România a înregistrat unul dintre cele mai mici consumuri de electricitate din istorie, în contextul zilei de Paști în care au coincis sărbătorile ortodoxă și catolică.
La ora 11:00, consumul național de energie electrică era de aproximativ 3.300 MW, cu potențial de a atinge un minim absolut istoric în cursul zilei, relatează Economedia.
Într-o zi în care activitatea economică este aproape complet oprită – fabrici, birouri, instituții publice și chiar multe gospodării fiind închise sau inactive – Sistemul Energetic Național (SEN) se confruntă cu o presiune neobișnuită: energia produsă trebuie consumată în timp real, în lipsa unor soluții eficiente de stocare sau export, dat fiind că și în regiune cererea este foarte scăzută.
Potrivit sursei citate, Hidroelectrica produce doar aproximativ 1.000 MW, iar energia solară este în creștere, pe fondul cerului senin. Reactoarele de la Nuclearelectrica continuă să funcționeze, iar reducerea puterii acestora este dificilă și costisitoare.
Termocentralele, însă, au fost aproape complet oprite: producția pe bază de cărbune și gaze a fost redusă la doar 200 MW fiecare, deși capacitățile instalate sunt de 1.500 MW, respectiv 1.800 MW.
Vântul lipsește și e mai bine așa
Dispecerul Energetic Național anticipase această situație și a decis oprirea centralelor termo, o măsură rar întâlnită în România, menită să protejeze integritatea rețelei.
- Ministrul Energiei, despre riscul unor pene de curent de Paște: Sistemul energetic va fi sub „stres”
Paradoxal, calmul atmosferic ajută sistemul – vântul lipsește aproape complet, ceea ce înseamnă că energia eoliană nu vine să adauge presiune într-un moment în care oferta de electricitate depășește semnificativ cererea.
SEN funcționează încă stabil, dar la limită. În acest context, specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că singura speranță este ca vântul să nu înceapă să sufle, pentru a evita un dezechilibru periculos în sistem.
G.P.