Vânzătorii pe OLX și cei care fac videochat au de plătit 150 de milioane de lei la Fisc

Vânzătorii pe OLX și cei care fac videochat au de plătit 150 de milioane de lei la Fisc

Persoanele care vând diverse bunuri pe platforma OLX și cele care obțin venituri din videochat trebuie să plătească, în total, la stat aproximativ 150 de milioane de lei, conform verificărilor făcute de ANAF.

Fiscul are de primit 150 de milioane de lei de la vânzătorii pe OLX și lucrătorii din videochat care nu și-au declarat veniturile din 2019 până în primul semestru din 2023. În schimb, persoanele care realizează venituri din chirii și meditații s-au dovedit mai disciplinate: în ultimii patru ani, acestea au plătit impozite de aproximativ 1,44 miliarde de lei, iar sumele suplimentare de plată descoperite de ANAF sunt mult mai mici, potrivit Economedia.

ADVERTISING

Fiscul a făcut peste 100 de controale în cazul persoanelor fizice și juridice care obțin venituri de pe platforme online precum videochat/Onlyfans, iar datele din ultimii 4 ani și jumătate arată că sumele suplimentare de plată se ridică la 91 de milioane de lei.

Cele mai multe verificări (31) și cele mai mari impozite suplimentare încasate (peste 29 de milioane de lei) s-au înregistrat în 2020, primul an de pandemie, cu multe restricții de deplasare, când multă lume a lucrat de la distanță. Controalele au scăzut în anii următori, la fel și încasările, acestea ajungând la 23,5 milioane de lei în 2021 și puțin peste 11 milioane de lei în 2022. Iar în primele șase luni din acest an ANAF a stabilit deja impozite suplimentare de 23 de milioane de lei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai multe controale la vânzările pe OLX

ANAF a făcut mai multe verificări la persoanele fizice și juridice care vând bunuri pe platforme online precum OLX. În 2022 au fost cele mai multe verificări, aproape 130, arată sursa citată.

În total, în perioada 2019-2022 s-au încasat peste 64 de milioane de lei pentru vânzările de pe platforme precum OLX. ANAF a început timid în 2021, cu puțin peste 3 milioane de lei, apoi încasările au crescut: în 2020 au depășit 20 de milioane de lei, în 2021 - peste 14 milioane, în 2022 peste 20 de milioane. Iar în primul semestru din acest an s-au strâns deja 5 milioane de lei.

ADVERTISING

Potrivit ANAF, în privința impozitului pe vânzările de bunuri prin intermediul platformelor online, venitul realizat este de natură comercială, astfel că nu se poate face diferențierea venitului în funcție de modalitatea de promovare a produselor, platformele online constituind o modalitate de prezentare a produselor sau serviciilor.

În schimb, Fiscul nu poate identifica veniturile din postările pe rețelele de socializare, întrucât nu există o clasificare economică, identificată prin cod CAEN, specifică acestui tip de activitate.

Cât a încasat Fiscul din chirii și din meditații

Persoanele fizice care obțin venituri din chirii au plătit în perioada 2019-2022 impozite de 1,44 miliarde de lei, iar sumele colectate cresc în fiecare an, arată ANAF.

Sumele încasate de ANAF nu se opresc la declarațiile depuse de cei care realizează venituri din chirii, ci sunt completate și de impozitul suplimentar stabilit după inspecțiile fiscale sau prin verificările documentare. În 2023 Fiscul a făcut 68 de controale, de aproape două ori mai multe decât în anii precedenți, și a stabilit sume suplimentare de plată de aproape 2,75 milioane de lei la impozitele pe chirii de pe ultimii 4 ani și jumătate.

Și la meditații cresc încasările, dar valoarea acestora e modestă. Din 2019 până în 2022 impozitele încasate de pe urma meditațiilor s-au dublat: de la 5,7 milioane de lei, s-a ajuns la peste 12,6 milioane de lei. În total, peste 32 de milioane de lei. Pentru impozitele pe 2023 încă nu sunt date disponibile, întrucât declarația de venit se depune anual.

Fiscul a făcut cele mai puține controale în zona meditațiilor, poate și pentru că aceste surse de venit sunt greu de depistat. În 2019, 2021 și 2023 (semestrul I) s-a realizat câte o singură inspecție fiscală, iar în anul 2020 niciuna. În 2022, singurul an în care au avut loc mai multe controale (14), s-au stabilit și cele mai mari impozite suplimentare din meditații, peste 260.000 de lei. În anii în care a fost controlată o singură persoană pe an, sumele percepute s-au încadrat între 1.700 de lei și 14.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇