Zece dintre cele mai importante modificări fiscale din 2021 pentru firme şi persoane fizice

Zece dintre cele mai importante modificări fiscale din 2021 pentru firme şi persoane fizice

Anul 2021 aduce numeroase noutăţi fiscale pentru firme şi persoane fizice deopotrivă. Vă prezentăm în continuare zece dintre cele mai importante modificări aduse Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală valabile în acest an, publicate în Monitorul Oficial. 

1. Începand cu 1 ianuarie 2021, plătitorii de impozit pe profit, microîntreprinderile şi plătitorii de impozit specific care au capital pozitiv şi în creştere vor beneficia de reduceri de impozit cuprinse între 2 la sută şi 10 la sută, în funcţie de procentul cu care va creşte capitalul, în baza prevederilor OUG 153/2020.

2. Angajaţii care lucrează în regim de telemuncă pot beneficia de 400 lei pe lună din partea angajatorului pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile casnice, de la factura la curent şi căldură la mobilierul şi echipamentele de birou, suma fiind exceptată de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale. Cheltuiala este deductibilă pentru companie.

ADVERTISING

3. În acest an, PFA-urile şi alţi profesioniști  depun declarația unică până pe 25 mai, care înlocuieşte termenul vechi de 15 martie. Data limită pentru depunerea formularului 230 pentru redirecționarea unei părți din impozitul pe venit este tot 25 mai.

4. Folosirea mașinii de serviciu în scop personal de către angajații microîntreprinderilor şi de cei din turism și HoReca (impozit specific) nu se mai impozitează, aşa cum se întâmpla până acum, deoarece era considerat beneficiu salarial.

5. De asemenea, nu se va datora impozit pe venit şi contribuții sociale pentru sumele cheltuite de angajator cu testarea și vaccinarea angajaților în scopul prevenirii răspândirii bolilor care pun în pericol sănătatea angajaților și pe cea publică.

ADVERTISING

6. Angajatorii vor putea să sprijine cu până la 1.500/luna/copil de lei serviciile de educaţie timpurie pentru copiii angajaţilor, sumele fiind exceptate de la plata contribuțiilor sociale şi a impozitului pe venit (sumele sunt nedeductibile la impozitul pe profit, dar pot fi scăzute din total impozit pe profit de plată).

7. Tichetele cadou acordate în cadrul unor campanii de marketing, studiul pieţei etc. unor persoane fizice care nu obţin venituri salariale de la firma care le acordă sunt considerate venituri din alte surse, pentru care se plăteşte doar impozitul de 10%.

8. Plafonul pentru aplicarea TVA la încasare creşte de la 2.250.000 de lei la 4.500.000 d lei, astfel încât un număr mai mare de companii vor putea să colecteze TVA în momentul încasării facturii de la client, iar la achiziţii vor putea să deducă TVA doar în momentul plăţii facturii către furnizor.

9. Valoarea locuințelor pentru care este aplicată o cotă redusă de 5% a TVA, achiziţionate de persoane fizice, este majorată la 140.000 euro, de la 450.000 lei. Măsura se aplică atât tranzacţiilor încheiate după intrarea în vigoare a legii prin care este prevăzută, cât și în cazul celor demarate anterior, pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon, potrivit specialiştilor Deloitte.

ADVERTISING

Însă, conform jurnaliștilor de la Profit.ro, Guvernul a amânat de la data de 1 ianuarie 2021 la data de 1 ianuarie 2022 termenul de intrare in vigoare a măsurii, având în vedere impactul negativ asupra veniturilor din TVA, estimat la -200 milioane lei pentru anul 2021. Plafonul vechi, de 450.000 de lei rămâne valabil.

10. Companiile, în special cele de utilitaţi şi din sectorul telecom, vor putea recupera TVA plătită la buget pentru facturile mai vechi de un an, neîncasate de la persoane fizice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇