Chiar dacă în ultima perioadă preferăm să comunicăm cu cei dragi prin intermediul platformelor digitale și să le transmitem toate informațiile prin scrisul la calculator, este important să ne aducem aminte că scrisul de mână încă are un rol esențial în viața fiecăruia dintre noi. O scrisoare scrisă de mână, un bilet lăsat pe frigider, sau o invitație semnată cu stiloul au o semnificație aparte. Tocmai de aceea, este bine să luăm în calcul și alte avantaje ale scrisului de mână și să ne folosim mai des stiloul.
Scrisul de mână stimulează funcțiile cognitive
Studiile au demonstrat că scrisul de mână stimulează funcțiile cognitive mult mai bine decât dactilografiatul. În momentul în care scriem de mână, mișcările degetelor activează anumite regiuni din creier, care sunt implicate direct în procesul de gândire, memorie și limbaj. Astfel, scrisul de mână creează o conexiune neuronală mult mai puternică între emisfera stângă și cea dreaptă, stimulând eficiență mentală. Atunci când scriem de mână, trebuie să executăm o serie de mișcări secvențiale pentru a forma literele, în timp ce dactilografierea implică doar atingerea anumitor taste, fără depunerea unui efort cognitiv.
Te ajută să ai o postură corectă
Întotdeauna postura îți poate influența caligrafia. Așa că dacă îți dorești să ai un scris frumos de mână, trebuie să îți menții o postură cât mai dreaptă. Încearcă să îți păstrezi spatele drept, fără să îl forțezi, iar umerii să fie relaxați, fără să îi ridici sau să îi aduci în față. De asemenea, atunci când scrii de mână este important să îți sprijini spatele de scaun și să ai ambele tălpi pe podea.
Accelerează învățarea
Scrierea de mână poate accelera capacitatea de învățare și înțelegerea anumitor activități sau informații mult mai ușor. Atunci când luăm notițe ne concentrăm asupra cuvintelor scrise, iar astfel creierul nostru este determinat să gândească pentru a rezuma acele idei și pentru a transforma discursul într-unul mult mai clar.
Poți să ai o semnătură elegantă
O semnătură realizată cu stiloul transmite întotdeauna o notă de eleganță și rafinament. Așa că atunci când trebuie să semnezi anumite contracte, invitații sau scrisori oficiale, nu uita să ai și un stilou în buzunar. În plus, cu ajutorul unui instrument de scris elegant, cum sunt stilourile de la CLB, poți să faci o impresie bună și în fața clienților sau partenerilor tăi de afaceri.
Scrisul îți poate îmbunătăți memoria
Pentru a-ți aduce aminte mai ușor de anumite lucruri, poți renunța la notițele pe telefon sau de pe calculator și poți folosi o agendă și un stilou pentru a scrie totul de mână. De asemenea, poți lua notițe și pe post-it-uri colorate, iar astfel îți vei reaminti mai ușor de anumite programări sau task-uri pe care le ai de îndeplinit.
În plus, scrisul de mână îți oferă o satisfacție aparte, așa că poți să îți notezi zi de zi anumite lucruri importante din viața ta, într-un jurnal.
Te ajută să te calmezi
Cercetătorii au demonstrat că scrisul de mână poate fi o formă de terapie. Spre exemplu, în timpul ședințelor în care trebuie să îți menții calmul sau concentrarea, poți scrie pe o foaie de hârtie câteva expresii care te liniștesc, sau câteva idei care te ajută să urmărești discursul celorlalți.
Poți scrie mesaje frumoase pentru cei dragi
Întotdeauna o scrisoare scrisă de mână este mult mai emoționantă decât un e-mail sau un bilet scris la calculator. Tocmai de aceea, atunci când vrei să-i transmiți niște gânduri frumoase unei persoane dragi, poți așterne cu stiloul pe hârtie câteva idei și mesaje sincere. De multe ori, un mesaj scris la calculator își pierde din personalitate și din acea încărcătură emoțională, în timp ce un bilet scris de mână rămâne întotdeauna o amintire frumoasă.
Chiar dacă tastatul la calculator este o metodă mult mai simplă de a transmite o informație, scrisul de mână rămâne în continuare o metodă mult mai bună de a transmite mesaje emoționante, de a nota lucruri importante sau de a ne relaxa mintea. Psihologii ne recomandă să continuăm să scriem de mână, ori de câte ori putem, pentru că scrisul ne stimulează funcțiile cognitive, memoria, dar și postura.