Activități recomandate pentru a dezvolta îndemânarea copilului

Activități recomandate pentru a dezvolta îndemânarea copilului

Cunoscută și ca dexteritate, îndemânarea reprezintă abilitatea de  face mișcări precise ale mâinilor și ale degetelor, pentru a putea aranja obiecte destul de mici. Îndemânarea manuală include cele trei sisteme: muscular, nervos și osos, care trebuie să colaboreze perfect pentru a realiza mișcări precise. Dezvoltarea îndemânării se face în timp, dar pornește în copilăria mică, când trebuie susținută și stimulată prin toate mijloacele posibile. 

Îndemânarea implică mișcările mușchilor mici de la mâini și degete, iar asta necesită o coordonare strategică, ce este realizată cu ajutorul creierului. Acestea va face legătura între ceea ce văd ochii și ceea ce trebuie să execute mâinile. Îndemânarea se referă la orice acțiune pe care o facem cu mâinile, de la încheierea nasturilor de la pijama și până la manipularea tacâmurilor. Pentru copiii mici și preșcolari este vitală dezvoltarea îndemânării, așa că am pregătit un articol cu câteva recomandări amuzante și distractive, pe care le puteți face împreună acasă. 

ADVERTISING

Activități art & craft

Veți putea crea împreună tot felul de opere de artă, punându-vă la treabă imaginația și creativitatea. Vei avea nevoie de câteva materiale pentru lucru manual, printre care: foarfecă, lipici, sfoară, hârtie creponată, sclipici, panglici, etc. Folosirea foarfecii este o modalitate excelentă pentru a consolida îndemânarea, dar și pentru a exersa coordonarea ochi-mână. Poți desena forme pe hârtie, pe care cel mic să le decupeze, lucrând în acest fel și abilitatea de a se concentra mai mult pe o singură activitate. 

Modelarea plastilinei

Cu siguranță, plastilina este cel mai indicat element pentru dezvoltarea mușchilor mici dar și pentru a înțelege stimulii senzoriali. Încurajează-l pe cel mic să frământe plastilina, să modeleze, să ruleze și chiar să taie plastilina cu foarfeca. 

ADVERTISING

Puzzle

Apucarea pieselor mici de puzzle și așezarea lor la locul potrivit, va ajuta mult la dezvoltarea îndemânării. Chiar dacă poate fi frustrant să completeze singur un puzzle, beneficiile aceste activități includ și dezvoltarea abilităților precum spațialitatea, identificarea formelor și a texturilor, coordonarea mână - ochi și concentrarea pe o singură activitate pe ntru mai mult timp. 

Pictură și desen

Încurajează-l pe cel mic să deseneze și să picteze, pentru a-i susține dezvoltarea îndemânării, a creativității și imaginației.  Încearcă diferite tipuri de pictură, pentru a face întreaga activitate și mai amuzantă. Poți opta între pictura pe numere, cu diamante, pe frunze, pe pietre sau cu buretele. 

ADVERTISING

Jocuri de construcții

Așezarea pieselor specifice, conectarea lor și realizarea unor structuri impresionate, va ajuta la dezvoltare abilităților motorii fine, de împingere, apucare, coordonare și apăsare. Poți opta pentru cuburi de lemn, piese Lego sau jocuri magnetice, toate vor contribui la stimularea creativității și dezvoltarea simțului de echilibru. Alte beneficii vor include înțelegerea unor concepte importante cum sunt legătura dintre cauză și efect sau condițiile de echilibru. 

Grădinărit

Activitățile în natură sunt benefice pentru întreg sistemul imunitar al copilului tău. În plus, atunci când grădinărește, el va dezvolta sistemul muscular dar și cel nervos, prin activitățile specifice de săpare, smulgere, plantare, apucare și aruncare. Munca într-o grădină presupune și multă delicatețe, nu trebuie decât să ne gândim la așezarea semințelor minuscule în pământ sau plantarea răsadurilor fragile. Copilul se va putea juca cu pământ, într-un mod similar cu nisipul, săpând gropi și construind castele cu forme diverse. Apa este nelipsită în grădină, așa că zilele călduroase de vară se pot transforma într-o adevărată distracție. 

Alege oricare dintre activitățile de mai sus, iar copilul tău se va bucura de o îndemânare bine și corect dezvoltată, în cel mai scurt timp. Toate jocurile copilăriei, dar în special cele care implică piese mici, figurine, mașinuțe sau instrumente ce trebuiesc mânuite cu atenție, vor contribui într-un mod important la dezvoltarea mușchilor mici de la mâini.