Răspunsul pare simplu: nu.
Dacă acest răspuns este suficient și puteți reține că forma „să aibe” nu este corectă în limba română și că folosim corect doar forma „să aibă”, articolul și-a atins deja obiectivul.
Cum însă în spatele fiecărui răspuns se află o explicație, în acest caz, una gramaticală, vă invit să citiți în continuare.
Formele „să aibe”, „să aive” sau „să aivă” sunt greșeli apărute în limbajul cotidian. Deși utilizate des, așa cum am explicat într-un alt articol, uzul nu face întotdeauna norma.
Forma verbului „a avea” la modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a treia, singular și plural, este una singură: SĂ AIBĂ.
Exemple:
- Ea și-ar dori să aibă dreptate.
- Ele și-ar dori să aibă dreptate.
Verbul „a avea” își schimbă forma în cursul flexiunii. Este, așadar, un verb neregulat, care nu poate fi încadrat în categoria celor care respectă regulile privind formarea modurilor şi a timpurilor în limba română.
Cu toate acestea, există un mecanism pe care toate verbele neregulate îl respectă și care este predat mai ales străinilor care vor să învețe limba română.
Primul pas: atunci când indicativul prezent se termină în -ă, conjunctivul se va termina în -e; când indicativul prezent se termină în -e, conjunctivul se va termina în -ă.
ă > e: ea mănâncă – ea vrea să mănânce;
e > ă: ea are – ea vrea să aibă.
* excepție fac verbele „a scrie” și „a umple”.
Al doilea pas: atunci când verbele se termină în -ea (deci sunt de conjugarea a doua), forma de conjunctiv prezent, persoana a treia, atât singular, cât și plural, va fi formată cu „-ă” final.
-ea > ă: avea – să aibă
În încheiere, vă mai spun doar atât: mi-aș dori să aibă dreptate toată lumea, dar cei care rostesc sau scriu „să aibe” greșesc în cel puțin o privință.