O nouă recoltă slabă de rapiţă în Europa pune sub presiune oferta mondială, chiar dacă în alte părţi ale lumii recoltele sunt în creştere.
Seceta din acest sezon a dus la diminuarea producţiei la hectar la culturile de rapiţă, iar fermierii s-au confruntat şi cu o înmulţire a insectelor după ce un pesticid a fost interzis în Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.
În aceste condiţii, Departamentul american al Agriculturii estimează să recolta de rapiţă a UE ar putea coborî la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani.
Producţia slabă din UE semnalează un nou an de importuri mari şi vine într-un context în care furnizorul tradiţional al UE, Ucraina, a fost afectată şi ea de condiţiile meteo nefavorabile.
Producţiile bune din Canada şi Australia nu vor fi suficiente pentru a compresa pierderile suferite în Europa, astfel că stocurile mondiale ar putea ajunge la jumătate faţă de nivelul la care erau în urmă cu doi ani.
"A devenit o nouă normalitate pentru pieţele europene să fie deficitare la capitolul rapiţă", a declarat Peter Collier, analist la CRM AgriCommodities.
Rapiţa e necesară ca biocombustibil, iar cererea e în creştere
Cererea de biocombustibili şi diminuarea recoltelor de rapiţă ca urmare a interzicerii neonicotinoidelor au dus la creşterea importurilor în Europa în ultimii ani, astfel că UE a devenit cel mai mare cumpărător mondial de rapiţă.
Consumul de rapiţă al blocului comunitar depăşeşte oferta internă, astfel că UE devine din ce în ce mai dependentă de Ucraina şi alte ţări mai îndepărtate.
În condiţiile în care în acest an şi recolta de rapiţă a Ucrainei va fi una slabă, alţi furnizori ar putea să cucerească o cotă mai mare din piaţa europeană.
În paralel, Canada se pregăteşte pentru una dintre cele mai mari recolte de canola (-o cultură similară cu rapiţa - n.red.) din istoria sa. Canada şi-a majorat deja livrările către industria europeană de biocombustibili, pe măsură ce traderii caută pieţe de desfacere care să compenseze pentru reducerea livrărilor spre China, în urma unor dispute comerciale.
Datele oficiale arată că în perioada august 2019 - iunie 2020 exporturile de canola din Canada spre Belgia, Portugalia, Franţa, Germania şi Grecia aproape s-au triplat.
De asemenea, culturile de rapiţă din Australia au profitat şi ele de ploile de toamnă, iar această recoltă va fi binevenită în UE, susţine Cheryl Kalisch Gordon, analist la Rabobank.
Normele blocului comunitar interzic utilizarea canolei canadiene, care este un produs modificat genetic, pentru gătit. Aproximativ 80% din recolta de rapiţă din Australia nu este modificată genetic, iar Cheryl Kalisch Gordon estimează că Australia ar putea vinde Europei cea mai mare cantitate de rapiţă din ultimele trei sezoane.
Perspectivele pe termen scurt sunt pesimiste pentru fermierii din UE
Chiar dacă fermierii europeni caută noi modalităţi pentru a combate dăunătorii, perspectivele pe termen scurt sunt pesimiste.
Fermierul britanic Joseph Hodges a decis să diminueze suprafaţa însămânţată cu rapiţă pentru a da prioritate mazării şi leguminoaselor.
În prezent rapiţa ocupă doar 30% din spaţiul pe care îl ocupa în urmă cu patru ani, un fenomen similar fiind înregistrat în întreaga Europă.
"Însămânţările au fost reduse semnificativ şi mă aştept să fie reduse şi anul viitor. Rapiţa a devenit o cultură cu grad mare de risc pentru noi, fermierii", spune Joseph Hodges.
Agricultura primește încă 3,445 de miliarde de lei, pentru despăgubiri de secetă și subvenții