Un nou caz revoltător la Bac: lucrare la Matematică notată cu 8,10 a ajuns în platformă cu nota 1,10. Ce soluție controversată s-a găsit

Un nou caz revoltător la Bac: lucrare la Matematică notată cu 8,10 a ajuns în platformă cu nota 1,10. Ce soluție controversată s-a găsit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Educaţiei a explicat ce soluție s-a găsit în cazul unei eleve de la Colegiul „George Coşbuc” din Bucureşti care a obținut 8,10 la Matematică la Bacalaureat, dar în platforma informatică apărea nota 1,10. Eleva a contestat nota, dar în final și-a retras contestația, la recomandarea autorităților.

„Comisia Naţională de Bacalaureat a fost sesizată în scris, de Comisia din centrul regional de contestaţii Giurgiu, cu privire la faptul că în urma desecretizării lucrării unui candidat de la Colegiul Naţional Bilingv «George Coşbuc» din Bucureşti, la disciplina Matematică, s-a constatat că pe lucrare era înscrisă nota 8,10, în timp ce în aplicaţia informatică apărea 1,10”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei.  

ADVERTISING

Conform sursei citate, Comisia de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Buzău, unde a fost evaluată iniţial lucrarea, a solicitat Comisiei Naţionale aprobarea de corectare în aplicaţia informatică a notei înscrise greşit - 1,10, cu nota înscrisă pe lucrare - 8,10.

Astfel, prin intermediul Comisiei din centrul de examen, persoana a fost informată de eroarea produsă şi i s-au furnizat toate informaţiile pentru a decide, în contextul creat, dacă îşi menţine contestaţia.  

"Toate demersurile efectuate au avut permanent în vedere asigurarea corectitudinii şi preocuparea de a nu leza în niciun mod interesul elevului. Lucrarea a fost reevaluată, pe lucrare existând notele acordate de profesorii evaluatori şi semnăturile acestora.

ADVERTISING

Candidata poate solicita vizualizarea lucrării, convingându-se că lucrarea a fost supusă procesului de reevaluare", a mai arătat sursa citată.  

Ministerul Educaţiei a precizat că nota de la contestaţie nu s-a mai luat în considerare ca urmare a retragerii contestaţiei.  

"Pentru a diminua prejudiciul emoţional produs candidatei şi pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză era firesc să i se transmită toate informaţiile legate de lucrarea sa. Demersurile întreprinse au fost în scopul respectării interesului superior al elevului", au subliniat reprezentanţii ministerului.  

Aceştia au explicat că, după afişarea rezultatelor examenului de Bacalaureat, candidaţii pot depune contestaţii, iar lucrările sunt selectate în centrul zonal de evaluare pentru a fi transmise către centrul regional de soluţionare a contestaţiilor.

ADVERTISING

În acest scop lucrările se resecretizează - atât notele, cât şi numele candidatului şi ale evaluatorilor.

După reevaluarea lucrărilor contestate, evaluatorii trec notele pe lucrare, iar preşedintele calculează media pe lucrare.

Lucrările se desecretizează şi se compară media iniţială cu media obţinută prin reevaluare, respectând procedurile specifice.

La acel moment se pot identifica eventualele erori de introducere în aplicaţia informatică a notelor înscrise pe lucrări în urma evaluării iniţiale, a transmis preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat, secretar de stat prof. Sorin Ion.  

Libertatea.ro a relatat că o elevă de la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc", care era preadmisă la o universitate britanică, a depus contestaţie după ce a aflat că nota ei la Matematică a fost 1,10.

Ulterior, mama fetei a fost sunată de directoarea Colegiului care i-a spus să discute cu inspectorul general adjunct Daniel Mălăelea, care a fost şeful Comisiei de Bacalaureat pe Bucureşti, iar de la acesta a aflat că nota ei era 8,10.

Eleva a declarat că reprezentanţii inspectoratului i-au spus că dacă îşi retrage contestaţia nota va rămâne 8,10, dar în urma contestaţiei ea ar putea scădea.

Ulterior, mama ei ar fi fost anunţată că, în urma contestaţiei, nota este de 7,80 şi ar fi mai bine să retragă contestaţie, pentru a rămâne cu nota 8,10.

Eleva a susţinut că atunci când a depus cerere pentru retragerea contestaţiei i s-a spus că nu se cunoaşte o metodologie pentru acest demers.

Ulterior, ea a constatat că nota i-a rămas 8,10, fără să apară că lucrarea ar fi fost recorectată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇