Profil de antreprenor: De la Hugo Boss la propriul business în mijlocul traseului de enduro

Profil de antreprenor: De la Hugo Boss la propriul business în mijlocul traseului de enduro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Răzvan Lavric a încercat cu degetul marea afacerilor încă din anii ’90 , când a avut primele magazine de haine, pielărie, blugi, bijuterii din aur în Buzău. Și-a dezvoltat afacerile ca reprezentant al principalelor companii textile din România (de la Guban până la Clujeana). Pasul următor a fost să intre în echipa Tricodava București, și timp de 14 ani și-a dezvoltat o adevărată carieră în Capitală, ce a culminat cu contribuția la catalogul celor de la Hugo Boss.

În tot acest timp, însă, la sfârșit de săptămână, se întorcea lângă Buzău și lucra în fiecare weekend la mica lui afacere de familie: La motoare, un restaurant plasat în inima pădurii din Haleș, lângă Buzău, în plin traseu de enduro, iubit de toți pasionații de motoare de teren, de la motociclete KTM până la Duster și Jeep.

Treptat, și-a dezvoltat aici și o fermă de capre, porci mangaliță, măgari, găini, gâște, rațe.

ADVERTISING

”Restaurantul a devenit un loc de relaxare pentru foarte mulți oameni. 70-80% din ei sunt din București. Fac o oră și un sfert-o oră și jumătate până la noi. Gătim foarte mult în cuptorul de lemne, facem și pește, facem și friptură, facem și pui, ciolan cu varză și multe alte bunătățuri”, povestește antreprenorul în vârstă de 53 de ani, pentru SpotMedia.ro.

În 2018 a hotărât să se dedice în totalitate business-ului de familie și a lăsat întreaga carieră de la București pentru viața de la țară, plină de însuflețire și voie bună.

”Vorbesc foarte mult cu toți clienții care stau la masă. Îi ghidez exact ce vor să mănânce. Nimeni nu se grăbește. Avem un măgar care stă liber în curte, găinile asemenea, căței ciobănești”, spune el.

92890164_2859911450751973_3095378141338664960_n
Foto: Facebook/Răzvan Lavric

Cum s-a născut business-ul La Motoare?

În 2010 am găsit la colț aici unde avem acum restaurantul, de Paște, 36 de motocicliști din București, mâncau biscuiți și beau RedBull. Și am zis ”gata, fac o cârciumă”. Și am făcut cârciumă.

ADVERTISING

Așa s-a născut business-ul La motoare. Nici măcar nu se deschisese restaurantul, deja la 8 fără 10 aveam curtea plină de motocicliști de parcă La motoare au fost de 10 ani.

La început am avut doar pizza, grill… treptat am extins meniul.

10802_559538590844219_5579065961832228645_n
Foto: Facebook/La Motoare HALES

În ceea ce privește numele, vorbim de motociclete de enduro. Copilul meu, care a făcut toate sporturile de mic, la 5 ani făcea traseul de motocross care e la noi în zonă.

Dacă deschideam un pic mai devreme, puteam să intrăm în traseul mondial de enduro cross care se desfășoară la Buzău.

919666_302575229873891_1511289790_o
Foto: Facebook/La Motoare HALES

Iar în 2011 GTC Trophy, un club și un preparator de mașini de offroad de la București, a venit cu ideea să fim pauză de masă pentru traseul de Cupă de offroad. Am avut 168 de echipaje.

Am intrat în acest cricuit de GTC în fiecare an. Am avut în 2014 întâlnirea Duster, cu șeful Renault Technology, cred că au fost și atunci vreo 75 de echipaje de Duster.

ADVERTISING

În octombrie 2020 am avut întâlnirea Jeep România, iar foarte multe echipaje. Am avut o prezentare de biciclete KTM.

Care a fost investiția în acest business și care este valoarea sa acum?

În 2019 afacerea era evaluată undeva la 369.000 de euro, toată am făcut-o cu fonduri proprii.

Am investit inițial în jur de 200.000 de euro cu tot cu teren, pentru o construcție din lemn, inspirată din tot ce am văzut la schi prin Austria.

469565_183497061781709_1556856538_o
Foto: Facebook/La Motoare HALES

Cum v-a găsit pandemia și cum v-a transformat?

Nu am știut cu ce se mănâncă pandemia și am închis trei luni de zile, timp în care m-am ocupat de fermă, de grădina bio.

69125653_2392155070860949_8587297430540648448_n
Foto: Facebook/Răzvan Lavric

Inițial, am avut mangaliță, porci vietnamezi și mistreți. Atunci am ales să mă axez doar pe mangaliță. Și m-am ocupat tot mai mult și de caprele noastre.

În plus, în perioada de pandemie ne-am gândit să mai facem și o grădină bio.

Care a fost lecția pe care pandemia ți-a oferit-o, ca antreprenor?

În pandemie s-au selectat foarte mult clienții. Tot în perioada de pandemie mi-am dat seama că produsele pe care le facem sunt apreciate de clienții noștri, e o cerere foarte mare de produse naturale.

Efectiv, le vidăm și pot să stea luni de zile în frigider. Iar când clientul cerea ardei, îi spuneam să se ducă sus (în grădină) să aleagă pe culori ce vrea.

Chiar și când am mărit prețurile.. pentru o tigaie picantă, de la 10 la 35 de lei… oamenii au continuat să comande încât rămăsesem fără crăticioarele acelea în care serveam. Deci oamenii vin să mănânce natural, indiferent de prețuri.

Țin frigidere pline cu Coca Cola, Tuborg și Carlsberg, dar în schimb vând foarte bine berea lui Francois, o bere artizanală naturală, nepasteurizată, nefiltrată, o fermentație naturală fără aditivi. Are cel puțin 6 feluri de bere.

Vindem o apă tonică cu ace de brad, vândută la draft, are un succes nebun. A scos și o Cola naturală.

Vindem un vin natural de la Pietroasa, netratat chimic. Facem niște plăcinte bune în cuptorul cu lemne.

Ce planuri de business aveți?

După 10 ani, am deschis un restaurant cu livrare acasă și la Buzău. Îmi dau seama că acolo mi-e mai greu să comunic cu clienții din spatele unei comenzi de pe Tazz Global sau de pe TakeAway, să le explic despre produsele noastre. E o provocare.

Vreau să dezvolt în continuare magazinul online de la Buzău. E o creștere și acolo, o luăm pas cu pas. E foarte greu să găsești un angajat bun.

Și aici, La motoare Haleș, vreau să dezvoltăm mai tare chestia asta cu produsele tradiționale.

Mă gândesc foarte serios să fac un punct gastronomic local (o măsură de finanțare din fonduri europene prin care fermierii pot obține, pentru un tip de alimentație publică bazat pe produse tradiționale locale, un ajutor nerambursabil de 50.000 de euro - n.red).

Vreau, de asemenea, să dezvolt și mai mult ferma de porci de mangaliță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇