Iohannis duce la CCR Academia Oamenilor de Știință, unde membri sunt Iliescu, Andronescu sau Cristoiu. PSD voia să-i dea statul bani, după ce Guvernul i-a impus să se autofinanțeze

Iohannis duce la CCR Academia Oamenilor de Știință, unde membri sunt Iliescu, Andronescu sau Cristoiu. PSD voia să-i dea statul bani, după ce Guvernul i-a impus să se autofinanțeze

Președintele Klaus Iohannis a contestat vineri, la CCR, modificările aduse de Parlament Legii Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR), unde membri sunt, printre alții, Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, Teodor Meleșcanu sau IPS Teodosie.

Proiectul pentru modificarea acestei legi a fost depus la inceputul anului de 18 deputați și senatori PSD, cărora li s-au alaturat deputatul Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, actualmente neafiliat, și din partea minorităților deputatul Zisopol Dragoș Gabriel. Printre semnatari se numără și Ecaterina Andronescu, ea fiind membru AOȘR.

ADVERTISING

În modificările votate, Parlamentul a decis ca toate cheltuielile AȘOR să fie finanțate de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanțe, însă Guvernul a stabilit în bugetul pe 2020 că instituția să se finanțeze din venituri proprii.

Sesizarea președintelui Iohannis

În sesizarea sa, președintele arată că modul în care Parlamentul a adoptat aceste modificări încalcă Constituția. Astfel, având în vedere că bugetul pe 2020 a fost aprobat în ședința comună a camerelor Parlamentului, derogări de la Legea bugetului se pot face tot așa. Or, arată președintele, această lege a trecut separat, prin fiecare dintre cele două camere.

ADVERTISING

Klaus Iohannis consideră și că, dacă ar fi acceptate aceste modificări, ar presupune și modificarea Legii bugetului de stat.

Şeful statului arată că un alt viciu al legii e că, deși are impact asupra bugetului de stat, nu indică sursele de finanțare. Totodată, Parlamentul a cerut doar punctul de vedere al Guvernului, nu și fişa financiară a acestui proiect, lucru ce era obligatoriu.

Șeful statului atrage atenția și că formulările din legea modificată pot fi interpretate în sensul ca ”veniturile proprii nu mai reprezintă o sursă pentru finanțarea cheltuielilor de întreținere, funcționare și a indemnizațiilor AOSR, singura sursă de finanțare rămânând cea a subvențiilor acordate de la bugetul de stat, conform legilor bugetare anuale”.

ADVERTISING

Ar primi banii, dar nu i-ar putea controla nimeni ce-au făcut cu ei

Preşedintele Iohannis arată și că legea trebuia să fie adoptată cu majoritatea cerută pentru o lege organică.

De asemenea, el susține că, în ciuda finanțării cerute și a statutului asumat de ”autoritate administrativă autonomă” a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, norma din lege nu cuprinde nicio prevedere referitoare la controlul parlamentar specific unor astfel de autorităţi.

Astfel, nu e impusă nici obligaţia prezentării unui raport anual cu privire la activitatea AOȘR, nici a rezultatelor acesteia și nici a modului în care resursele publice alocate au fost folosite pentru atingerea obiectivelor pentru care aceasta a fost înfiinţată.

Primii la bani publici, primii la plagiat

În 2017, Asociația GRAUR (Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară) Cluj-Napoca atrăgea atenția, după ce a analizat membrii și activitatea AOȘR, că această instituție este plină de persoane acuzate sau dovedite că au plagiat.

În raportul intitulat "Primii la banul public pentru știință, primii la plagiat!", cei de la GRAUR arătau că printre persoanele ale căror lucrări figurează pe lista plagiatelor se numără fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, neurochirurgul Leon Danailă, Ștefan Antohe, la acea vreme membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), generalul Teodor Frunzeti, fost comandant (rector) al Universității Naționale de Apărare "Carol I", sau generalul Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major al Armatei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇