Salariile din învățământ

Salariile din învățământ

Salariile din domeniul învățământului au fost, în ultimii ani, un subiect de mare interes pe agenda publică. Motivul principal a fost reprezentat adesea de nemulțumirile profesorilor și de amânări din partea statului în ceea ce privește creșterea salariilor.

În ultimii ani, nu au lipsit grevele și protestele din partea angajaților din acest domeniu, astfel de evenimente având loc chiar și la începutul acestui an. Pentru a genera propriul fluturaș de salariu accesează calcul salariu net.

Motivul pentru care profesorii și nu numai și-au manifestat nemulțumirile chiar din prima luna a anului 2022 este faptul că, deși le-au fost promise măriri salariale de 16% începând cu acest an, aceștia ar fi urmat să primească o mărire de doar 4%. Conform calculator salariu brut această ereprezinta o creștere salarială cu 102 lei impozabili la un salariu minim pe economie.

ADVERTISING

Lucrurile pare că s-au rezolvat, însă, deoarece articolul care prevedea mărirea de 4% în loc de 16% a fost abrogat. Acest lucru ar putea să însemne că angajații din învățământ vor primi, într-adevăr, mărirea salarială promisă pentru acest an.

Este important de spus că nu doar profesorii și educatorii sunt categoriile de angajați din acest domeniu, ci și personalul auxiliar, personalul de conducere, de îndrumare, personalul nedidactic.

Salariile din învățământ în 2021

În 2021, salariile nete ale personalului didactic și nedidactic din domeniul învățământului erau următoarele:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

2428 de lei - pentru profesori debutanți, fără dirigintie

3586 de lei - pentru profesori diriginți care au 25 - 30 de ani vechime și definitivat

3713 de lei - pentru profesori diriginți cu gradul al ÎI-lea și cu vechime de 25 - 30 de ani

3359 de lei - pentru educatori cu studii medii și gradul I

4417 lei - pentru profesori cu gradul I.

În cazul în care salariile ar fi fost majorate conform promisiunilor, profesorii care au gradul I ar fi primit în jur de 5500 de lei - dacă au o vechime mai mare de 25 de ani - sau aproximativ 5100 de lei, dacă vechimea este de 20 - 25 de ani.

ADVERTISING

Un profesor debutant ar fi avut 4 098 de lei, iar un învățător sau educator cu vechime de peste 20 de ani ar fi avut în jur de 4 300 de lei.

Majorările ar fi urmat să fie aplicate, desigur, și în mediul universitar. În cazul acesta, un profesor universitar cu mai mult de 25 de ani vechime ar avea aproape 11 000 de lei lunar, iar unul cu 5 - 10 ani vechime ar avea în jur de 5 600 de lei pe luna.

După abrogarea articolului care prevedea o majorare de doar 4%, s-a revenit la formă inițială, care includea majorarea de 16%. Astfel, ar trebui că salariile din învățământ să ajungă la pragurile de mai sus cât mai curând.