Roboți, ochelari VR, imprimante și scannere 3D, ȋn primul SmartLab dintr-o școală de la țară. E mai ceva ca-n Danemarca!

Roboți, ochelari VR, imprimante și scannere 3D, ȋn primul SmartLab dintr-o școală de la țară. E mai ceva ca-n Danemarca!

Pentru prima dată ȋn România, 500 de elevi din mediul rural vor avea acces gratuit la educație digitală inteligentă și creativă prin intermediul SmartLab Bucov, primul laborator dotat cu tehnologie de ultimă generație, ce funcționează într-o școală de la sat. Laboratorul se află ȋn Școala Gimnazială „Constantin Stere” din comuna Bucov, județul Prahova. Costurile proiectului s-au ridicat la 120.000 de euro și au fost suportate de șase companii private. 

Școala din Bucov este utilată cu imprimante și scanere 3D, roboți educaționali, ochelari de realitate virtuală, software-ul aferent noilor tehnologii 4.0, materiale consumabile, instruire pentru cadrele didactice și mentenanță pentru aparatura donată, pentru următorii trei ani:

  • 3 imprimante 3D + consumabile bio 
  • 2 scannere 3D
  • 8 creioane 3D
  • 25 ochelari VR 
  • Laborator de lingvistică/ SmartClass HUB Digital Language Teaching/Learning Platform
  • Laborator Robotică AI, 25 roboți educaționali
  • Tablă interactivă + sistem complet de microfoane, video, prezentare și conferințe
  • Infrastructură de Rețea Informatică + WIFI
  • 3D Software; Tinker Laboratoare Virtuale (fizică, chimie și biologie)
  • Perete verde/Plant Lab Educational Hydroponics System + Colț dedicat artelor
  • Mobilier ergonomic tip SMART LAB cu display-uri touch integrate – 25 buc. 
DSC02800

Felicitări tuturor celor implicați ȋn dezvoltarea acestui laborator vizionar. Pavăm, astfel, drumul pentru un viitor promițător pentru tinerii din România, și chiar din Europa. Vedem aici tehnologie de ultimă generație, așa cum eu nu am mai văzut, nici macar ȋn țara mea nu avem astfel de clase.

E.S. Dl. Søren Jensen, ambasadorul Danemarcei ȋn România
ADVERTISING

Proiectul a fost gândit și implementat de Asociația INACO-Inițiativa pentru Competitivitate, cu sprijinul a șase companii private donatoare: SC ShapeRobotics Romania SRL, SC Windaco Resources SRL, SC Video Technic System SRL,  SC Graphtec Design SRL, SC Cryptodata Tech SRL și SC Graziosa SRL. 

Acesta este cel de-al șaselea SmartLab din România, primele cinci fiind lansate ȋn decursul ultimilor doi ani și localizate ȋn: Școala nr. 45, “Titu Maiorescu”, Sector 3, București, Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, Sector 3, București, Măgurele Science Park, Măgurele, Ilfov, Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, Sector 6, București și Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” municipiul Călărași, jud. Călărași.

La evenimentul de lansare a SmartLab Bucov au mai participat Răzvan Stroe, Directorul Departamentului Comercial al ambasadei Danemarcei ȋn România, Janus Jais Eriksen, Intern ȋn cadrul ambasadei Danemarcei ȋn România, David Johan Christensen, CEO & Cofondator Shape Robotics, Dobrinka Olsen, Director Achiziții Shape Robotics, Falak Zeb, Team Leader Shape Robotics, Yakir Falik, Director Vânzări Globale, Avantis – ClassVR, Ion Savu, primarul comunei Bucov, Liliana Tenescu, Inspector școlar Prahova, Florentina Costea, Directoarea Școlii “Titu Maiorescu” din București, Cristina Munteanu, Managerul Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu” din Călărași, Luminița Costache, specialist educație, UNICEF și Alexandru Mironov, scriitor și jurnalist. 

DSC02558

„Am realizat că nu este suficient să avem astfel de laboratoare ȋn cinci, șase, zece școli, dacă nu avem o viziune de ansamblu asupra educației, la nivel național. Și datorită succesului de care se bucură proiectul SmartLab, am inclus ȋn Planul Național de Redresare și Reziliență, crearea a ȋncă 1.175 de asemenea laboratoare digitale inteligente”, a declarat Laszlo Borbely, Consilier de Stat la Cabinetul Prim-Ministrului, și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Noutățile acestui SmartLab sunt componenta de Arte și ,,peretele verde” pentru agricultura pe verticală. Scopul este de a integra competențele STEAM din proiectul România Educată și la sat, nu doar la oraș, într-un cadru mult mai cuprinzător și adaptat noului nomenclator de competețe digitale SMAC – social, mobil, analitic și cloud. Continuăm să lucrăm la proiectul SmartLab, iar obiectivul nostru este dotarea tuturor școlilor din România cu câte un astfel de laborator 4.0. PNRR-ul acoperă una din cinci școli, pentru restul, avem nevoie de investiții din bugetul de stat și din cele locale, dar și de parteneriate public-privat”, spune Andreea Paul, fondatoare INACO. 

INACO - Inițiativa pentru Competitivitate este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.

ADVERTISING

INACO este o comunitate cu peste 60 de experți voluntari - economiști, sociologi, psihologi, antreprenori, mentori, futurologi, inovatori sociali, specialiști în digitalizare, știință și tehnică, în relații internaționale, branding, comunicare și PR, social shaper, global futurist.

INACO crede că raportarea la tendințele tehnologice, științifice, economice și sociale ale viitorului prin educație non-formală și consiliere vocațională este obligatorie pentru competitivitatea tinerilor.

Scopul transformator al INACO este să asigure acces gratuit tuturor elevilor României la educație digitală inteligentă, prin construcția de Smart Lab-uri 4.0 în toate unitățile de învățământ din ţară și instruirea profesorilor.

Până acum, Asociația deja a creat și implementat 6 laboratoare inteligente ȋn unități de ȋnvățământ din București, Ilfov, Călărași și Prahova. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇