Asociația PATRUPETREI revine la Brașov pentru al treilea an consecutiv, cu un program de ateliere în format de școală de vară, adresate elevilor Școlii 31 din Triaj (Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleț”). Pe parcursul lunii iulie, tinerii participanți vor învăța să realizeze un film documentar, printr-o serie de ateliere care acoperă atât aspecte tehnice, cât și metode de gândire creativă și critică.
Sub îndrumarea unei echipe experimentate de mentori, elevii vor primi noțiuni de analiza imaginii dinamice, a sunetului, operare video și înregistrare sunet, compoziție, sunet, precum și post-producție.
„În luna iulie vom filma cu spor la Școala 31 din Brașov. Împreună cu elevii școlii ne vom juca cu imagini și sunete, vom povesti, vom îmbrățișa idei noi și vom învăța unii de la alții. Tinerii vor afla cum să capteze cu ochi de regizor realitatea imediată lor, cea pe care o înțeleg, și vor transforma idei simple în filme documentare pline de farmec. Vom lua apoi filmele realizate de tineri și le vom proiecta, în prezența realizatorilor, la Centrul Cultural Reduta, în școala lor și la Street Delivery Brașov unde ne dorim ca ele să fie vizionate de cât mai mulți brașoveni,” spune Andrei Dudea, președintele asociației PATRUPETREI și inițiatorul proiectului Focus.
Pe lângă atelierele de gândire creativă și de dezvoltare a spiritului critic, care au fost marca programului Focus Plus și în anii trecuți, anul acesta va conține și un atelier performativ condus de actorul Mădălin Mandin. Aici, elevii vor fi ajutați să-și însușească tehnici actoricești, pentru a le stimula capacitatea de a fi expresivi și de a surprinde comunicare non-verbală în filmele documentar pe care îl vor realiza împreună până la finalul programului. Seria de ateliere va lua sfârșit cu un curs de montaj video, un element extrem de important în realizarea de materiale video de calitate, mai ales în contextul relației atât de strânse pe care o avem cu toții, dar mai ales tinerii, cu YouTube, Instagram și TikTok.
Iată atelierele Focus Plus 31 care vor avea loc în luna iulie: atelier performativ (Mădălin Mandin), atelier de creație și dezvoltare a spiritului critic (Ruxandra Gubernat - Horia Petrașcu) și atelier de montaj video (Andrei Dudea - Maria Bălănean)
Mentorii Focus Plus 31 au experiență îndelungată în cinematografie: Andrei Dudea a lucrat ca director de imagine pentru proiecte de film documentar, fotograf și regizor pentru multiple proiecte culturale și filme de scurt metraj. Colaborează cu HBO Max, E-Romnja, Greenpeace, Fundația Pact, ICR sau Fundația Rațiu; Maria Bălănean este editor de film, a studiat designul de sunet și este expert în antropologie vizuală; Ruxandra Gubernat este vicepreședinta PATRUPETREI, regizor de film documentar și mentor în Focus de la a doua ediție. Ruxandra are un doctorat în Științe Politice de la Universitatea din Paris Nanterre și un Master în Sociologie Media de la ENS de Lyon. In ultimii cinci ani, Ruxandra a regizat documentarul observațional Imaginary Youth, despre tinerii care vor să plece din țară și documentarul Portavoce, despre valurile de protest din România ultimilor zece ani; Horia Petrașcu este fotograf și susține cursuri de fotografie. A colaborat de-a lungul timpului cu Vice Romania, Casa Jurnalistului, AMURAL Festival Vizual, Brasov Jazz&Blues festival, Teatrul Sică Alexandrescu, UBER Romania, Clubul Rotary Brasov, Castelul Bran și Hospice Casa Speranței.
Proiectul Focus a fost lansat în 2019 și își propune promovarea gândirii critice, a valorilor civice și a cetățeniei active în rândul tinerilor, în special din comunități dezavantajate, cu acces limitat la cultură. Focus a fost implementat până acum în județele Brașov, Călărași și Ialomița, iar filmele realizate de elevii din Brașov, Gălbinași, Sohatu, Căzănești și Progresu pot fi vizionate online.
Proiect finanțat de Municipiul Brașov. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Brașov și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.
Focus Plus 31 este un proiect implementat de PATRUPETREI, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Brașov și Centrului Cultural Reduta.
Parteneri: Școala nr. 31 din Triaj (Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleț”), Facultatea de Psihologie și Științele Educației UNITBV, SNSPA - Facultatea de Științe Politice, Asociația Oricum, Festivalul Culmea, Street Delivery Brașov.
Recomandat de: Radio Guerrilla.
Parteneri media: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Biz Brașov, Bookhub, Cărturești, Cinefan, Daniel Urdă, Educație Privată, filme-carti.ro, Gokid, Happ.ro, Haute Culture, IQads, Itsy Bitsy, iuhuu Brașov, La pas prin Brașov, Litera9, MovieNews, NewsBV, Observator Cultural, PRwave, Revista Golan, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.
PATRUPETREI este un start-up care își propune realizarea unor demersuri culturale și sociale prin intermediul artei cinematografice.