mai semnificativ. A fost unul dintre proiectele internaționale câștigătoare în 2021 ale inițiativei internaționale austriece „Fixing the Future”.

ADVERTISING

Figurând printre câștigătorii „Fixing the Future“ din 2022, metropa este un proiect care îmbină arta cu eforturile pentru o coeziune europeană mai puternică. Ea cercetează modalitățile de realizare ale unui sistem pan-european de rețele feroviare, asemănătoare liniilor de metrou, care să interconecteze toți cetățenii continentului, regiunile și zonele metropolitane, dincolo de orice frontiere interstatale. De altfel, în contextul „Zilelor Dezvoltării Durabile și Inovării Sociale pentru Tineri”, reprezentanții acestui proiect, Stefan Frankenberger și Paul Treichl, se vor întâlni si cu publicul larg pe 24 noiembrie, ora 18.00, la Institutul Goethe din București (Calea Dorobanți 32), în cadrul unei discuții – „Building Tracks for the European Future” – despre modul în care o rețea feroviară continentală cuprinzătoare poate deveni pârghia perfectă pentru a promova procesul de unificare europeană. La finalul evenimentului, harta metropa va fi prezentată pe un video-wall din zona Pieței Romane.