Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunţat, miercuri, că nu vor exista schimbări în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat pe care îl vor susţine elevii care intră anul acesta în clasa a noua.
Eventuale modificări în structura acestei evaluări de final de liceu se vor implementa ”dacă va dori şi sistemul”, după introducerea noilor planuri-cadru pentru învăţământul liceal.
Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă vizează schimbarea modalităţii de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru elevii care intră la liceu anul acesta, ministrul Educaţiei a reacţionat: ”Răspunsul direct: nu”.
"Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat la un moment dat va trebui să fie conectat cu reforma planurilor-cadru la nivelul învăţământului liceal, de aceea, eu cred că în această fază, aşa cum apare în lege examenul de bacalaureat este ok şi cum se derulează în acest moment este ok.
După ce vom face reforma planurilor-cadru, vedem atunci ce se va întâmpla şi ce va dori şi sistemul, pentru că, până la urmă, nu trebuie să vină un ministru care să schimbe mereu examenele şi metodologia. Anul viitor, nu”, a argumentat Daniel David, citat de News.ro.
Schimbări la Evaluarea Națională și titularizare. Fără „educație sexuală”
Daniel David a vorbit și despre schimbările pe care le are în vedere în sistemul de învățământ. Astfel, examenul de Evaluare Națională ar putea fi modificat de anul viitor, precum și sistemul de titularizare.
Ministrul Educației nu susține introducerea în curriculum a unei discipline cu numele „educație sexuală”, ci ar vrea să poarte numele de educație pentru sănătate și să fie prinsă în alte discipline.
Iată ce schimbări are în vedere Daniel David:
- Evaluarea Națională - Examenul ar putea fi modificat după modelul din Franța, adică să fie introduse subteste din discipline diferite. „Vă rog să vă uitați la modelul din Franța. Poți să ai un test standardizat, cu subteste, care acoperă discipline diferite. Nu înseamnă că vei avea testul și disciplina, pentru că în momentul acela am complica lucrurile. Dacă nu o să fim mai creativi, o să facem probabil cum fac francezii, de exemplu, care au și matematică, și limbă franceză, au și istorie, geografie, au și științe”, a afirmat Daniel David, potrivit Edupedu.
- Titularizarea - Sistemul actual de titularizare nu mai poate continua în această formă, afirmă ministrul Educației. David a afirmat că sistemul de titularizare propus seamănă cu ceea ce există și în zona învățământului superior și în zona cercetării. ”Adică protejăm în același timp și calitatea și omul. Noi și acum suntem evaluați în fiecare an în funcție de cum ne realizăm activitățile din fișa postului. Poate nu suntem foarte conștienți de lucrul ăsta, dar fiecare suntem evaluați instituțional în sistemul public”, a spus ministrul. El a precizat că nu se va da examen de titularizare la fiecare cinci ani. ”Când am propus o evaluare la cinci ani, nu m-am referit că dai încă o dată un examen de titularizare sau ești încă o dată trecut într-un examen. Pe lângă evaluările anuale pe care le faci, propunerea pe care am avut-o în minte este că la cinci ani evaluarea este mai sumativă. La cinci ani luăm feedbackul de la director, de la colegi, de la beneficiari. Vedem dacă ai atins standardele minimale. Dacă le-ai atins, e foarte bine. Dacă nu le-ai atins, nu te dă nimeni afară. Ai doi ani în care să intri în program de training de dezvoltare profesională, în programe remediale dacă vreți pe componenta didactică și dacă după cei doi ani nu atingi standardele minimale, atunci treci pe poziția de pe nedeterminat pe determinat', a explicat Daniel David, citat de Agerpres.
- Educație pentru sănătate, nu educație sexuală - Ministrul Educației spune că nu susține introducerea în curriculum a unei discipline cu numele „educație sexuală” pentru că „generează discuții ce nu mai pot fi controlate științific”. „Eu nu susțin introducerea în curriculum a unei discipline cu acest nume, educație sexuală, dintr-un simplu motiv: s-a ideologizat discuția foarte mult și orice încercare de a o pune disciplină cu acest nume generează discuții care nu mai pot fi controlate științific sau curricular. N-ai cum să le controlezi. Dar am spus, că o educație sexuală necolorată ideologic și foarte pragmatic, natural să știi lucrurile importante pentru un om în viața asta trebuie să existe în curriculum, dar acele lucruri trebuie făcute ca unități de învățare, fără ingerințe ideologice, prinse în discipline de biologie și în discipline pe care aș vrea să le avem care să poarte numele de educaţie pentru sănătate”, a declarat ministrul.
Singurul ministru care va fi păstrat?
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a declarat că ar dori ca ministrul Educaţiei, Daniel David, să facă parte şi din viitorul guvern, considerându-l competent, dar a refuzat să ofere şi alte nume de miniştri care s-ar putea regăsi în următorul cabinet.
”Ministrul Daniel David a spus că vine vara asta cu un program de reformă a Educaţiei. Am încredere în el, e o persoană competentă care a studiat Ştiinţele Educaţiei, e şi o persoană cu anvergură intelectuală. Sunt foarte curios de programul cu care vine”, a afirmat Nicuşor Dan, luni seară, la Antena 1.
El a adăugat că ”de principiu” ar dori ca Daniel David să continue la Educaţie.
Întrebat şi despre alţi miniştri actuali pe care i-ar păstra în viitorul cabinet, Nicuşor Dan a răspuns: ”Nu vreau să avansez un alt nume”.