Să dai copiilor o șansă. Terapie cu cai într-un sat din Harghita

În urma inițiativei a două ONG-uri, într-o zonă săracă din România, în ultimul deceniu s-a dezvoltat un proiect de care astăzi beneficiază peste 100 de minori. De la un simplu teren de sport, făcut lângă școală, s-a ajuns, astăzi, la derularea unor programe educaționale pentru copiii cu nevoi speciale.
Să dai copiilor o șansă. Terapie cu cai într-un sat din Harghita

La 10 kilometri de Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, se află comuna Mugeni, unde, în 2015, două asociații, Basketball Leben e.V din München, Germani și Asociația Club Sportiv Bögöz (Mugeni), au creat un parteneriat local cu școala din comună și au construit un teren de baschet.

Au început să antreneze șapte copii.

„În prezent avem mai mult de o sută de copii cu opt antrenamente pe săptămână, 8 antrenori și tabere organizate în mod regulat”, povestește András Éva, reprezentanta Clubului Sportiv Bögöz-Mugeni.

ADVERTISING

„În timp, am dezvoltat activitățile noastre și am înființat un program complex de after-school, cu sport, meditații, educație socială și activități artistice”, a mai spus András Éva. 

15
Totul a început cu un teren de baschet, în spatele școlii - Sursa: Club Sportiv Bogoz-Mugeni

„Confruntându-ne cu un număr tot mai mare de copii cu dezvoltare atipică, pe lângă educarea copiilor, punem un mare accent pe dezvoltarea minorilor cu cerințe educaționale speciale. Astfel am dat în folosință un cabinet de dezvoltare specială individuală și de psihopedagogie. De asemenea, am realizat un studiu, conform căruia în prezent cunoaștem numărul exact al copiilor cu nevoi speciale din localitate și împrejurimi”, a povestit reprezentanta ONG-ului.

ADVERTISING

Pe lângă toate intervențiile de dezvoltare psihopedagogică tipice instituțiilor de învățământ accesibile, realizate de specialiști cu experiență în domeniu cu rezultate bune, clubul a introdus un program școlar unic și inovator: Terapia Asistată de Cai.

„Terapia asistată de cai din România cuprinde toată gama de activități care au ca obiectiv terapeutic, activități practicate de către personal specializat în recuperarea persoanelor cu dizabilități și care utilizează în acest demers calul, ca instrument terapeutic.”

ADVERTISING

„Calul... a ajuns în zilele noastre nu doar un sprijin prețios în terapie, ci și un facilitator fantastic în munca cu diverse grupuri de oameni  și de toate vârstele, de la copiii cu cerințe educaționale speciale, tulburări emoționale sau de comportament până la tineri în căutarea destinului, toți se bucură de interacțiunea cu caii și profită de numeroasele beneficii ale acestei interacțiuni" a explicat dr.Erika Weisz, specialist în activități și terapie asistată de cai, cu peste 12 ani de experiență.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇