Gândirea logică este o abilitate de bază pentru rezolvarea problemelor, efectuarea unor raționamente și chiar relaționarea cu alte persoane. Specialiștii în dezvoltarea copiilor arată cum creierul uman va beneficia pe termen lung, atunci când este expus la activități noi, cum sunt și jocurile de logică. Explicația este destul de simplă și are la bază informația referitoare la cele două emisfere ale creierului. Partea stângă este responsabilă pentru rezolvarea problemelor, știință, logică și matematică, în timp ce emisfera dreaptă are în responsabilitate abilitățile creative, artele vizuale, abilitățile sociale și intuiția.
Jocurile logice pot ajuta copiii să utilizeze ambele emisfere ale creierului, deoarece acoperă o gamă foarte variată de teme și subiecte. De la forme, culori, numere și litere, până la obiecte și sentimente sau emoții. Copiii pot dezvolta o înțelegere mult mai profundă în acest fel și vor conștientiza informații importante despre anumite subiecte.
Printre jocurile de logica pentru copii se numără problemele de matematică sau cuvintele încrucișate, dar și ghicitorile sau puzzle-urile. Acestea sunt concepute pentru a fi utilizate începând cu vârsta de 2 ani, dar cu puțin ajutor din partea părinților, cei mici se pot bucura chiar de mai devreme.
Abilități dezvoltate
Deoarece îi provoacă să gândească, jocurile logice le îmbunătățesc pruncilor abilități importante, astfel:
- Dezvoltarea capacității de rezolvare a problemelor
Jocurile logice îmbunătățesc modul în care se fac toate conexiunile neuronale, ajutând la recunoașterea modelelor și la formularea unor răspunsuri la problemele cu care ne confruntăm. Copiii învață prin experiență despre rezolvarea prin încercare și eroare, reușind să treacă rapid peste momentele dureroase ale eșecului.
- Creșterea percepției vizuale
Rezolvarea jocurilor de logică îi solicită pe copii să vadă forme, culori și imagini pe care trebuie să le potrivească sau să le interpreteze. Dezvoltarea acuității vizuale permite recunoașterea modului de lucru, atât în detaliu cât și în ansamblu.
- Susținerea memoriei și raționamentului
Memoria vizuală și spațială sunt unele dintre abilitățile importante, de care avem nevoie în multe domenii ale vieții noastre. Conducerea mașinii, utilizarea calculatorului și chiar gătitul se bazează pe memoria pe termen scurt, mediu și lung. Utilizarea jocurilor logice pentru minim 30 de minute pe zi poate duce la creștere cu până la 4 puncte a IQ-ului.
- Jocul independent
Rezolvarea unui joc logic este o metodă excelentă pentru a te juca singur, iar copiii vor învăța în acest mod cum să devină independenți și autonomi. Ei află cum să se distreze, cum să inventeze idei și concepte noi, dar vor descoperi și bucuria succesului individual.
- Dezvoltarea abilităților matematice
Un copil ajuns la vârsta școlarizării trebuie să știe cum să abordeze o problemă matematică, să caute indicii și cum să le pună într-o ordine logică. Scopul final este găsirea răspunsului corect care poate fi verificat prin operațiuni specifice. Jocurile logice sunt o modalitate grozavă pentru ca juniorii să dezvolte aceste abilități încă de la cele mai fragede vârste.
- Dezvoltarea cognitivă
Dacă un copil mic reușește să rezolve jocuri logice prin încercări și chiar erori, un copil mai mare, care a depășit deja această etapă, va apela la memoria pe termen mediu și lung, dar și la intuiție și alte abilități cognitive.
- Îmbunătățesc starea de spirit
Jocurile de spirit sunt foarte amuzante. Practic, și dacă greșești tot te distrezi. Pentru copiii mici, aceste jocuri sunt favorite, deoarece au ocazia să petreacă mai mult timp de calitate alături de părinți, beneficiind de un sentiment de satisfacție major atunci când ajung la finalul provocării logice.
La toate beneficiile de mai sus, putem adăuga creșterea puterii de concentrare și a atenției. Jocurile logice sunt ideale pentru cei mici, iar antrenamentul mental pe care îl oferă va dura pe tot parcursul vieții de adult.