Proiectul de depolitizare a școlilor a fost adoptat de Camera Deputaților: Interimarii să nu mai fie numiți de inspectorate

Proiectul de depolitizare a școlilor a fost adoptat de Camera Deputaților: Interimarii să nu mai fie numiți de inspectorate

Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul USR PLUS care stabilește că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de școli, interimarii să nu mai fie numiți de către inspectoratele școlare, ci de către consiliile de administrație ale școlilor.

„Votarea acestei inițiative oferă cel mai important lucru posibil comunităților școlare: PREDICTIBILITATE.

Prin această lege, eliminăm posibilitatea ca pixul inspectoratelor școlare aflat la voința arbitrară a unor decidenți motivați politic să decapiteze fără drept de apel directorii atunci când le expiră mandatele de manager.

ADVERTISING

Consiliile de administrație sunt cele mai apropiate de problemele reale ale școlilor și ele sunt cele care pot decide cea mai bună soluție pentru comunitate.

Mă bucur să văd că facem încă un pas spre descentralizare și asumare de autonomie”, declară senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, inițiator al proiectului de lege, într-un comunicat de presă.

„Ne dorim ca toate funcțiile de director sau director adjunct interimar să fie ocupate de către cadre didactice alese de către consiliiile de administrație, prin vot secret, nu de către inspectoratele școlare, cum este acum.

ADVERTISING

Proiectul nu vizează numirile cu mandat întreg și nu afectează cadrul pentru primul concurs din ultimii cinci ani pe care Ministerul Educației Naționale a început să-l organizeze”, precizează deputatul USR PLUS Filip Havârneanu.

Proiectul merge acum spre dezbatere la Senat și deputații speră să fie adoptat până la finalul sesiunii parlamentare, astfel încât prevederile lui să se aplice de la concursul național programat să se desfășoare începând cu data de 14 septembrie.

Decizia, mutată de la inspectorate la comunitate

Aproape 10.000 de posturi de directori și directori adjuncți vor fi scoase la concurs, în toată țara, dar, în cel mai bun scenariu, doar jumătate dintre posturi vor fi ocupate.

ADVERTISING

Deputații spun că, pentru restul posturilor, vor fi făcute numiri de interimari și „trebuie să evităm repetarea scenariului din ianuarie 2021, când aproape 20% dintre directori au fost înlocuiți după bunul plac al inspectorilor școlari județeni”.

Există chiar județe în care aproximativ 40% dintre funcțiile vacantate au fost ocupate din pixul inspectorilor, pe criterii politice, spun inițiatorii proiectului de lege.

De aceea, ”este vital ca decizia să fie mutată de la inspectoratele școlare la consiliile de administrație ale școlilor” din care fac parte și părinți, și profesori, și reprezentanți ai autorităților locale, spun acestia.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇