Jason Derulo, Steven Bartlett, Sara al Madani și Simon Squibb sunt printre invitații de marcă ai primei ediții a Festival of Modern Owners (FOMO), care are loc între 21 și 25 mai 2025, la București.
Peste 60 de antreprenori de succes vor împărtăși idei de business și vor răspunde întrebărilor publicului.
Ce aduce nou FOMO – festivalul susținut de George de la BCR – și de ce merită să devii un „modern owner”, explică Robert Graur, cofondatorul proiectului, la Digital Shift.
Află totul din interviul cu Robert Graur, pe care îl poți asculta aici:
Mai jos, aspecte din discuție și minutele la care le poți asculta.
- Ce sunt acești „modern owners”? (de la min 02:19)
„«Modern owner» înseamnă să fie un antreprenor modern. Și antreprenorul modern are niște principii de viață diferite față de cele pe care le-am avut noi acum 15 ani, când am început să facem antreprenoriat.
(...) antreprenorii moderni sunt antreprenori care creează sisteme de business funcționale și care aduc valoare echipei lor și industriei în care activează.
Asta e definiția pe care am făcut-o noi ca să ne ghidăm și să știm unde vrem să să mergem.
La fel, antreprenorii moderni sunt cei care se bazează foarte mult pe lucru remote și pe network de colaboratori. Adică nu antreprenoriatul cum îl știam noi, cu angajați, cu secretară, cu nu știu ce doamna care răspunde la telefon și așa mai departe”.
- Hai să detaliem puțin aici. Că poate parte dintre cei care citesc își spun: e FOMO pentru mine dacă am o firmă și angajați care muncesc și produc pentru mine? Dar poate nu ăsta sunt eu acum...
„Nu ești, dar poți să devii.
Pentru că vremurile se schimbă. Toți spun asta. Și e adevărat. Vremurile se schimbă și ești nevoit să te adaptezi.
De obicei, cineva își începe businessul dintr-o pasiune. Sau dintr-o zonă în care sunt experți. Și, cumva, vor să scaleze experiența lor. Sau pasiunea lor. Să ducă totul mai departe și să scoată un produs pentru o anumită piață.
Struggle-ul (efortul - n.red.) cel mai mare aici – după ce angajezi 2-3 oameni cu care să lucrezi – este să duci businessul mai departe.
Și intervine partea operațională. Tu trebuie să gestionezi angajații, să zic. Atunci apare mentalitatea asta de: plată la oră, plată la zi, salariu fix, job description (trebuie să-i spui ce să facă, vorbești despre task-uri) și cumva funcționează. Până la un punct. Ajungi la 6-7-8 angajați. Și îți dai seama că ești copleșit.
Antreprenorii din România sunt copleșiți. Pentru că de multe ori businessul e foarte mult despre ei și nu despre piață sau despre produsul pe care îl vând.
Și atunci le este foarte greu să iasă din operațional și să poată să aibă ce și-au dorit la început când au început business, și anume: libertate, bani și să fie fericiți.
Și cumva asta aici mi se pare că e un learning foarte bun pe care poți să-l ai de la FOMO. Să înveți, să înțelegi că antreprenoriatul este despre produsul tău și despre piața ta și nu este neapărat despre tine ca și persoană”.
Ce poți să faci tu? Bombă este să pui skill-urile și experiența ta în slujba clienților tăi”.
- Se poate educa, zici? (de la min 3:59)
„Depinde de unde începi. Adică dacă începi să-l faci într-un fel, da, trebuie să-l schimbi.
Sau poți să începi să-l faci din prima corect și după aia nu mai trebuie să schimbi nimic. Depinde în ce moment al vieții tale de antreprenor te afli.
Antreprenoriatul nu e un job, e un stil de viață, cumva. Adică depinde: te faci antreprenor ca să fii propriul tău angajat? Sau te faci antreprenor ca să obții ceea ce îți dorești, ca antreprenor?”
- Ce aduce nou FOMO? (de la min 7:14)
„Sunt 3 componente la care ne uităm.
E partea asta de learning, interacțiunea cu alți antreprenori. Apoi e partea de ... n-aș vrea să-i spun networking, pentru că nu e networking. Și apoi partea de relaxare și de fun.
Să le luăm pe rând. Pentru noi, antreprenoriatul este un stil de viață. Știi că toată lumea vorbește despre povestea asta cu work-life balance (echilibrul dintre muncă și viața privată – n.red.).
La antreprenori, asta nu există”.
- Adică totul e numai muncă?
„Nu. E stil de viață. Că ești antreprenor când te culci, ești antreprenor când te trezești.
Ideea poate să-ți vină și la masă de 14 Februarie cu iubita, știi? Poate să-ți vină și pe plaje în Maldive, când nu știu, te scufunzi.
De asta spun că e un stil de viață și trebuie să trăiești în stilul în felul respectiv.
La FOMO, pe scenele noastre – pe lângă invitații internaționali - vor fi antreprenori români care au businessuri românești. Businessuri cunoscute cu care interacționezi zilnic
Vorbim despre antreprenori care se confruntă acum cu aceleași struggle-uri cu care te confrunți și tu.
Unul din scopurile noastre pentru antreprenori este să le arătăm că nu sunt singuri.
Una dintre problemele antreprenorilor este că mereu sunt singuri și neînțeleși.
Toți antreprenorii trec prin aceleași povești. Am oameni, am bani, ce fac, nimeni n-ar cumpăra produsul meu, am greșit, nimeni nu mă înțelege. Și așa mai departe.
Ce facem este aducem în fața antreprenorilor care sunt la început de drum sau care au deja business-uri solide, în primul rând, povești de succes. Oameni care au reușit. Să vadă că e posibil și că nu sunt singuri.
Speakerii noștri sunt antreprenori care fac antreprenoriat acum. Care au echipe. Și e un learning dintr-ăsta foarte... peer – to- peer și comunity”.
- Festivalul va fi pe mai multe scene. Ce și unde se va întâmpla? (de la min. 9:58)
„Main stage-ul va fi Sala Palatului. Unde vom avea speakeri internaționali. Steven Burtlet, Jason Derulo, Sara al Madani, Simon Squibb, Daniel Priestly, Dain Walker și Ari Scott.
Sâmbătă e o zi specială în care îl vom avea invitat pe Grasul XXL, care mai nou este și el ... nu neapărat antreprenor (ci intraprenor, dar este în business și skill—urile sunt cam aceleași) și pe Răzvan Căzănescu.
- Vine Jason Derulo. E cântăreț, dar și antreprenor de succes. Are un lanț de spălătorii cu abonament, în Statele Unite. Și un brand de haine care nu știu dacă există la noi, încă. Statele Unite sunt diferite
El a mai fost în România, dar a fost doar să cânte.
După cum ți-am spus, antreprenoriatul este un stil de viață. Și un mod de a gândi.
În momentul în care gândești ca un antreprenor, vezi lucrurile total diferit. Și antreprenor poate să fie și în State și în Dubai și în Africa și în Australia și în România. Pentru că fundamentele și lucrurile care sunt importante pentru tine sunt aceleași.
Sunt și câteva diferențe culturale, care țin de fiecare zonă în parte, de care ar trebui să ții cont. Dar fiind un antreprenor și ținând cont de lucrurile fundamentale, vei ține cont și de diferențele culturale.
Personal mi se pare o experiență extraordinară să poți să asculți cum gândește un artist cu 65 de milioane de followeri pe Instagram. Mi se pare o ocazie unică să vezi fix perspectivele astea. Că nu ți le spune nimeni.
Știi ce e mișto la noi? Că nici speakerii internaționali și nici de la noi nu vor veni cu o prezentare în PPT, să dea next-next-next. Vor fi intervievați.
Și vom avea și sesiuni de întrebări și răspunsuri (în cadrul căreia vor putea pune întrebări participanții care cumpără bilete și vin să particip – n.red.)”.
- Vine Steven Bartlett. Este unul dintre cei mai cunoscuți podcasteri. El realizează The Diary of a CEO. Și Behind the Diary (în care explică, practic, cum face podcastul, ca business). Păi ... mai are ce să-mi spună, pe lângă ce văd pe Youtube? (de la min 14:09):
„Păi depinde ce-l întrebi. Că acum o să poți să-l și întrebi”.
- Și mai sunt mulți, mulți alți invitați. Printre ei, Paul Olteanu de la Mind Arhitect. Marius Ghenea. Tudor Mihăilescu de la Freshfull. Câți invitați sunt? Poți să-i vezi pe toți, dacă-ți iei bilet?
„Sunt peste 60. E ca la un festival de muzică. Acolo îți alegi artiștii pe care vrei să-i asculți. Aici îți alegi antreprenorii pe care vrei să-i urmărești și cu care vrei să discuți.
Scenele secundare sunt toate aici, în zonă: Grădina Alhambra, Luceafăr Nook. Faci 2 minute de la o locație la alta. 11 minute, dacă vorbim despre Sala Luceafărul”.
- Cum ați făcut line-up-ul ăsta? (de la min 17:36):
„Am destructurat un business. Și ne-am uitat care sunt pillars (pilonii – n.red.) importanți pentru un business. Și am spart în 7 pilari. Și pentru fiecare din ăia 7 pillars am încercat să găsim cine e relevant, cine să vorbească pe segmentul sau pe industria respectivă”.
- Și cum se va desfășura totul?
„Fiecare scenă și fiecare zi vor avea câte o temă.
Prima zi este despre succes stories. A doua zi, avem o scenă care se numește «Wired to win». Vorbește despre ce skill-uri ar trebui să ai, ca antreprenor.
Avem o scenă care se numește «Cashflow kings», care vorbește despre finance și control financiar.
Avem o scenă care se numește «Fuel the Fire», care este despre cum să atragi investiții.
Avem «Digital World», despre comunicarea digitală. Avem o scenă despre e-commerce, avem «break through thinking», unde e Paul Olteanu de la The Mind Architect.
(...) Am încercat să diversificăm cât mai mult. Avem un panel despre customer experiențe și cum să creezi loialitate pentru clienții tăi. Și ne-am gândit așa: cine face customer loyalty de top? Industria ospitalității. Și am ajuns la Marmorosch Hotel”.
- Să mergem spre partea evenimentului despre care spuneai că nu e networking între participanți. De ce să nu fie networking? (de la min. 21:08):
„Din punctul meu de vedere, networking-ul este foarte mult despre schimb de cărți de vizită. Aici ziceam că e peer-to-peer. Și e despre conexiune și autenticitate.
E foarte onest ce facem.
Pe scenă o să avem doar interviuri. O să poți să întrebi speakerii și ei să-ți răspundă. O să poți sta în pauză să vorbești cu ei. Sunt mai multe evenimente intime, în același timp.
Dăm jos bariera asta, că speakerul e pe scenă și cel din sală învață. Învățăm unii de la alții.
Poți să vorbești cu speakerul. Poți să te împrietenești cu el.
Conținutul se creează acolo, o să poți să te oprești cu el în pauză și să-l întrebi lucruri. La fel, o să întâlnești alți oameni ca tine”.
- Și partea de distracție despre care ziceai? (de la min 24:54)
„Sâmbătă și duminică avem diferite evenimente prin mai multe locații din București. Sunt 48 de locații partenere, în care o să se întâmple diferite lucruri.
De la ... nu știu, sunrise yoga, mindfulness, stretching, how to prepare your meal. Suntem parteneri cu diferite galerii de artă unde o să ai acces cu brățara FOMO.
Vineri seara avem o petrecere la Alhambra. Duminică dimineață vom avea «FOMO mile» – că știi că în antreprenoriat mereu se spune «the extra mile». Va fi ... un maraton, să-i zic așa.
Și vor mai fi și alte două petreceri. Una săptămâna asta. Alta săptămâna viitoare”.
- Unde se pot înscrie cei care ne ascultă? (de la min. 27:25)
„Pot să intre pe site-ul nostru, modernowners.com. Pot să ne dea follow pe instagram @modern.owners ...
Avem 3 tipuri de bilete. E unul pentru General Acces, care-ți dă acces la tot evenimentul. În toate zilele, la toate evenimentele secundare, tot, 5 zile, de miercuri până duminică. Biletul ăsta costă 1.449 lei.
Avem acces la Sala Palatului, pentru fiecare zi. Unde prețul biletului este de 449 lei și poți să vii - în funcție de zi – să-i vezi pe Jason Darulo, pe Steven Bartlett, pe Sara al Madani ... Și pe ceilalți care sunt în zilele respective, bineînțeles.
Și ce am mai reușit să facem și ne bucură foarte tare: accesul în locațiile secundare, cu cei peste 60 de speakeri români, va costa doar 249 de lei”.
- Cu ce va pleca acasă participantul la FOMO, după zilele de festival? (de la min 30:13):
„Asta cu vremurile complicate mi se pare o chestie foarte interesantă.
Pentru că îmi aduc aminte... acum mai mult de 10 ani, când mă uitam, din 2013 la 2012. Și apoi din 2014 la 2013. Mereu am spus că sunt vremuri complicate. Și ce bine era anul trecut.
Mi se pare că asta îmi spui și tu acuma. Ne uităm, în 2025, la anul trecut. Și spunem «Ce bine era anul trecut. Că acuma chiar e nasol!”
E ca la povestea aia cu bugetul companiilor. De 20 de ani, de la an la an, se tot taie. Și 5% dacă tăiau, de la an la an, acuma aveau buget zero. Matematic vorbind.
(...) Antreprenorul are un apetit mai mare la risc. Pe lângă partea de viziune și ... optimist peste limitele normale, are dorința de a face lucruri.
(...) Ce mi se pare că poți să câștigi ca antreprenor: vei putea să descoperi practic, pe partea asta de finance, ce înseamnă o finanțare, să înveți să îți pregătești business-ul ca să atragi bani cu el.
Poți să înveți despre partea de comunicare online, cum să comunici online acum din punct de vedere al performanței marketing-ului.
Sunt lucruri foarte tehnice, pe care tu, ca antreprenor, nu trebuie să le știi. Dar trebuie să înțelegi ce să ceri cuiva care poate să ți le ofere.
Apoi, este partea asta de povești de succes. Și aici mi se pare o chestie foarte tare, pentru că antreprenorii mereu să simt singuri. Au impresia că nu îi înțelege nimeni.
Și atunci, participând, poți să vezi: cum a reușit Bogdan, ownerul de la Vivo - restaurantele de burger de la noi – că după ce a deschis două restaurante nou-nouțe, a venit pandemia. Și l-a prins cu 140 de angajați, 70.000 de lei în cont și 400.000 sau 700.000 euro, datorii la bancă. Ce faci tu, ca antreprenor? El a reușit. Și vine să povestească cum a făcut.
O să poți să vezi cum a reușit Murmur, un brand de fashion care e «bombă».
Poți să vezi cum a reușit Hamza. Care vindea haine dintr-o căsuță drăguță de pe Calea Moșilor și acum are magazine în 3 mall-uri. Cum a făcut asta?”.
O să afli dacă vii la FOMO.