Vrei să amenajezi un spațiu de lucru sănătos? Iată cinci lucruri care fac diferența! Muncești eficient și rămâi sănătos

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
f8q6j898hn3auzs

Dacă vrei să amenajezi un spațiu de lucru sănătos, sunt cateva aspecte estențiale de care este bine să ții cont. Pot face o mare diferență pentru confortul și productivitatea ta și te vor menține sănătos pe termen lung.

Cinci aspecte esențiale pentru un mediu de lucru sănătos

Ducem o viață mai degrabă sedentară și multe ore le petrecem în fiecare zi la birou, în fața laptopului. Încercăm să respectăm niște reguli de bază care, pe termen lung, să ne ajute să ne facem și treaba, dar să ramanem și sănătoși.

Dar foarte important și de ajutor este modul în care ne organizăm spațiul de lucru. Dacă o facem inteligent, toate aceste lucruri ne vor ajuta permanent și vor contribui esențial la menținerea sănătății noastre.

Iată cele mai importante lucruri pe care le putem face:

  1. Alege un birou ergonomic și reglabil

Alege un birou care îți permite să ajustezi înălțimea, astfel încât să poți alterna poziția între stat în picioare și șezut.

ADVERTISING

Acest lucru îți protejează coloana vertebrală, îmbunătățește circulația sângelui și reduce riscurile asociate cu sedentarismul. De asemenea, schimbarea poziției pe parcursul zilei contribuie la reducerea oboselii și la creșterea productivității.

Ca să alegi cel mai potrivit birou reglabil, ține cont că sunt mai multe tipuri: manuale (sunt ajustate manual, sunt mai accesibile ca preț, dar pot necesita mai mult efort pentru ajusare); electrice (sunt mai scumpe, dar au motoare care permit ajustarea rapidă și fără efort a înălțimii); cu memorie programabilă (unele birouri electrice au opțiunea de a salva înălțimile preferate); hibride (combină caracteristici manuale și electrice).

De asemenea, când alegi biroul reglabil, asigură-te că are o gamă suficient de largă de ajustare pentru a se potrivi diferitelor înălțimi și preferințe ergonomice.

Sunt utile și sistemele care indică momentul ideal pentru schimbarea poziției, oferind notificări sau alerte.

ADVERTISING

Odată ce ai optat pentru un birou reglabil, este important să îi ajustezi corect înălțimea. Atunci când stai în picioare, biroul ar trebui să fie la nivelul coatelor, iar monitorul la nivelul ochilor pentru a evita înclinarea capului. În poziția de șezut, coatele ar trebui să fie într-un unghi de 90 de grade.

zjryc2efr1g2v9r

În plus, este recomandat să alternezi între stat și șezut la fiecare 30-60 de minute pentru a preveni rigiditatea și disconfortul.

Iar când stai în picioare, păstrează ușor îndoiți genunchii și evită să stai pe un singur picior.

Descoperă cel mai potrivit birou reglabil pentru stilul tău de lucru și preferințele tale.

  1. Alege un scaun ergonomic de calitate

Este important și să investești într-un scaun ergonomic cu suport lombar ajustabil. Un scaun ergonomic susține corect coloana vertebrală și te ajută să eviți tensiunea musculară și disconfortul spatelui pe termen lung.

ADVERTISING

Suportul ajustabil pentru spate, împreună cu tetiera susțin partea superioară a spatelui și gâtul, reducând tensiunea musculară. Iar distribuirea corectă a greutății corporale pe spătar și șezut ajută la prevenirea durerilor cronice.

Mai mult, posibilitatea de a ajusta înălțimea, dar și adâncimea șezutului și poziția brațelor permite personalizarea scaunului pentru nevoile fiecăruia.

Nu în ultimul rând, scaunele ergonomice ajută la îmbunătățirea circulației sângelui. Fiind ajustabile în înălțime, facilitează menținerea picioarelor într-o poziție corectă, cu genunchii la un unghi de 90 de grade, evitând astfel presiunea asupra vaselor de sânge.

  1. Asigură-te că ai lumina natural sau care îți odihnește ochii

Un al treilea aspect foarte important este să te asiguri că ai un mod de iluminare care să nu îți obosească ochii.

Cel mai bine ar fi să ai cât mai multă lumina naturală. Dacă poți, plasează biroul lângă o fereastră pentru a beneficia de lumină naturală, care îți îmbunătățește starea de spirit și te ajută să te concentrezi mai bine.

Dacă nu ai acces la suficientă lumină naturală, folosește o lampă de birou cu lumină caldă pentru a reduce oboseala oculară.

Expunerea la lumină naturală îmbunătățește ritmul circadian, reduce oboseala oculară și crește nivelul de energie și starea de bine. Mai mult, un spațiu de lucru bine iluminat poate reduce semnificativ stresul, stimulează concentrarea și performanța.

  1. Folosește plante de interior

Pentru un spațiu de lucru sănătos, adaugă și câteva plante de interior.

Optează pentru plante care au capacitatea de a purifica aerul prin eliminarea toxinelor comune din spațiile închise. Ficusul, crinul păcii sau limba soacrei sunt printre cele mai potrivite.

De asemenea, plantele pot reduce stresul și pot crește productivitatea. Plantele cu frunze mari și bogate adaugă un element de natură care îmbunătățește atmosfera și starea psihică, în timp ce plantele cu flori contribuie la un mediu de lucru mai relaxant.

  1. Nu uita de accesoriile care îți vor face munca mai confortabilă

Anumite accesorii sunt foarte utile pentru a completa un mediu de lucru sănător. De exemplu, utilizează un suport pentru picioare, mai ales dacă petreci mult timp stând, pentru a-ți relaxa picioarele și a menține o circulație bună.

Alege un mouse pad cu suport pentru încheieturi și o tastatură ergonomică pentru a preveni tensiunea și durerile de încheieturi.

Nu uita nici de suporturile ajustabile pentru monitor, care contribuie la cea mai bună postură pentru corpul tău, în timpul orelor de lucru.

Toate acestea îți pot îmbunătăți semnificativ atât confortul zilnic când lucrezi, dar te mențin și sănătos pe termen lung.

Poți să adauga aici un program simplu de pauze active și mișcare, dar și un plan minimalist de hidratare și alimentație în timpul programului de lucru (să ai la îndemână o sticlă de apă și gustări sănătoase).

Un spațiu de lucru sănătos = sănătate fizică și psihică

ue6Xyin0dc9uw0c

În concluzie: un spațiu de lucru sănătos permite alternarea pozițiilor și integrarea mișcării în rutina zilnică, prevenind astfel oboseala cronică și burnout-ul.

Pauzele active și mișcarea ajută la menținerea unui echilibru între muncă și relaxare.

Un mediu de lucru organizat și estetic plăcut poate reduce anxietatea și stresul, contribuind la o stare de spirit pozitivă.

Spor la lucru!