Asociația studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea București desfășoară în perioada 22-24 noiembrie, între orele 17-22, proiectul Diversity, exclusiv în mediul online din cauza situației pandemice actuale.
Diversity este un proiect cu tradiție al asociației, acesta propunându-și să abordeze teme mai mult sau mai puțin considerate tabu în societatea românească și nu numai. Se va organiza o serie de webinare la care oricine poate participa, aceștia având astfel ocazia de a afla mai multe detalii despre discriminarea unor grupuri defavorizate din diverse medii direct de la persoanele în cauză.
Scopul proiectului este promovarea diversității și de a încuraja libertatea de exprimare într-un mod civilizat și respectuos, oferindu-le participanților un cadru potrivit pentru a discuta și a adresa întrebări direct persoanelor care fac parte din comunități defavorizate sau discriminate în vederea informării despre acestea și deschiderii oamenilor către oameni.
În cadrul edițiilor anterioare, evenimentul a fost primit cu mult entuziasm, adunând numeroși participanți dornici de a se înțelege mai bine pe sine și pe ceilalți, discutând și alte subiecte de interes larg precum sănătatea mintală, body acceptance, violență domestică și feminism.
Echipa Coordonatoare se declară foarte încântată organizarea proiectului și nu au ezitat să spună ce reprezintă pentru ei, mai exact, Diversity:
„Din punctul meu de vedere, diversitatea înseamnă a descoperi că nu ești singur, a fi susținut și de ceilalți participanți ca prin experiențele de viață ale fiecăruia să înțelegi că a fi diferit este de fapt modul prin care te deosebești față de ceilalți, iar fiecare părticică diferită din tine arată cu adevărat cine ești tu.” (Daniela Dina)
„Diversity este un proiect de suflet, deoarece ajută, educă și oferă empatie. Este o experiență de neuitat care rămâne cu tine și te pune pe gânduri, te face să realizezi că nu ești așa singur precum crezi, în unele cazuri, iar în altele te învață să te gândești la impactul vorbelor tale. Nu numai atât, dar de un proiect ca Diversity este nevoie mereu, peste tot. De aceea mă consider norocoasă că fac parte din echipa coordonatoare a acestuia.” (Ana Olariu)
„Diversity e genul acela de proiect pe care îl ai la suflet. Prin el, am învățat mult mai multe lucruri despre deschidere și apartenență, despre ce este „normalitatea” și că poți fi „normal” chiar dacă ești diferit. Știind că există mulți alți oameni ca tine, oameni care te înțeleg și care te acceptă așa cum ești, îți umple inima de fericire și emoție. Avem nevoie de mai multe astfel de proiecte, și de mai multă implicare din partea lumii!” (Alessandra Nuță)
„Proiectul „Diversity” a reprezentat, pentru mine, unul dintre momentele în care mi-am dat seama că societatea în care trăim are nevoie să înțeleagă ce înseamnă toleranța.
Pot spune că experiența mea vizează atât mediul online, cât și cel fizic, căci nu am ratat nicio ediție până în prezent.
Nu am crezut niciodată că povestea de viață a unor speakeri ar putea să mă emoționeze atât de mult. Îmi aduc aminte că ni s-a propus să participăm la un joculeț, care avea ca scop accentuarea diferențelor dintre noi și bariera pe care, fără să vrem, o ridicăm în fața celor care sunt „altfel”.
Țin minte că nu mi-am mai putut stăpâni lacrimile, ascultând experiențele unor oameni care se aflau în fața noastră, în speranța că prin discursul lor vor reuși să tragă un semnal de alarmă. Și au și reușit, pot confirma atât eu, cât și toate persoanele pe care le cunosc și care au fost prezente.
Ediția online a fost, cum probabil vă așteptați, diferită. Dar și de această dată am fost plăcut surprinsă de organizare și de felul în care putem empatiza direct cu oamenii din jur. Această ediție nu a făcut decât să îmi demonstreze că orice este posibil și că, nici măcar în timpul pandemiei, nu putem să ne oprim din a influența în bine lumea din jur.
Vă recomand cu căldură participarea la acest proiect, căci trăind într-o lume atât de diferită avem nevoie să ne simțim aproape unii de alții. Diversitatea ne face să fim unici și, în cazul meu și cu siguranță al multor persoane, ne unește.” (Alexandra Fulger)
„Îmi aduc aminte când am fost prima oară la Diversity, nici nu știam prea bine despre ce e vorba. Dar după ce i-am ascultat pe speakeri am rămas cu ochii în lacrimi de emoție. Diversity e genul ăla de proiect care mișcă oamenii în adevăratul sens al cuvântului. E imposibil să participi și să nu pleci un om schimbat. Am văzut lumea cu alți ochi, cu ochi mai blânzi și mai calzi după acest proiect.” (Lorina Hou)
În cadrul proiectului de anul acesta vor fi prezenți numeroși speakeri, printre care: George Ionesi, Vișinel Bălan, Adrian Teleșpan, Anca Niță, Cristina Petrescu Ghenea, și nu numai! Ne vor onora cu prezența și un speaker de la Teleperformance, dar și de la P&G.
Pentru detalii suplimentare despre proiect, puteți contacta Asociația Studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, pe pagina de Facebook ASLS România.