USR spune că accizele la combustibili cresc de la 1 ianuarie 2023, în loc să scadă. Reacția venită de la Ministerul Finanțelor

USR spune că accizele la combustibili cresc de la 1 ianuarie 2023, în loc să scadă. Reacția venită de la Ministerul Finanțelor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

USR susține că benzina şi motorina se vor scumpi considerabil în următoarele zile, după ce Guvernul PSD-PNL a decis să nu mai prelungească măsura compensării cu 50 de bani şi, în plus, refuză să aplice scăderea accizelor la combustibili, în ciuda legii care a fost publicată acum 10 zile şi care ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023. „O nouă ţeapă PSD-PNL pentru români!”, mai spun reprezentanţii partidului. Însă ministrul Finanțelor îi contrazice pe cei de la USR.

„Tipic actualilor conducători PSD-PNL să îşi bată joc de români. După ce, o dată la 3 luni, ne-au amăgit cu cei 50 de bani la pompă, de la 1 ianuarie nu îi vor mai da. E prea mult pentru ei, au nevoie de bani în plus pentru bugetul specialilor. Ne-au minţit şi că scad acciza de la 1 ianuarie şi că românii nu vor suferi. Acum, în prag de an nou, vin şi ne spun: ţeapă!

De fapt, cresc accizele! În plus, acum 2 zile au introdus, peste noapte şi fără nicio consultare o nouă «taxă de solidaritate» pe veniturile excepţionale ale producătorilor de ţiţei. Aşa că, din ianuarie, să ne aşteptăm la noi scumpiri ale preţului din cauza politicilor păguboase ale Guvernului! Solidaritate cu ei înşişi, nu cu românii.

ADVERTISING

Asta în condiţiile în care cotaţiile internaţionale ale barilului de petrol s-au mai calmat şi trebuia să ne aşteptăm la o calmare a preţului carburantului la pompă. Dar ca la noi la nimeni! Atâta timp cât un sprijin pentru oameni este la mâna şi pixul PSD şi PNL nimic bun nu poate veni”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, potrivit comunicatului de presă al USR.

Tehnic, valorile minimale pentru accizele la combustibili sunt stabilite de Uniunea Europeană, dar guvernanţii puteau negocia o derogare, care nu ar fi fost greu de obţinut în actualele condiţii de criză energetică. În acest fel, românii ar fi putut beneficia de accize mai mici la carburanţi, aşa cum au fost ele stabilite prin Legea 370/2022, ceea ce măcar ar fi atenuat eliminarea compensării cu 50 de bani, mai indică sursa citată.

ADVERTISING

„Românii sunt iar abandonaţi de un guvern incapabil să le înţeleagă nevoile şi să îi protejeze la nivelul UE. Premierul şi ministrul finanţelor să dea socoteală de ce abandonează interesele românilor. Ministrul Finanţelor ar fi putut încerca să impună şi să justifice valori mai mici ale accizelor, mai ales că, după pandemie, vedem o mare flexibilitate a UE pentru derogări de la propriile reguli. Explicaţiile oferite dinspre ministerul condus de Adrian Câciu par a veni de la funcţionari zeloşi în aplicarea regulii europene. Viziunea politică a ministrului şi Guvernului lipseşte. Pentru că nu au, pentru că sunt incompetenţi şi rău-intenţionaţi”, a precizat Anca Dragu, senator USR şi fost ministru al Finanţelor, conform sursei menţionate.

Legea 370/2022 - despre care USR susține că „s-au consfiinţit creşterile de taxe şi impozite pentru români, inclusiv suprataxarea contractelor part-time” - a fost votată de parlamentarii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor, iar preşedintele Iohannis a promulgat-o pe 20 decembrie. „Să explice PSD, PNL, UDMR şi preşedinele Iohannis de ce din această lege este ignorată fix prevederea care i-ar fi putut ajuta pe români să facă faţă exploziei preţurilor!”, mai arată sursa citată.

ADVERTISING

CE SPUNE MINISTRUL FINANȚELOR

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Guvernul nu va mai prelungi măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la carburant, dar este pregătit să o aplice din nou în cazul în care „preţurile vor avea o evoluţie care să depăşească puterea de cumpărare" a cetăţenilor. Dar, potrivit unei legi recent adoptate, Guvernul ar trebui să reducă accizele, tot de la 1 ianuarie.

În acest context, Ministerul Finanțelor a transmis că nivelul accizelor la combustibili va scădea de la 1 ianuarie 2023 cu până la 143 lei pe 1.000 litri, informează Agerpres.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în anul 2023, accizele pentru benzină cu plumb se reduc de la 2.226,24 lei/1.000 litri la 2.083,07 lei/1.000 litri (scădere de 143,17 lei/1.000 litri), cele la benzină fără plumb scad de la 1.892,72 lei/1.000 litri la 1.776,30 lei/1.000 litri (116,42 lei/1.000 litri), iar cele la motorină de la 1.734,66 lei/1.000 litri la 1.632,81 lei/1.000 litri (scădere de 101,85 lei/1.000 litri).

„Ca regulă generală, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr.1 de la Titlul VIII – Accize şi alte taxe speciale din Codul fiscal actualizat cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică. În contextul economic actual, prin Ordonanţa Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.716 din 15.07.2022, a fost instituită măsura privind exceptarea temporară de la actualizarea cu creşterea preţurilor de consum a nivelului accizelor pentru benzina fără plumb, benzina cu plumb şi motorină în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 inclusiv, iar în situaţia în care nivelul accizelor pentru aceste produse este mai mic decât nivelul minim prevăzut de Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii, se aplică nivelul minim prevăzut de directivă, respectiv, benzină fără plumb 1.776,30 lei/1.000 l, benzină cu plumb 2.083,07 lei/1.000 l, motorină 1.632,81 lei/1.000 l”, precizează Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în situaţia în care nu ar fi fost instituită măsura privind exceptarea temporară de la actualizarea cu creşterea preţurilor de consum a nivelului accizelor pentru combustibili, taxele ar fi crescut cu până la 261,84 lei/1.000 litri.

„Având în vedere că actualizarea cu creşterea preţurilor de consum a nivelului accizelor pentru aceste produse ar fi condus la o creştere semnificativă a preţurilor carburanţilor şi ar fi accelerat şi agravat situaţia socio-economică întrucât preţul carburanţilor se reflectă în preţul tuturor produselor şi serviciilor de pe piaţă, s-a stabilit nivelul accizelor aplicabil în anul 2023 pentru aceste produse la nivelurile minime de impozitare prevăzute de Directiva 2003/96/CE”, menţionează sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇