O fetiță româncă de 9 ani, din Berlin, câștigă trofeul unui concurs internațional de limba română - GramMania Diaspora 2021

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

GramMania Diaspora 2021 – „Festivalul tinerilor din diaspora care vorbesc corect limba română” și-a desemnat câștigătorii, în cadrul unui eveniment online, organizat de Școala de Gramatică pe 27 noiembrie. Marea câștigătoare a concursului este Elisa-Maia Dinu, o tânără de doar 9 ani, care s-a mutat la Berlin cu părinții ei, în 2015.

Elisa i-a impresionat, cu povestea pe care a construit-o, pe cei cinci jurați ai concursului: Irina Margareta Nistor – critic de film, traducător; Laura Mesina – conferențiar universitar doctor, cofondatoare a Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (Universitatea din București); Alice Iacobescu – jurnalist; Chris Simion – scriitoare, regizor și Marcel Bartic – profesor de istorie.

255650101_683900002545339_2352575864929206530_n

„Așa cum amintesc de fiecare dată și cum aș vrea să transmitem împreună prin acest concurs, în dicționare, cuvintele au definiții; în noi, au povești. Și nu pot să mă abțin de la a vă mai spune ceva: îmi pare rău si îmi cer iertare în numele meu și al multor oameni din România că n-am putut face ca țara asta să fie un loc mai bun pentru voi. Pentru a vă păstra pe voi și pe părinții voștri aici, în țară, alături de noi. Vă mulțumesc că faceți seara aceasta atât de frumoasă pentru noi toți! Tocmai de aceea v-au jurizat si v-au apreciat niște oameni atât de mari –  pentru că niște copii care fac lucruri mari merită jurizați și apreciați de oamenii cei mai valoroși.” – a precizat, în deschiderea galei, Corina Popa, inițiatoarea GramMania.

ADVERTISING

Marele premiu a fost anunțat de doamna Irina Margareta Nistor, care a apreciat originalitatea poveștii pe care tânăra a construit-o în jurul metaforei pescarului, în amintirea momentelor în care merge, alături de bunicul său, la pescuit.

„Mi s-a părut o poveste foarte frumoasă. Și aș mai adăuga doar atât: draga mea Elisa, poate că nu știi cine e, dar ai să cauți online și ai să afli – cred că de povestea ta cel mai tare s-ar fi bucurat Ivan Patzaichin”. – i-a transmis Elisei doamna Irina Margareta Nistor, în cadrul festivității live.

„Acum pot să îmi scriu povestea începută oricând vreau eu, fără să trebuiască să împrumut laptopul mamei.”

ADVERTISING

Cu ochii în lacrimi, Elisa a mulțumit pentru premiu și, a doua zi, a revenit cu un mesaj către organizatori și către jurați:

„Mi-a plăcut foarte mult să particip la concurs și nu mă așteptam să câștig. Am fost foarte emoționată și fericită când am auzit că am câștigat. Știu că unii oameni nu au atât de repede șansa să câștige un laptop și mulți oameni nu pot să își permită unul așa de repede. Lucrul bun este că acum pot să îmi scriu povestea începută oricând vreau eu, fără să trebuiască să împrumut laptopul mamei. Acum știu și cine  a fost Ivan Patzaichin. Mulțumesc pentru premii și pentru cuvintele frumoase. O să le păstrez pentru timpuri descurajante.”

ADVERTISING

Elisa-Maia Dinu s-a născut la București, dar iubește Delta Dunării, acolo unde merge, în fiecare vară, la bunici. Îi place să gătească singură, face balet și citește cu pasiune benzi desenate și „Cronicile din Narnia”.

Scopul proiectului „GramMania”, care a obținut, prin concurs, susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, este acela de a promova și de a susține învățarea limbii române în comunitățile românești de peste granițe.

Zeci de tineri pasionați de exprimarea corectă și coerentă în limba română  s-au întrecut timp de o lună și au construit știri gramaticale, povești despre cuvintele românești preferate și postări cu teme lingvistice, sub îndrumarea Oanei Despa – jurnalist și membră a echipei GramMania și a Școlii de Gramatică.

După o lună de pregătire și de competiție, echipa de proiect și juriul au anunțat premiile și câștigătorii:

  • Premiul pentru „Știrea gramaticală” – Vlad Postolachi (Republica Moldova);
  • Premiul pentru „Postarea Gramaticală” –  Liviu Levcenco (Republica Moldova);
  • Premiul pentru cele mai bune abilități tehnice – Marina Radu (Irlanda de Nord);  
  • Trofeul Juniorul Anului GramMania Diaspora: Alexandru Ardei (Marea Britanie);
  • Trofeul pentru cea mai bună echipă – Anelis și Matei Mazilu (Marea Britanie);
  • Trofeul pentru „Povestea cuvântului”  -  Elisa-Maia Dinu (Germania);
  • Premiul „Dar din dar se face Rai” - Alexandru Ardei (Marea Britanie);
  • Marele trofeu GramMania 2021 - Elisa-Maia Dinu (Germania).

Premiul inedit al anului a purtat numele „Dar din dar”: câștigătorul unuia dintre trofee a primit nu doar un premiu generos pentru el, ci și o tabletă pe care să o ofere oricărui alt copil din România sau din lume. Bucuria de a primi va fi, astfel, dublată de cea de a putea dărui, pentru că este responsabilitatea noastră, a tuturor, să cultivăm și să susținem generozitatea încă de la cele mai mici vârste.

Pentru echipa de proiect, constituită din Oana Despa, Cristina Adam, Andreea Cristea și Corina Popa, a fost o mare bucurie să aducă România mai aproape de copiii din diaspora, prin intermediul festivalului GramMania.

Gala online s-a bucurat de susținerea echipei BIZILiveTV, a producătorului media Mihai Filoneanu și a fost prezentată de John Cristea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇