Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți cumperi un generator de curent

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă abia te-ai mutat în locuința visurilor tale și mai este mult timp până vei putea să-ți pui casa la punct, de exemplu, să faci alimentarea cu energie electrică clasică, un generator de curent ți-ar putea fi de folos. Sigur, un astfel de echipament va completa cu succes și nevoile celor care nu sunt mulțumiți de serviciile furnizorului de energie și care se confruntă frecvent cu întreruperi, sau dacă nu vrei să investești prea mult într-o casă în care petreci foarte puțin timp pe an sau dacă vrei să ai o alternativă pentru situațiile neplăcute.

Bineînțeles, e mai mult decât necesar să dispui de un generator curent dacă ești proprietarul unui magazin sau al unei societății, alimentarea cu energie electrică fiind esențială pentru a-ți desfășura activitatea în deplină siguranță.

Prin urmare, dacă ai luat în calcul decizia de a achiziția un generator, iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere.

Cum funcționează un generator de curent?

Funcționarea generatoarelor electrice se bazează pe o serie de principii științifice fixe care, pe scurt, stimulează mișcarea unui conductor electric cu ajutorul unor magneți și a combustibilului care alimentează generatorul și face posibilă eliberarea de energie electrică pe termen scurt, mediu sau lung (în funcție de tipul generatorului).

Totodată, ansamblul este prevăzut cu un sistem de răcire capabil să suporte transformarea energiei mecanice în cea electrică și utilizarea un termen îndelungat. 

Care e mai bun - generator monofazat sau trifazat?

Generatoarele de curent se împart în două categorii - generatoare monofazate care generează energie pentru un singur circuit și care sunt ideale pentru locuințele și spațiile mici, respectiv cele trifazate care pot alimenta un circuit mai generos. Acest aspect vizează inclusiv puterea necesară pentru alimentarea aparatelor. Pentru cele clasice cu o putere de până la 230 W, motorul electric monofazat va fi excelent, iar cele care depășesc această valoare, cel trifazat va face față cu succes.

ADVERTISING

Prin urmare, nu se poate vorbi degajat de cel mai bun generator dintre cele două principale deja menționate, alegerea acestuia fiind influențată de mai multe aspecte precum scopul achiziției, echipamentele cu care acesta va fi asociat, carburant utilizat etc.

Generator portabil sau generator staționar?

O altă clasificare a generatoarelor face referire și la modul de utilizare în raport cu spațiul în care urmează a fi amplasat dispozitivul.

În general, generatoarele nu sunt nicicum echipamente pe care să le treci cu ușurință cu vederea în ceea ce privește volumul acestora. Însă, producătorii au avut grijă să îndeplinească o arie mai vastă de nevoi, oferind posibilitatea de a alege și un generator portabil, pe lângă generatoarele clasice și uzuale precum cele fixe.

Cele fixe sau staționare pot fi de asemenea pentru utilizare redusă sau pentru folosință majoră. De exemplu, generatoarele adresate utilizării în regim major pot suporta o utilizare constantă chiar și de până la 24 ore. În timp ce, cele pentru uz moderat vor funcționa până la 10 ore.

Cât despre cele portabile, în mod evident acestea vor asigura un regim de funcționare mult mai mic, în raport cu puterea pe care acestea o furnizează și la nivelul costurilor. Însă, acestea vor fi ușor de transportat dintr-un loc în altul datorită volumului mult mai redus și te pot ajuta să treci cu succes peste o pană de curent sau pentru a-ți alimenta o parte din electronicele de uz zilnic.

O altă situație pe care trebuie s-o ai în vedere că, generatorul portabil va suporta cel mai probabil doar o parte din necesarul unei locuințe. Iar la nevoie, va trebui să-l pornești manual și să-l oprești ulterior, când nu mai ai nevoie de ajutorul său. La polul opus se află generatoarele staționare care, ele vor prelua sarcina de a furniza energie imediat la apariția unor întreruperi. Iar dacă călătorești frecvent și lași acasă multe resurse dependente de electricitate (de exemplu, un solar, frigiderul cu mâncare etc.) sau ai mica ta afacere ce necesită în permanență ajutorul energiei electrice, generatorul portabil s-ar putea să nu-ți ofere necesarul dorit. Există câteva opțiuni de generatoare care sunt prevăzute cu un mecanism automat de pornire. Însă, din nou, trebuie să fii foarte atent la puterea pe care aceasta o generează pentru a te asigura că echipamentul e capabil să-ți susțină nevoile.

ADVERTISING

Generator clasic sau generator cu invertor

Tehnologia a evoluat cu mult, inclusiv la capitolul generatoare. Iar astăzi poți găsi alături de sistemele clasice și generatoare inverter care prezintă o serie de beneficii suplimentare. Investițiile sunt relativ similare cu cele ale generatoarelor de odinioară, dar bineînțeles, cele mai bune performante costă.

Printre cele mai mari avantaje pe care acestea ți le oferă, le vei găsi la capitolul economie de curent. Generatoarele cu invertor pot reduce cu până la 50% din energia consumată în raport cu un generator clasic. Totodată, nici zgomotul nu mai este la fel de supărător și îți poate oferi șansa de a oferi mai multă intimitate celorlalți membri ai familiei sau vecinilor, de exemplu, atunci când realizezi o serie de lucrări în curte și nu vrei să-ți faci remarcată activitatea.

Generator digital sau generator clasic

Din punct de vedere al operării vei găsi de altfel pe piață nu doar sisteme clasice, dar și generatoare digitale. În mod cert cele digitale îți pot acapara atenția prin confortul oferit, precum și prin faptul că, în general, acestea îți pot oferi mai multe informații privind utilizarea generatorului, făcând operarea demnă de secolul în care trăim. Totuși, ideal este să iei în calcul și situațiile neplăcute în care, de exemplu, mecanismul s-ar putea deteriora.

Generatoarele digitale, la fel ca orice alt dispozitiv de acest tip, sunt mai sensibile față de cele clasice. Imaginează-ți că, ar trebui să folosești un astfel de generator la temperaturi scăzute sau într-un mediu cu multă umiditate. La astfel de situații, durata de viață a generatorului sau a display-ului digital ar putea fi mai redusă în ciuda experienței plăcute de manevrare și utilizare.

ADVERTISING

Totuși, un beneficiu major este că, tensiunea generată este una constantă, la fel și frecvența, asigurând un echilibrul la modul cum circulă și este furnizată energia electrică în sistemul locuinței.

Excepție nu face nici designul compact, portabil, ușor de utilizat.

Dacă ai decis să optezi pentru un generator de curent digital, trebuie să știi totodată că majoritatea sunt prevăzute astăzi și cu tehnologie inverter.

Cât de complicat e să instalezi un generator?

În funcție de tipul de generator pe care vrei să-l achiziționezi, pot apărea și probleme la instalare, care de altfel pot fi evitate. De exemplu, dacă alegi un generator portabil, nu vei întâmpina probleme, pentru că mecanismul lor este conceput astfel încât să nu mai fii nevoit să regândești planul casei, mai ales că, acestea au apărut pe piață din dorința de a-ți face vacanțele mai ușoare sau să te ajute să treci cu succes peste micile incidente neplăcute care apar la rețeaua de curent. Și dimensiunile reduse fac ca aceste generatoare să fie mai simplu de transportat și de depozitat. Iar la utilizare lucrurile sunt la fel de intuitive. Nu putem spune același lucru de generatoarele staționare care, în lipsa experienței tale în meseria de electrician, vor necesita ajutorul unui specialist pentru montaj.

Ce putere trebuie să aibă generatorul electric?

In viata de zi cu zi ne-am obișnuit să alegem electronicele și electrocasnicele având drept principal indicator din punct de vedere tehnic, puterea pe care acestea o au. Este o decizie extrem de înțeleaptă pentru că, doar așa te poți asigura că modelul ales va fi excelent pentru nevoile tale. Să luăm ca exemplu alimentarea unei locuințe unde ai nevoie ca generatorul să furnizeze suficientă energie electrică pentru un boiler, un frigider, două telefoane mobile, un calculator, 5 becuri și alte câteva aparate electrocasnice prezente în casa majorității. Ca să afli ce putere trebuie să aibă generatorul în cazul în care dorești ca acesta să-ți poată alimenta cu succes întreaga locuință, nu trebuie decât să însumezi consumul pe care dispozitivele din locuință îl au sau să folosești o aplicație intuitivă care-ți poate calcula precis care e cel mai potrivit generator. Asigură-te totuși că, adaugi o marjă de eroare extra, căci niciodată nu se știe cum ți-ar putea fi extra de folos un generator în alte sarcini. De altfel, atunci când alegi un generator menit să-ți alimenteze întreaga locuință/companie, cu siguranță nu-ți dorești să fii nevoit să decizi între anumite lucruri esențiale.

Ce consum are un generator electric?

Referitor la consum, putem vorbi despre cele două surse de alimentare necesare ca funcționarea unui generator să fie posibilă - motorină sau benzină. În general, cele care sunt utilizate pentru furnizarea majoră a energiei electrice funcționează cu benzină, asemeni celor portabile, și viceversa.

Specialiștii afirmă că, în ciuda beneficiilor pe care le oferă generatoarele staționare de uz intens, care funcționează cu benzină, acestea sunt mai consumatoare de resurse față de cele cu motorină, ce sunt și mai ușor de întreținut. Regimul de funcționare este un alt criteriu care face de la sine înțeles acest lucru. Totuși, va trebui să cheltuiești mai mult pentru alimentarea unui generator cu motorină.

Iar combustibilul utilizat poate influența modul de funcționare în anumite situații critice. De exemplu, generatoarele cu benzină vor funcționa mult mai bine în condiții climatice reduse și va avea un consum mai redus în raport cu generatoarele diesel.

Cel mai bun motor pentru un generator electric

Nu mai este niciun dubiu că, pentru a putea funcționa, generatoarele sunt prevăzute inclusiv cu un motor care poate determina la rândul său modul în care funcționează aparatele. Și la acest capitol vei găsi diferite opțiuni, ca generatoarele cu motor OHV sau cele OHC. Motoarele OHV sunt mai rezistente, mai prietenoase cu mediul înconjurător și, au un nivel de zgomot mai redus față de cele OHC.

Funcții importante ale unui generator

Credeai că ai aflat tot ce trebuie să știi despre alegerea unui generator? Ei bine, mai sunt multe de analizat când vine vorba de alegerea unui model pe cinste, motiv pentru care nu putem trece cu vederea și funcțiile extra care îți pot fi de folos în diferite situații.

Un element esențial la acest capitol vizează modul de pornire. Am stabilit deja că, unele generatoare, dispun de pornire automată în timp ce, altele, dispun de pornire manuală, doar la nevoie (ca cele portabile). De altfel, poate reprezenta un beneficiu în orice situație ca, generatorul ales, să dețină inclusiv roți care să faciliteze transportul. În general, generatoarele au o greutate remarcabilă și sunt extrem de dificil de transportat dintr-un loc în altul.

Și, la fel de util îți poate fi ca, generatorul, să dispună inclusiv de senzori care să te atenționeze în momentul în care acesta preîntâmpină o serie de erori sau defecțiuni. În acest mod vei putea preveni o serie de cheltuieli extra și vei ști când este cazul să apelezi la un profesionist în reparații și/sau revizii.

Care este cea mai bună marcă de generator electric?

Energen, Hyundai, Ruris etc. - sunt numeroase mărci de generatoare care ți-ar putea atrage atenția. Totuși, la un moment dat, te poți întreba care dintre cele disponibile pe piață reprezintă cea mai bună investiție, mai ales că, un astfel de generator, îți va scoate totuși din buzunar o sumă considerabilă.

Noi îți sugerăm cu precădere să aloci o atenție sporită proprietăților pe care le deține generatorul electric și necesitățile, respectiv așteptările pe care le ai de la acesta. Ulterior îți poți face o listă cu mărcile care prezintă interes și să le compari între ele, fie să apelezi la sfatul unor prieteni sau la recenziile din mediul online care, te pot ajuta să înclini mai ușor balanța. Tehnologia germană și cea japoneză, la care poți găsi generatoare de la Hyundai sau Könner & Söhnen, e tot mai des căutată datorită performanțelor și a durabilității pe care brandurile le-au dovedit de-a lungul timpului. Însă, în mod cert nu vei da greș nici cu alte opțiuni.

Prin urmare, alegerea unui generator electric nu e o treabă ușoară. Având în vedere toate aceste informații, nu rămâne decât să treci în revistă care-ți sunt așteptările de la generatorul dorit, urmând ca să alegi exact modelul care ți se potrivește cel mai bine.