Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declară că profesorii care nu sunt vaccinaţi nu vor fi obligaţi să plătească testele, el explicând că „orice cetăţean al acestei ţări are dreptul să fie testat fără să plătească în momentul în care acuză cele mai mici simptome specifice”.
În ceea ce priveşte acele cadre didactice care nu se vaccinează anti-COVID şi care refuză testarea, ministrul consideră că „au dreptate acei părinţi care spun că acel profesor poate reprezenta un pericol pentru elevi”.
El a explicat astfel afirmația sa din urmă cu câteva zile că profesorii care refuză testarea Covid vor fi trimiși să se odihnească.
"În momentul în care ai posibilitatea să te vaccinezi şi nu te vaccinezi, în momentul în care nici nu vrei să te testezi, sigur că, în mod evident, ai nevoie de ceva odihnă. Ceva odihnă trebuie să fie obligatoriu în termenii legii, atât cât permite legea.
Evident că nu o să avansez o soluţie care să fie contrară legii. Am spus doar că normal este să se odihnească. Dacă nici nu ai trecut prin boală, nici nu vrei să te vaccinezi, nici nu ai motive certificate medical pentru care nu vrei să te vaccinezi, nici nu vrei să te testezi, atunci au dreptate acei părinţi care spun că acel profesor poate reprezenta un pericol pentru elevii cu care intră în contact", a declarat Sorin Cîmpeanu, duminică seară, la Digi 24.
El a arătat, în acest context, că se vor analiza "toate soluţiile din perspectivă legală" în ceea ce priveşte situaţia profesorilor care nu vor să se vaccineze, dar care refuză testarea.
Cîmpeanu a exclus ideea ca angajaţii din sistem să fie obligaţi să plătească testele pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.
"Nu, nu s-a pus niciodată problema plăţii testelor de către profesori. Chiar dacă vorbim de profesori nevaccinaţi. Avem o legislaţie în vigoare, este vorba despre aspecte care nu trebuie să promoveze discriminarea în niciun fel de situaţii, deci în acest moment nu am în calcul această ipoteză. (...) În plus, vreau să vă spun că orice cetăţean al acestei ţări are dreptul să fie testat fără să plătească în momentul în care acuză cele mai mici simptome specifice", a afirmat ministrul Educaţiei.
Cîmpeanu a susţinut că nu s-a pus problema testării cadrelor didactice la debutul anului şcolar.
"Nu am luat în calcul acest proces de testare înainte de festivitate, am luat testarea după depăşirea pragului de 6 la mie în localitate. La momentul de faţă asta am luat în considerare.
Dacă mă întrebaţi de testele de salivă, am pledat pentru acele teste non-invazive vreme de luni de zile. În cele din urmă, am înţeles că nu este omologat", a adăugat ministrul.
În ceea ce priveşte testarea elevilor în şcoli, acesta se va face doar pentru cazurile simptomatice.
"Testarea se face pentru ca, în situaţia în care toţi elevii din clasă cu excepţia celui confirmat sunt testaţi negativ, şcoala să se poată derula în continuare cu prezenţă fizică. La apariţia unui al doilea caz, sigur că vor intra în online toţi sau, există şi această ipoteză, pe care o luăm în considerare, de a permite accesul celor care sunt vaccinaţi, accesul cu prezenţă fizică în cazul în care doresc acest lucru", a declarat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a menţionat că şi în anul şcolar viitor orice elev care va prezenta "un certificat medical cu privire la vulnerabilităţi" şcoala va trebui să-i asigure acestuia învăţarea online.
Ordinul de ministru care va reglementa modul în care se va acţiona în şcoli, în viitorul an şcolar, va fi semnat între 1 şi 3 septembrie, dar cu cel mai târziu zece zile înainte de deschiderea anului şcolar, a anunţat ministrul Educaţiei.