Scalarea business-ului tău - la ce trebuie să fii atent pentru a nu da greș

Scalarea business-ului tău - la ce trebuie să fii atent pentru a nu da greș

Scalarea unui business este un proces destul de complex ce necesită o planificare atentă, identificarea oportunităților și alegerea momentului potrivit. Cercetările au arătat că 3 din 4 antreprenori dau greș atunci când se grăbesc cu scalarea business-ului lor. 

Dacă ți-ai propus să faci și tu primii pași spre scalarea business-ului, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi pentru a avea succes!

Creștere versus scalare – care este diferența?

Scalarea nu este echivalentă cu o creștere a business-ului. Când vorbim de creștere, vorbim de un proces liniar, în care cheltuielile cresc de cele mai multe ori direct proporțional cu încasările. Creșterea afacerii îți poate aduce venituri mai mari, dar nu și un profit la fel de mare. De cealaltă parte, scalarea business-ului este un proces exponențial în care cheltuielile rămân la același nivel sau chiar se reduc, iar veniturile cresc. În funcție de strategia aplicată, veniturile și implicit profitul companiei în urma scalării pot crește chiar și de 2-3 ori. 

ADVERTISING

Este business-ul tău pregătit pentru scalare?

Nu există o formulă magică, însă dacă afacerea ta nu este pregătită sau potrivită în acest moment pentru scalare, ar fi bine să faci un pas în spate, să continui să te informezi și să aștepți momentul potrivit. Și tu trebuie să fii pregătit pentru această extindere a afacerii – unii antreprenori se simt copleșiți de timpul și resursele pe care trebuie să le aloce acestui proces. 

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru scalarea business-ului?

Primul pas este realizarea unui audit al business-ului. Trebuie să știi exact care sunt punctele tale forte, care sunt vulnerabilitățile, oportunitățile din piață și amenințările. Gândește-te la procesele pe care le poți îmbunătăți pentru a reduce cheltuielile pe termen lung. Chiar dacă la scalare cheltuielile nu cresc proporțional cu venitul, tot vei avea nevoie de bani pentru implementarea unor instrumente de scalare. Spre exemplu, poate vei fi nevoit să angajezi persoane noi în echipă, poate trebuie să externalizezi o parte din muncă pentru a te concentra pe procesul de scalare, poate va trebui să folosești o platformă nouă sau alte instrumente de marketing. Toate aceste elemente ar trebui să se regăsească în bugetul pentru scalare. 

ADVERTISING

Acum poți începe să cauți surse de bani pentru susținerea acestui proces – poate fi un împrumut bancar sau nebancar cum ar fi creditele doar cu buletinul, surse suplimentare de venit sau investiții private. Creditul cu buletinul este una dintre cele mai populare opțiuni de finanțare pentru că este rapidă, deci de mare ajutor mai ales în situațiile de urgență. Important este să găsești o instituție financiară nebancară serioasă și de încredere, cum este și creditfix.ro, la care știi că poți apela oricând ai nevoie.

ADVERTISING

În concluzie, dacă ai o strategie bine pusă la punct, dacă ai finanțele necesare, dacă există cerere în piață, iar echipa este pregătită pentru acest proces și pentru toate amenințările care ar putea să apară pe parcurs, poți începe scalarea business-ului tău!