Există 11 şcoli în Bucureşti, unde din diverse motive elevii sunt nevoiţi să înveţe în 3 schimburi, deşi noua lege a învățământului prevede maxim două schimburi în şcoli.
Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a precizat joi că învăţământul din Bucureşti este pregătit, în linii mari, pentru debutul anului şcolar.
Peste 275.000 de copii vor începe cursurile în cadrul unităţilor de învăţământ de stat din Bucureşti.
"Avem la nivelul Municipiului o populaţie şcolară în continuă creştere, iar normativele actuale impun o diminuare a numărului maxim de copii în clase. Din acest motiv, există o mare presiune a spaţiului în infrastructură şcolară din majoritatea sectoarelor”, a declarat Rareş Hopincă.
Din cele 427 de unităţi de învăţământ de stat din Bucureşti, la 11 dintre acestea elevii vor merge la cursuri în 3 schimburi (total sau parţial), din cauza lipsei de spaţiu, dar şi a lucrărilor de reabilitare, modernizare sau extindere.
Iată lista transmisă HotNews de prefectul Capitalei:
- Sectorul 1 – Școala Gimnazială nr. 179 – 1.430 elevi, 55 formațiuni de studiu, 31 săli de clasă;
- Sectorul 2 – Școala Gimnazială nr. 49 – 1.176 elevi, 48 formațiuni de studiu, 20 săli de clasă;
- Sectorul 5:
Liceul Teoretic Ştefan Odobleja – 1.620 elevi, 62 formațiuni de studiu, 26 săli de clasă;
Liceul Teoretic Ion Barbu – 1.638 elevi, 59 formațiuni de studiu, 28 săli de clasă;
Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu – 471 elevi (ciclul primar), 19 formațiuni de studiu, 9 săli de clasă;
Școala Gimnazială Nr. 280 – 1.100 elevi, 45 formațiuni de studiu, 19 săli de clasă.
Motivul este lipsa spațiilor corelată cu efectivele mari de elevi.
- Sectorul 3:
Școala Gimnazială Voievod Neagoe Basarab;
Școala Gimnazială Nicolae Labiș;
Școala Gimnazială nr. 195;
Liceul Teoretic Nichita Stanescu;
Colegiul Tehnic Costin D. Nenitescu.
Aici e vorba de relocări, din cauza unor lucrări de reabilitare. Unitățile de învățământ sunt relocate total sau parțial în alte unități de învățământ sau în propria incintă, dintr-un corp în altul.
Un prim termen pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare este decembrie 2023.
Poziţia ministrului Deca
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, susţine însă că interzicerea şcolii în trei schimburi se aplică începând cu anul şcolar 2025-2026.
”Legea vorbeşte într-adevăr despre interzicerea procesului educativ în trei schimburi, numai că, dacă verificăm exact momentul de la care această prevedere intră în vigoare, vedem că ea se aplică începând cu anul 2025-2026”, a spus ministrul Educaţiei, citat de News.ro.
”Noi am făcut toate eforturile şi am solicitat tuturor inspectoratelor cât şi autorităţilor publice locale să încerce să identifice soluţii. Pentru o parte din aceste unităţi de învăţământ, deja avem anunţate soluţii care vor fi utilizate fie la începutul anului şcolar fie la câteva luni după, fiind în finalizare anumite lucrări care ar asigura alte spaţii”, a precizat Ligia Deca.
”Pentru unităţile de învăţământ care învaţă în trei schimburi, vom face toate eforturile pentru ca la momentul în care prevederea legală, cu interzicerea învăţământului în trei schimburi, să nu mai avem nicio astfel de şcoală. Am început mai devreme, am făcut întâlniri cu inspectorii, pentru a identifica aceste şcoli şi a încerca să găsim soluţii alternative”.
”Fac apel către toate primăriile care împreună cu inspectoratele trebuie să găsească o soluţie, trebuie să facem împreună eforturi ca să nu mai aveam astfel de situaţii, pentru că afectează calitatea actului educaţional un proces educational în trei schimburi şi fac apel către familiile elevilor să accepte soluţiile care presupun consorţii sau relocarea procesului educational, pentru că şi acolo există o anumită rezistenţă”, a completat ministrul.
Deca a adăugat că datele arată că erau un pic peste 25.000 de elevi, în unităţi care învaţă în trei schimburi. Ea a explicat că sunt şi cazuri în care unitatea şcolară este unica în unitatea administrativ teritorială şi acolo este nevoie de investiţii în infrastructura şcolară.