O etapă importantă care precede deschiderea unui restaurant este dotarea acestuia cu toate cele necesare. Cu această ocazie, trebuie să ții cont în primul rând de specificul restaurantului și de prevederile legale, care impun obligativitatea anumitor dotări pentru unitățile de alimentație publică. De asemenea, alegerea produselor necesare se face și pe baza preferințelor personale, dar și ale clienților care urmează să îți treacă pragul, astfel încât aceștia să se simtă cât mai confortabil.
Daca ai nevoie de o mână de ajutor în acest demers, îți prezentăm principalele categorii de produse de care ai nevoie și câteva recomandări de care să ții cont.
Elemente de mobilier
Interiorul unui restaurant trebuie să fie mobilat în mod corespunzător, ținând cont de dimensiunile spațiului, specificul unității și stilul de amenajare. Mesele și scaunele vor fi alese astfel încât în interior să rămână suficient spațiu de mișcare pentru clienți și personal. Ideal este ca între mese să existe culoare de suficient de late pentru a permite ca două persoane să treacă ușor una pe lângă cealaltă.
În categoria pieselor de mobilier din dotarea unui restaurant mai pot intra scaunele de bar, canapelele, fotoliile și cuierele. De asemenea, în cazul teraselor este nevoie de mobilier special pentru exterior, care trebuie să includă și umbrele de soare.
Nu în ultimul rând, mai trebuie menționat mobilierul de bucătărie precum și cel din spațiile destinate personalului.
Produse de igienă
Regulile de igienă sunt literă de lege în cazul unităților de alimentație publică, iar pentru respectarea lor, ai nevoie de o serie de produse specifice. Astfel, din dotarea restaurantului nu trebuie să lipsească soluțiile pentru curățarea suprafețelor și soluțiile dezinfectante, folosite cu regularitate.
Pentru bucătărie, ai nevoie de detergenți de vase și produse speciale pentru curățarea echipamentului specific, care se adaugă soluțiilor de curățare și dezinfectare de care am amintit anterior.
Baia trebuie să fie dotată cu dispensere pentru săpun lichid și dispensere pentru prosoapele de hârtie de tip ZZ sau V, iar în fiecare cabină este nevoie de câte o perie pentru toaletă și un suport pentru hârtia igienică. De asemenea, la intrarea în baie trebuie să fie montat și un dispenser cu soluție pentru dezinfectarea mâinilor.
Lista este completată de produsele și accesoriile pentru curățenie, cum ar fi lavetele, mopurile și sacii menajeri.
Echipamente pentru bar și bucătărie
Dotarea unui restaurant include și o serie de echipamente specifice pentru bucătărie și bar, fără de care nu poți începe activitatea. Dacă ne referim la dotarea bucătăriei, lista echipamentelor poate fi foarte complexă, în funcție de specificul restaurantului și capacitatea acestuia. Totuși, din dotarea unui restaurant nu trebuie să lipsească utilajele pentru gătit, o mașină pentru spălat vasele și un spațiu de lucru dotat cu toate instrumentele necesare preparării felurilor de mâncare. De asemenea, foarte importante sunt spațiile frigorifice pentru depozitarea alimentelor.
În ceea ce privește echipamentele pentru bar, „arsenalul” se compune din casă de marcat, dispozitive pentru prepararea cafelei și a altor băuturi, un dispozitiv pentru spălarea paharelor și ceștilor, vitrine frigorifice pentru băuturi și un aparat pentru cuburi de gheață. De asemenea, un sistem electronic care să includă toate produsele disponibile și prețurile aferente va ușura mult munca personalului și va reduce timpul de așteptare în cazul clienților.
Piese de veselă
Servirea clienților ar fi o acțiune imposibilă fără piesele de veselă aferente, astfel că nici acestea nu trebuie scăpate din vedere. Vesela unui restaurant este deosebit de complexă și include farfurii pentru diferite tipuri de mâncare, platouri, solnițe, salatiere și tăvi. Acestora li se adaugă pahare pentru toate tipurile de băuturi, cești pentru cafea, căni pentru ceai, frapiere, și alte elemente pentru servirea băuturilor.
Lista este completată de tacâmuri și, nu în ultimul rând de vasele de bucătărie folosite pentru prepararea mâncărurilor.
Acestea sunt principalele produse fără de care nici un restaurant nu poate funcționa, iar lista poate fi completată pe parcurs cu alte dotări care să îmbunătățească activitatea și să sporească gradul de satisfacție în rândul clienților.