Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, vineri seară, că săptămâna viitoare circa 10% dintre elevi vor continua cursurile online, aceştia fiind din 654 de localităţi unde rata de infectare este mai mare de 1 la mie.
Potrivit acestuia, este vorba despre circa 300.000 de elevi care nu vor putea merge cu prezenţă fizică la şcoală săptămâna viitoare.
În schimb, 2,6 milioane de elevi vor merge fizic la şcoală.
”Să sperăm că vinerea viitoare, pe 21 mai, vom avea şansa unei rate de infectare sub 1 la mie în multe localităţi, între care şi Bucureştiul” a declarat, vineri seară, la Antena 3, Sorin Cîmpeanu.
În plus, săptămâna viitoare se va putea renunţa la masca de protecţie în spaţiile deschise, în curtea şcolii.
”Ministerul Educaţiei a transmis astăzi către şcoli să păstreze orarul decalat, pauzele decalate care să evite aglomerările de elevi în curtea şcolii. Se va putea renunţa la obligativitatea portului măştii (...) Masca de protecţie rămâne obligatorie doar în spaţiile închise”, a mai declarat ministrul Educației.
Recuperarea pierderilor, dificilă
Întrebat când se recuprează pierderile din pandemie şi a răspuns: ”Răspunsul foarte onest este că pierderile generate de predarea online în sistemul românesc (...) sunt foarte greu de recuperat”.
”Din acest motiv, Ministerul Educaţiei a propus continuarea programului de recuperare a acestor pierderi pe întreg parcursul anului viitor. Din păcate, elevii din anii terminali (...) nu vor avea şansa recuperării acestor pierderi pe parcursul anului viitor. Fiecare săptămână de prezenţă fizică în şcoală este importantă”.
Ministrul a afirmat că elevii vor reveni în şcoli până la finalul anului şcolar, la cum arată acum situaţia epidemiologică.
”Peste tot nevoia de predictibilitate este acută, mai ales în sistemul de educaţie. Sistemul de educaţie a suferit din cauza lipsei de predictibilitate. Pe de altă parte, nimeni nu a fost pregătit pentru această criză. Nici elevii, nici profesorii, nici decidenţii. Nu am ştiut ce va urma, nu am ştiut cu ce ne confruntăm, am fost obligaţi să luăm decizii în funcţie de evoluţia situaţiei(...)
Educaţia a avut peste tot de suferit. Pierderile din educaţie le văd în primul rând tinerii, mai apoi le plătim noi toţi. De aceea este important să ne concentrăm pentru a limita aceste pierderi pe măsura posibilului, fiind foarte onest şi spunând că aceste pierderi nu vor putea fi recuperate niciunde în totalitate”, a mai afirmat ministrul.