Tranzacționarea cu efect de levier, pentru bugete mici, profituri mari și risc ridicat

marga-santoso-OmPqCwX422Y-unsplash-1

Investițiile cu efect de levier pot fi benefice pentru un investitor cu buget mic, deoarece nu se impune ca acesta să dețină capital mare, la început, pentru a efectua tranzacții de valoare mare. Acest lucru implică de asemenea un risc ridicat deoarece, cu cât valoarea tranzacției este mai mare, cu atât sunt mai semnificative efectele fluctuației pieței asupra investiției (fie profit fie pierdere). Alăturui de un broker cu experiență, precum XTB România, vei putea învăța să folosești cu succes „efectul de levier”, dar și să îți creezi un portofoliu diversificat, care te va pune la adăpost în cazul unor crize financiare sa u atunci când crește volatilitatea în piață. 

CFD-urile sau „produsele cu levier”

Termenul CFD este abrevierea expresiei „contracte pentru diferenţă”. Tranzacționând CFD-uri nu deţii activul de bază, ci speculezi modificarea preţului acestuia. CFD-urile sunt produse cu levier, ceea ce înseamnă că nu trebuie să depui la început decât o suma mică de bani pentru a câştiga o expunere mult mai mare pe pieţe.

CFD-urile îţi oferă posibilitatea de a deschide o poziţie atunci când valoarea unei pieţe financiare - de exemplu o acţiune, marfă, pereche valutară sau un indice bursier va creşte sau va scădea pe termen scurt, mediu sau lung.

Dacă consideri că preţul unui instrument va creşte, cumperi sau deschizi o pozitie long şi vei profita astfel de fiecare mișcare de creştere a preţului. Dacă consideri că preţul unui activ va scădea, vinzi sau deschizi o pozitie short şi vei profita de fiecare scădere a preţului. Totuşi, dacă preţul se va modifica în sens invers față de estimările tale, vei suferi o pierdere.

ADVERTISING

Ce este efectul de levier financiar?

Levierul financiar oferă posibilitatea de a investi sau controla fonduri mult mai mari decât cele deținute în prezent. În viața de zi cu zi, împrumuturile sunt cea mai populară formă de levier financiar, care fac posibilă finanțarea unei investiții mult mai mari, deținând, de exemplu, 10% sau 20% în fonduri proprii. Restul este împrumutat. 

Funcționarea acestui mecanism este puțin diferită pe piața financiară, dar rezultatul său este foarte similar. Permite obținerea de câștiguri potențiale din întreaga tranzacție, deținând în același timp doar o fracțiune în fonduri proprii.

Tranzacționare cu efect de levier

Investițiile cu efect de levier pot fi benefice, deoarece investitorul nu trebuie să dețină capital mare la început pentru a efectua tranzacții de valoare mare. Acest lucru implică de asemenea un risc ridicat deoarece, cu cât valoarea tranzacției este mai mare, cu atât sunt mai semnificative efectele fluctuației pieței asupra soldului întregului cont și a rezultatului tranzacției (fie profit, fie pierdere).

Atât investitorii începători, cât și cei cu experiență, pot utiliza efectul de levier pentru a tranzacționa CFD-uri pe toate clasele deactive. Aceasta înseamnă că tranzacționarea cu levier este disponibilă pentru CFD-uri pe perechi valutare, mărfuri, indici bursieri, criptomonede, obligațiuni, ETF-uri și acțiuni individuale.

Cele mai populare instrumente cu efect de levier includ perechi valutare majore, cum ar fi: EUR / USD, GBP / USD și USD / JPY, mărfuri precum: aur (GOLD), petrol (OIL.WTI) și cafea (COFFEE), indici bursieri: DAX ( DE30), S&P 500 (US500) și NASDAQ 100 (US100), criptomonede: Bitcoin (BITCOIN) și Ethereum (ETHEREUM) și CFD-uri pe acțiuni precum: Facebook (FB.US), Amazon (AMZN.US) și multe altele.

ADVERTISING

Marja, element cheie al investițiilor cu levier

Marja este un element cheie al investițiilor cu levier. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de depozit în marjă. Marja este frecvent exprimată ca procent, ceea ce arată automat ce efect de levier maxim poate fi utilizat. 

Spre exemplu, dacă marja necesară pentru un instrument dat este de 3,33%, aceasta înseamnă un efect de levier maxim posibil de 30: 1. În cazul în care marja este de 5%, efectul de levier va fi de 20: 1, iar pentru 10% - 10: 1. Astfel, cu cât este mai mic procentul de marjă, cu atât este mai mare efectul de levier care poate fi utilizat pentru a deschide o tranzacție și invers.

Avantajele levierului financiar

  1. Capital mai mare

Levierul financiar mărește capitalul disponibil pentru tranzacționare. De exemplu, controlezi efectiv 60.000 USD cu un efect de levier de 30: 1, în timp ce ai la dispoziție doar 2.000 USD. Aceasta înseamnă că poți aloca sume mai mari pe diferite poziții din portofoliul tău. Dar nu uita că acest lucru implică și un risc mai mare.

  1. „Împrumut” fără dobândă

Efectul de levier poate fi comparat cu un împrumut acordat de un broker în schimbul gajării unei marje care permite luarea unei poziții mai mari pe piață. Cu toate acestea, acest „împrumut” nu implică nicio datorie sub formă de dobânzi sau comisioane și poate fi utilizat în orice mod în timpul tranzacționării.

  1. Metoda pentru reducerea volatilității

Perioadele de volatilitate redusă pot fi deosebit de obositoare pentru investitori din cauza modificărilor minore ale prețurilor. Cu toate acestea, datorită tranzacțiilor cu efect de levier, investitorii pot genera profituri mai mari chiar și în perioadele de volatilitate redusă de pe piață. În acest caz, chiar și o ușoară modificare a prețului sau a cursului de schimb poate însemna o modificare semnificativă a contului investitorului.

ADVERTISING

Ce facem atunci când o tranzacție nu se desfășoară așa cum era de așteptat?

Când marja pentru o poziție începe să se diminueze, vei avea opțiunea de a primi notificări pentru suplimentarea acesteia, adică așa-numitul apel în marjă. În caz contrar, dacă piața continuă să se deplaseze în direcția nefavorabilă, tranzacția va fi închisă automat. Prin urmare, în cazul tranzacționării cu efect de levier pe mai multe instrumente și piețe, nivelul marjei ar trebui întotdeauna verificat, deoarece este crucial pentru menținerea pozițiilor deschise.

Dacă pierderile depășesc marja utilizată de tine, apare un apel pentru a suplimenta marja. Datorită faptului că efectul de levier crește pierderile, riscul unui apel în marjă va exista întotdeauna și, în absența unor noi fonduri disponibile în cont, pozițiile vor fi închise automat cu o pierdere.

Cel mai important risc legat de tranzacționarea cu levier este faptul că, în mod similar cu profiturile, pierderile sunt, de asemenea, amplificate atunci când piața se îndreaptă în direcția opusă celei asumate. Levierul financiar poate necesita cheltuieli de capital minime, dar deoarece rezultatele tranzacționării se bazează pe dimensiunea totală a poziției controlate de tine, pierderile pot fi substanțiale.

„Paza bună trece primejdia rea”

Așa spune un vechi proverb românesc, valabil și în domeniul tranzacțiilor cu levier, dacă ținem cont de câteva sfaturi ale investitorilor cu experiență:

  1. Înainte de a te aventura să tranzacționezi cu „efectul de levier”, este bine să alegi un broker care îți pune la dispoziție un cont demo, pentru a exersa acest tip de investiție mai riscantă. 
  2. Trebuie să ai acces direct non-stop la contul și tranzacțiile tale, pentru a urmări îndeproape fluctuațiile marjelor, iar în acest sens este recomandabilă o platformă de tranzacționare mobilă, pe care o poți lua cu tine ușor, oriunde și oricând. 
  3. Pe o piață dinamică, este esențial să poți răspunde rapid la schimbarea condițiilor. Fiecare investitor ar trebui să știe să calculeze parametrii esențiali ai unei tranzacții și să înțeleagă ce îi determină. În consecință, în era avansului tehnologic, sunt concepute o mulțime de instrumente pentru a face mai ușoară viața investitorilor. Calculatorul de investiții  este unul dintre ele. Pe platforma de tranzacționare xStation, calculatorul este integrat în fereastra de ordin.
  4. Pentru a fi un trader eficient trebuie să cunoști cât mai bine domeniul investițiilor și să îți îmbunătățești constant cunoștințele. Brokerii cu experiență, precum XTB România, pun la dispoziție resurse educaţionale pregătite de experți, în funcţie de diferite niveluri de experienţă (basic, mediu şi avansat) astfel încât să îţi sporeşti abilităţile de tranzacţionare în fiecare etapă în care te vei găsi.
  5. Nu uita de raportul risc/câştig, utilizat de mulţi traderi pentru a compara câştigurile estimate ale unei tranzacţii cu nivelul de risc asumat. Pentru a calcula raportul risc/câştig este necesar să împarţi suma pe care eşti dispus să o rişti, dacă preţul se va mişca într-o direcţie neaşteptată (riscul), la suma pe care te aştepţi să o câştigi atunci când închizi poziţia (câştigul).

Unele dintre cele mai utilizate rapoarte risc/câştig sunt 1:2, 1:3 şi 1:4, iar acestea se schimbă în funcţie de strategia tranzacţiei. Desigur, sunt şi alte aspecte ce pot influenţa riscul unei tranzacţii, cum ar fi managementul banilor şi volatilitatea preţului, însă un raport câştig/risc solid poate juca un rol important într-un management de succes al tranzacţiilor tale.

  1. Psihologia tranzacționării te poate ajuta să te înțelegi pe tine însuți ca trader, să îți îmbunătățești punctele forte și să îți diminuezi sau chiar să îți elimini slăbiciunile.Tranzacționarea poate să te determine să îți controlezi mai greu emoțiile, mai ales atunci când piața devine volatilă și observi cum profiturile sau pierderile fluctuează rapid. Impactul asupra emoțiilor te poate determina să activezi tranzacții din impuls, caz în care emoțiile depășesc logica sau raționalitatea. Acesta este motivul pentru care crearea unui plan de tranzacționare este necesar întrucât te ajută să rămâi concentrat pe fiecare tranzacție.

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.