România va găzdui un centru de reparații pentru elicopterele Black Hawk la București

România va găzdui un centru de reparații pentru elicopterele Black Hawk la București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România va găzdui un Centru de Echipare şi Întreţinere a elicopterelor civile şi militare Black Hawk, conform unui Memorandum de Înţelegere semnat joi la Bucureşti, iar producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin şi una dintre cele mai importante companii din industria aerospaţială din Polonia, va colabora cu societatea de stat Romaero pentru a dezvolta planul centrului de mentenanţă din Bucureşti.

„România va avea oportunitatea de a găzdui un Centru de Echipare şi Întreţinere a elicopterelor civile şi militare Black Hawk®, conform unui Memorandum de Înţelegere semnat astăzi la Bucureşti, contribuind la dezvoltarea industriei aerospaţiale româneşti, cu un impact economic semnificativ la nivel regional.

În continuarea acordului semnat între Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, şi Romaero, în martie 2018, noul Memorandum de Înţelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialişti cu înaltă calificare, programe educaţionale bazate pe tehnologie, oportunităţi de cercetare şi dezvoltare şi beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei româneşti", a informat joi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

ADVERTISING

De asemenea, noul acord ar putea conduce la executarea de către Romaero a operaţiunilor de personalizare şi modernizare a elicopterelor Black Hawk operate în România şi, ulterior, în Europa Centrală şi de Est.

Trupe și tancuri americane au fost trimise la frontiera NATO cu Belarus

Producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin şi una dintre cele mai importante companii din industria aerospaţială din Polonia, va colabora cu Romaero pentru a dezvolta planul centrului de mentenanţă din Bucureşti.

Acesta va deveni baza operaţiunilor prin care Romaero ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziţionate de guvernul României, dar şi aparţinând altor operatori, pentru misiuni civile şi militare.

Naval Group și Șantierul Naval Constanța reafirmă angajamentul de a sprijini Marina Română în proiectele sale de modernizare

ADVERTISING

“Mă bucur să văd că acest Memorandum de Înţelegere creează condiţiile pentru a pune în aplicare două parteneriate strategice pe care România le are cu SUA şi cu Polonia. Această potenţială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înţelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung.

Am apreciat, de asemenea, invitaţia Romaero către industria aeronautică românească şi presupun că domnul director general s-a referit la IAR Braşov, se va referi în continuare şi la Avioane Craiova şi la Aerostar Bacău şi la toate companiile şi institutele de cercetare din domeniu, pentru că-mi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice româneşti”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Elicopterele Black Hawk operează în peste 30 de ţări

“Elicopterul Black Hawk, fabricat în Polonia, reprezintă soluţia ideală pentru Ministerul Afacerilor Interne precum şi pentru nevoile viitoare ale României în materie de astfel de aeronave”, a declarat Janusz Zakręcki, preşedinte şi Director General PZL Mielec, o companie din grupul Lockheed Martin.

ADVERTISING

“Romaero deţine atât experienţa în întreţinerea de aeronave, cât şi infrastructura necesare pentru a deservi elicopterele Sikorsky Black Hawk®, dacă guvernul României va opta pentru achiziţionarea acestui aparat de zbor, fabricat de un aliat regional din Uniunea Europeană, şi ale cărui capabilităţi au fost constant dovedite", a adăugat el.

Un elicopter românesc din forța de menținere a păcii din Mali s-a răsturnat în timpul unei misiuni

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, E.S. Maciej Lang, a reafirmat deschiderea ţării sale pentru dezvoltarea de proiecte comune, româno-poloneze.

"Polonia este profund interesată de proiecte comune cu România în domeniul industriei de apărare, ca parte a parteneriatului nostru strategic. Acordul semnat astăzi între PZL Mielec şi Romaero deschide drumul pentru o cooperare de lungă durată",  afirmat oficialul.

Romaero are o experienţă de 100 de ani în aeronautică

“Romaero este onorată să colaboreze cu PZL Mielec, în contextul angajamentului României de a-şi consolida capacităţile de interoperabilitate civilă şi militară în Uniunea Europeană şi pe flancul estic al NATO.

Experienţa noastră de 100 de ani în aeronautică şi relaţia strânsă de colaborare cu celelalte companii româneşti din industrie ne vor ajuta să reunim forţa de muncă naţională calificată, infrastructura educaţională şi facilităţile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere”, a declarat Vasile Boicu, directorul general Romaero.

PZL Mielec va oferta către Ministerul Afacerilor Interne al României o tranşă iniţială de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului naţional de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime şi terestre.

Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienţi internaţionali, începând cu anul 2010.

Elicopterul Sikorsky Black Hawk este singura aeronavă multi-rol oferită României, produsă în Europa, conform standardelor militare.

Originea sa militară îi asigură o fiabilitate îmbunătăţită, împreună cu versatilitatea necesară pentru misiuni diverse şi o întreţinere uşoară, chiar şi când este operat departe de aerodromul de bază, fără infrastructură logistică.

Aceste caracteristici sunt esenţiale pentru operaţiuni militare, inclusiv sprijin în misiuni de luptă şi operaţiuni ale forţelor speciale, dar şi pentru misiuni civile, de poliţie, medicale, stingerea incendiilor, căutare şi salvare şi de transport utilitar, precizează ministerul.

Elicopterele Black Hawk operează la ora actuală în peste 30 de state. În Austria, Polonia, Slovacia şi Suedia acestea îndeplinesc roluri importante pe plan intern sau în cadrul operaţiunilor NATO, inclusiv ajutor umanitar, căutare şi salvare, transportul trupelor şi intervenţii în situaţii de urgenţă.

Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internaţională din industria aerospaţială şi de securitate, cu aproximativ 100.000 angajaţi în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producţia, integrarea şi întreţinerea de sisteme, produse şi servicii tehnologice avansate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇