7 mari pictori pe care orice copil ar trebui să îi cunoască- modalități inedite prin care poți să-ți încurajezi micul artist să descopere povestea din spatele celor mai faimoase opere de artă ale tuturor timpurilor

7 mari pictori pe care orice copil ar trebui să îi cunoască- modalități inedite prin care poți să-ți încurajezi micul artist să descopere povestea din spatele celor mai faimoase opere de artă ale tuturor timpurilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Arta reprezintă un limbaj universal care depășește limitele impuse de cuvinte, acțiuni sau fapte istorice, ea reușind printr-un „minim de mijloace, dar un maxim de expresivitate” să contureze profunde conexiuni interumane. Cu toate acestea, copiii pot descrie arta nu doar ca un simplu instrument prin care își pot exprima creativitatea, ci și ca o fereastră către înțelegerea unor enigme și mistere nedescifrate de ei până acum. Așadar, încurajarea celor mici de a studia viețile și operele marilor pictori nu doar că le poate oferi cunoștințe artistice și de cultură generală, ci îi pot expune și la o înțelegere exhaustivă a istoriei și culturii mai multor popoare. Așadar, prin explorarea unor opere de artă, copiii pot învăța să aprecieze frumusețea și simbolistica artistică, să gândească critic și să-și descopere propriile pasiuni îndrumați de niște ghizi faimoși precum Leonardo da Vinci, Van Gogh sau Luchian!

Descoperă topul celor mai renumiți artiști care vor fermeca mințile micilor critici de artă: 

1. „Acolo unde spiritul nu conlucrează cu mâna, nu există artă.”– Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți artiști din perioada Renașterii, dar și un inovator inventator, anatomist și astronom italian. Fără dubii, „Mona Lisa" este cea mai cunoscută pictură din lume, faimoasă pentru zâmbetul enigmatic al personajului principal și pentru tehnica sfumato, care creează impresia de tranziții subtile între culori și tonuri întunecate. Mai mult decât atât, detaliile biografice in spatele acestui tablou sunt pe atât de fascinante ca și chipul misterioasei Mona Lisa: modelul pictorului ar fi fost Lisa Gherardini, soția unui negustor din Florența, iar da Vinci a lucrat la acest portret timp de patru ani. În materie de activități, copiii pot încerca să reproducă acest zâmbet misterios sau să creeze propriile lor portrete-poveste inspirate de legenda Mona Lisei.

ADVERTISING

2. „Dacă vei auzi vreodată o voce interioară care îți va spune «nu poți picta», atunci pictează cu întreaga ta ființă, numai astfel acea voce va fi redusă la tăcere"- Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, a fost unul dintre cei mai influenți pictori post-impresioniști, intrat în posteritate datorită operelor sale vibrante și pline de emoție. „Noapte înstelată" este cel mai reprezentativ exemplu al palmaresului pictorului olandez. Ea a fost pictată în timpul șederii sale într-un azil din Saint-Rémy-de-Provence și este recunoscută și apreciată de către criticii și istoricii de artă pentru uzul culorilor acrilice și pentru continuitatea mișcărilor curgătoare de pensulă, care au redat strălucitoarele corpuri astrale de pe cerul bleumarin. Această lucrare îi poate inspira pe copii să exploreze (alături de părinți) infinitul cerului nocturn și să picteze propriile lor interpretări ale nopții, învățând, astfel, mai multe despre tehnicile de lumină-întuneric, dar și despre stele.

3. „Arta curăță sufletul de praful vieții de zi cu zi."- Pablo Picasso 

Pablo Picasso, un artist cofondator a mișcării cubiste, este recunoscut pentru capacitatea sa de a reprezenta realitatea din multiple perspective: de la simplitate până la ideea de simbol. Simbolurile pot fi regăsite și în „Guernica". O pictură dramatică, ce reflectă ororile războiului civil spaniol din anii ‘30, Guernica a fost creată de Picasso ca un răspuns artistic îndreptat asupra bombardamentului acestui oraș. Pentru copii, contactul cu această operă a lui Picasso poate fi considerată o adevărată și valoroasă lecție de istorie, dar și una îndreptată asupra impactului social al artei. Ei pot încerca să creeze colaje sau desene care să reprezinte teme contemporane importante pentru crezurile lor, inspirându-se de curajul și de stilul inegalabil al lui Picasso.

ADVERTISING

4. „Când pleci să pictezi [afară], încearcă să te îndepărtezi de obiectele din fața ta, un copac, o casă, un câmp sau orice altceva.”- Claude Monet 

Claude Monet, pionierul impresionismului, a captat în operele sale acele frânturi și momente trecătoare resimțite doar în mijlocul naturii. „Impresie, Răsărit de soare" este un exemplu minunat prin care Monet s-a folosit de talentul său și de o paletă de culori vibrante (oranj, albastru, galben etc.) pentru a surprinde pentru eternitate frumusețea și farmecul liniștit al unui peisaj marin. Impresionismul reprezintă un stil care îi poate încuraja pe copii să-și dezvolte propriul mod de gândire și interpretare a lumii înconjurătoare. Astfel, un exemplu de activitate „impresionantă” ar fi o excursie cu cei mici într-un parc sau grădină unde ați putea încerca să fotografiați cu ei culorile calde specifice răsăritului de soare.

5. În artă, forma nu e niciodată perfectă prin ea însăşi, ci prin ceea ce izbuteşte să exprime.- Nicolae Tonitza

Nicolae Tonitza este unul dintre cei mai importanți pictori români ai tuturor timpurilor, cunoscut pentru portretele sale de tinere țărăncuțe și copii. În „Fetița pădurarului", Tonitza a reușit să surprindă inocența și delicatețea copilăriei prin intermediul unor detalii fine și a unei palete de culori calde. Simbolistica din spatele acestui tablou îndeamnă privitorul la o introspecție asupra traiului simplu în comuniune cu natura și întoarcerea la copilărie. O activitate potrivită pentru copii ar putea fi o excursie într-o pădure sau parc, în care aceștia pot să observe operele de artă ale naturii (flori, copaci, plante etc.) și să încerce să le picteze alături de colegii/prietenii lor în stilul lui Nicolae Tonitza.

ADVERTISING

6. „Un adevărat artist nu este cel care se lasă inspirat, ci unul care îi inspiră pe alții.”- Salvador Dalí

Salvador Dalí, maestrul suprarealismului, este faimos pentru operele sale bizare și onirice. Opera „Persistența memoriei", cu ceasurile sale dezintegrate și topite, explorează conceptele dalineze ale timpului ireversibil, ineluctabilității și realității dure și reale a trecutului, viitorului și prezentului (de aici prezența mai multor ceasuri în diferite stagii de distrugere). Povestea din spatele acestei lucrări este la fel de fascinantă și bizară ca însuși creatorul ei: se spune că ideea i-a venit lui Dalí după ce a văzut cum o bucată de brânză s-a topit pe o farfurie într-o zi toridă de vară. Copiii pot fi încurajați să-și lase imaginația să zboare și să creeze propriile lor lucrări inspirate de vise sau idei neobișnuite, asemenea marelui Salvador Dalí. Totodată, aceștia pot experimenta, în demersul lor artistic, cu diverse materiale și tehnici pentru a contura texturi și teme de creație interesante, inspirați de imaginea simbolistică a ceasurilor topite ale lui Dalí.

7. „Am adunat florile câmpului într-o oală de lut şi le-am pus apă atât cât să nu moară iute. După ce au murit le-am înviat pe pânză şi au devenit nemuritoare.”- Ștefan Luchian

Ștefan Luchian, supranumit „pictorul florilor”, este renumit în arta romanească pentru capacitatea sa de a reda delicatețea și frumusețea florei din jurul său. Lucrarea sa, „Anemone" demonstrează pe deplin măiestria artistică a lui Luchian, ca artist plastic cu un ochi format pentru detaliile botanice delicate ale unor petale, frunze, pistiluri și nuanțe de flori felurite. Un copil sensibil poate fi apropiat de această operă a lui Luchian prin încurajarea unor activități demarate în aer liber: poți culege, alături de el, flori din grădină voastră, după care i le poți explica. Mai apoi, cel mic poate încerca să le picteze folosindu-se de culori acrilice (precum cele disponibile în magazinul celor de la Pictorshop.ro) pentru a reda bogăția și finețea acestor înmiresmate buchete de flori.

În concluzie, educația timpurie în materie de istorie a artei nu reprezintă doar o simplă lecție pentru mințile în dezvoltare ale unor copii, ci și o modalitate eficientă de a le insufla geniul creativ, exuberanța și curiozitatea specifică unor artiști de renume mondial. Activități precum reproducerea tablourilor, explorarea naturii sau crearea de lucrări inspirate de vise și dorințe, pot ajuta copiii să vadă lumea din perspective noi și captivante și să aprecieze arta la adevărata ei valoare. Arta va deveni, astfel, un instrument esențial în educația și dezvoltarea personalității celor mici, deschizându-le noi orizonturi și cultivându-le un simț ascuțit al sensibilității, empatiei și gândirii creative nemărginite!