Un demers educațional de mare impact asupra formării liderilor de viitor în domeniul diplomației, Conferința Internațională Laude-Reut de Diplomație și Afaceri Globale – 2DAY AMBASSADOR a ajuns anul acesta la cea de a 10-a ediție, cu desfășurare în două sesiuni online, în lunile februarie și martie 2021.
Marți, 9 februarie, începând de la ora 16:00, a avut loc prima sesiune, la care au participat 270 de elevi de 14-17 ani, de la 31 de licee publice și private din București, Sibiu, Craiova, Iași și Israel.
A fost un moment extraordinar ca manifestare și emoție, care a depășit la dublu cele 2 ore alocate evenimentului, în cadrul cărora elevii au asistat la prezentări și dezbateri susținute de membri ai corpului diplomatic, intelectuali și universitari de prestigiu.
Moderator și coordonator al evenimentului a fost E.S. Adrian Cioroianu, fost ambasador la UNESCO, istoric și profesor universitar, membru al Laude-Reut Board of Trustees și mentor de diplomație Laude-Reut, care le-a adus elevilor o prezentare despre istoria diplomației, pornind din cele mai vechi timpuri, cu personalități care au făcut faimoasă această nobilă profesie.
Daniela Gîtman, Secretarul de Stat pentru afaceri interinstituționale, a prezentat asistenţa pentru dezvoltare, pe componenta educaţională şi culturală, oferită de Ministerul Afacerilor Externe în scenariul diplomației hibride.
Eyal Ram, director în cadrul Ministerului Educației din Israel, a subliniat eforturile depuse de Ministerul Educației din Israel de a integra diaspora și de a păstra legăturile prin educație, menționând resursele profesionale și emoționale nebănuite la care profesorii au recurs în această perioadă de școală online, prin inventivitate și originalitate.
Elevii s-au întrecut în a pune întrebări și a interacționa cu invitații care le-au împărtășit din cunoștințele lor și le-au destăinuit din experiența practică, de zi cu zi, pe tematicile de mare interes în acest moment, dintre care amintim:
- Procesul de pace în Orientul Mijlociu, prin acorduri multilaterale, precum Acordurile Abraham și normalizarea relațiilor dintre Israel și Maroc - E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel la București, președinte onorific al Laude-Reut Board of Trustees și mentor de diplomație Laude-Reut
- Criza sanitară și de securitate stârnită de pandemia COVID-19 - Profesorul univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, senator
- Impactul Brexit asupra educației și schimburilor academice - E.S. Dan Mihalache, fost ambasador în Marea Britanie și actualmente ambasador în Cipru, membru al Laude-Reut Board of Trustees și mentor de diplomație Laude-Reut
- Modalitățile de creare a unui mediu academic sigur în timp de pandemie - modelul IDC Herzliya, Israel - Jonathan Davis, director al Raphael Recanati International School – Lauder School for Government, Strategy and Diplomacy (Israel)
- Desfășurarea misiunii diplomatice asumată de ambasadori, în condiții de pandemie - poziții exprimate de E.S. Emil Hurezeanu, ambasador în Germania, E.S. Luca Niculescu, ambasador în Franța, E.S. Luminița Odobescu, ambasador pe lângă Uniunea Europeană, E.S. Lazăr Comănescu, fost ambasador și ministru de Externe, cu toții membri ai Laude-Reut Board of Trustees și mentori de diplomație Laude-Reut
Tova Ben Nun-Cherbis, Președinte Fondator Laude-Reut, i-a încurajat pe elevi să fie curioși, să fie încrezători și să fie activi, anunțând totodată concursul de public speaking pe teme diplomatice la care sunt invitate școlile incluse în proiect, alături de elevii Laude-Reut.
Concursul se va desfășura online, cu premierea tinerilor viitori diplomați, la sesiunea din luna martie a ediției a 10-a 2Day Ambassador, aflată în pregătire.
Înregistrarea evenimentului integral transmis live poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Complexului Educațional Laude-Reut: https://www.facebook.com/LaudeReut/videos/2127628594035416