Cum îi putem ajuta pe copii să devină mai organizați

Cum îi putem ajuta pe copii să devină mai organizați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În timp ce unii copii au o abilitate naturală de a-și organiza sarcinile și timpul, mulți dintre ei nu stau prea bine la acest capitol. Însă, dezvoltarea unor bune obiceiuri de organizare de la o vârstă fragedă îi poate ajuta să abordeze cu mai mult tact situațiile pe care le vor întâmpina în viață.

Iată câteva idei pentru a-i ajuta pe copii să își îmbunătățească abilitățile de organizare acasă, la școală și nu numai.

1. Împărțirea sarcinilor pe etape

Unele sarcini sunt complicate sau implică o succesiune de acțiuni. Ajută-i pe copii să împartă proiectele școlare sau treburile casnice în pași mai mici, mai ușor de gestionat. 

ADVERTISING

Ideea este de a-i ajuta pe copii să învețe pașii care alcătuiesc o abilitate sau o sarcină, unul câte unul. Începe cu cel mai ușor pas și arată-i copilului cum se face, apoi lasă-l să încerce. Când copilul poate face pasul în mod fiabil și fără ajutorul tău, treci la pasul următor și așa mai departe. Continuă astfel până când copilul poate face singur întreaga sarcină.

2. Clasica listă cu lucruri de făcut

Odată ce copiii cunosc toți pașii pe care îi implică o anumită sarcină, ajută-i să includă sarcina respectivă într-o listă generală cu lucruri de făcut.

Include pe listă temele și sarcinile obișnuite pentru acasă, precum și treburile casnice. Încurajează-i să păstreze lista într-un loc unde o vor vedea des și unde pot bifa realizările pe parcurs. Ar putea folosi o aplicație pentru a crea lista pe telefon sau poți opta pentru organizatoare de birou în care să amplasezi un suport cartonat pe care copilul să scrie task-urile de îndeplinit, pentru a fi mereu la vedere. 

ADVERTISING

3. Învățarea abilităților de gestionare a timpului

Încurajează-i pe copii să noteze sarcinile importante pe un calendar, pe telefon sau într-o agendă. Apoi ajută-i să estimeze cât timp va dura îndeplinirea fiecăreia. După ce finalizează o sarcină, întreabă dacă estimarea timpului a fost corectă sau nu. Dacă este necesar, sugerează ajustări pentru data viitoare.

De asemenea, în cazul proiectelor școlare, poate fi de ajutor să scrie data de predare direct în dreptul respectivei sarcini.

4. Stabilirea rutinelor zilnice

Crearea unei rutini îi poate ajuta pe copii să învețe la ce să se aștepte pe parcursul zilei. 

ADVERTISING

Folosește table magnetice cu imagini, ceasuri cu diferite sunete pentru alarme și alte strategii de gestionare pe care le găsești utile, pentru a le aminti copiilor când este timpul să îndeplinească o anumită sarcină zilnică, până când se va transforma într-o rutină.

5. Organizarea ideilor 

Încurajează-i să ia notițe în clasă pe două coloane, folosind o coloană îngustă în stânga pentru ideile principale sau întrebări și o coloană în dreapta pentru a nota detaliile. Mai târziu, când studiază pentru un test, se pot uita la ceea ce este în coloana îngustă, pentru a revizui ideile principale și a vedea dacă își pot aminti detaliile.

Tot pentru organizarea ideilor, îi poți ajuta să își creeze în minte rime, scurte cântecele sau acronime, pentru a-și aminti informații. Astfel, vor putea folosi aceste trucuri de memorare pentru orice activitate, de la pregătirea pentru un examen, până la reamintirea datelor importante.

6. Folosirea codurilor de culori

Codul de culori este o modalitate distractivă și ușoară de a-i ajuta pe copii să se organizeze. Culoarea crește șansele ca stimulii din mediul înconjurător să fie codificați și stocați, îmbunătățind memoria.

Folosește bilețele de culori diferite pentru a ajuta copilul să urmărească când trebuie să facă anumite sarcini, cum ar fi temele de la școală sau responsabilitățile casnice. 

De asemenea, poți folosi culoarea bilețelului pentru a indica urgența unei sarcini sau responsabilități. De exemplu, orice lucru evidențiat cu verde sau pe un bilețel verde înseamnă că respectiva sarcină are prioritate maximă. 

7. Un spațiu de lucru organizat

Amenajează un spațiu în care copilul să poată lucra fără a fi întrerupt. Ar putea funcționa cel mai bine dacă acesta se află undeva aproape de tine pentru momentele în care are nevoie de ajutorul tău. 

Păstrează în apropiere rechizitele școlare și gadgeturile pe care le utilizează pentru școală, cum ar fi calculatoarele, tabletele sau laptopurile.

Totodată, asigură-te că în fiecare săptămână cei mici își rezervă timp pentru curățarea și organizarea ghiozdanului. 

Așadar, organizarea este o abilitate care se învață în timp. Cu ajutor și ceva practică, copiii pot dezvolta o abordare eficientă de a duce lucrurile la bun sfârșit, atât la școală, cât și în viața de zi cu zi.