Adio, învățământ în trei schimburi: Școlile nu vor mai putea organiza cursuri în acest format din anul școlar 2025-2026

Adio, învățământ în trei schimburi: Școlile nu vor mai putea organiza cursuri în acest format din anul școlar 2025-2026
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educaţiei anunţă că din anul şcolar viitor este interzisă organizarea cursurilor şcolare în trei schimburi în învăţământul preuniversitar

Ministrul Educaţiei, Daniel David, anunţă că, începând din anul şcolar 2025-2026, în şcolile din România va fi interzisă organizarea cursurilor în trei schimburi. Daniel David consideră că organizarea cursurilor în trei schimburi este ”o problemă majoră, care afectează calitatea actului educaţional”.

Ministrul Educaţiei a anunţat, joi seară, în raportul de activitate făcut public pe Facebook, că începând din anul şcolar viitor va fi interzisă, prin lege, organizarea de către şcoli a cursurilor în trei schimburi.

”Conform legii învăţământului, începând cu anul universitar 2025-2026 acest lucru este interzis”, a anunţat Daniel David, referindu-se la învăţământul în trei schimburi.

Anterior, ministrul Educaţiei declara că, în opinia sa, organizarea cursurilor în trei schimburi în unele şcoli este ”o problemă majoră, care afectează calitatea actului educaţional”.

”Acest lucru este descurajat prin legislaţia pe care o avem, se mai dau unele excepţii doar ca să putem derula activitatea educaţională, dar sunt excepţii şi nu reprezintă ceva foarte răspândit în sistem. Dar este drept, şi puţine fiind, trebuie să găsim soluţii pentru a corecta această situaţie”, susţinea ministrul.

Ministrul Educaţiei: Mă aştept ca din toamnă, cel târziu din primăvara anului viitor, să nu mai avem problema şcolilor cu toaleta în curte

Cât timp ar trebui alocat temelor, în funcţie de ciclul de învăţământ

Ministrul Educaţiei a explicat și cât timp ar trebui să aloce elevii temelor pentru acasă, în funcţie de ciclul de învăţământ pe care aceştia îl parcurg. Ministrul i-a încurajat pe profesori să se ”coordoneze”, în aşa fel încât timpul recomandat pentru a fi alocat temelor să nu fie depăşit.

”Există reglementări, sunt reglementări mai vechi. Temele nu ar trebui, la nivelul învăţământului primar, să depăşească o oră pe zi, două ore la gimnaziu şi învăţământul liceal. De aceea îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei şi pe diriginţi să aibă grijă de această coordonare pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, a afirmat, joi seară, pe Facebook, Daniel David.

Ministrul Educaţiei a reafirmat că, în opinia sa, curriculumul este unul ”foarte încărcat” şi că urmează a fi redus numărul de discipline şi de ore ”până la nivelul bunelor standarde” practicate la nivel european.

Fără toalete în curte

Daniel David anunţă și că în bugetul Ministerului există fonduri pentru construirea de toalete în toate şcolile care nu au grupuri sanitare în interior, afirmând că se aşteaptă ca din toamna acestui an, cel târziu din primăvara anului viitor, să nu mai fie astfel de situaţii.

”Am reuşit să prindem în bugetul din acest an toate unităţile şcolare care încă aveau probleme cu unităţile sanitare. În formula metaforică, să spun aşa, erau şcolile cu toaleta în curte. Am vrut să încheiem problema asta odată, fiindcă mereu susţineam diverse şcoli, după aceea apăreau altele.

Am cerut inspectorilor să facă o analiză foarte riguroasă să ştim exact câte sunt, după aceea am solicitat buget, Hotărârea de Guvern a trecut astfel încât din acest moment mă aştept ca din toamnă, cel târziu din primăvara anului viitor, să nu mai avem această problemă”, a anunţat, joi seară, ministrul Daniel David.

Ministrul a spus că ar fi fost ”cumva penibil” ca în şcoli să fie introduse cele mai noi tehnologii, în timp ce toaletele să rămână în curţile acestora.

G.P.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇