Pregătirea locuinței pentru chiriași: 4 aspecte esențiale

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Foto: pixabay

Mulți consideră că închirierea unei locuințe constituie cea mai simplă modalitate de a câștiga niște bani fără a face vreun efort, însă lucrurile par așa doar privite din afară. Într-adevăr, dacă ai un apartament pe care nu-l folosești, îl poți transforma într-o sursă de venit, dar nu poți să stai chiar cu mâinile în sân și să aștepți să îți vină banii. Dacă vrei să-ți găsești cât mai repede un chiriaș și să obții de la el suma dorită, trebuie să faci niște eforturi pentru a pune locuința la punct.

Pregătirea unei locuințe pentru a fi închiriată include mai multe etape importante, pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.

ADVERTISING

Reparații și renovări

Atunci când prezinți locuința unui potențial chiriaș, toate instalațiile și aparatele electrocasnice trebuie să fie perfect funcționale, ușile de la dulapuri să nu atârne într-o balama, masa și scaunele de bucătărie să fie întregi și așa mai departe. Așadar, înainte de a da anunțul de închiriere verifică locuința în amănunt și repară tot ce este defect. De asemenea, trebuie să ai în vedere și aspectul general al locuinței, iar dacă este cazul, să refaci zugrăveala, să înlocuiești plăcile de faianță căzute sau crăpate și să scapi de lucrurile inutile din casă.

Facturi plătite la zi

O locuință scoasă la închiriat trebuie să aibă toate utilitățile plătite la zi, pentru ca viitorul chiriaș să nu aibă surpriza să se trezească cu apa sau curentul tăiate pentru neplata facturilor. În multe cazuri, chiriașii cer proprietarilor să le prezinte la momentul încheierii contractului ultimele facturi achitate pentru a se asigura că locuința este cu plata utilităților la zi. De aceea chiar dacă apartamentul nu a mai fost folosit, este bine să continui să plătești facturile, iar în cazul în care ai renunțat la anumite servicii, trebuie să te rebranșezi în momentul în care ai decis să-l închiriezi.

ADVERTISING

Dotările necesare

Cu cât o locuință este mai bine utilată, cu atât cresc șansele de a găsi chiriași interesați, dar și de a obține o chirie mai mare. Astfel, o locuință complet mobilată va fi întotdeauna preferată față de o altă dotată doar cu un pat și o masă. De asemenea, un alt aspect important îl reprezintă electrocasnicele, chiriașii preferând locuințele cu dotate frigider, aragaz, televizor, mașină de spălat, centrală termică sau aparat de aer condiționat. De aceea ar fi indicat să faci o investiție în dotarea locuinței cu toate cele necesare, iar aceasta va fi amortizată în scurt timp din prețul mai bun obținut pe chirie.

ADVERTISING

Curățenia

O locuință de închiriat trebuie să strălucească de curățenie, acesta fiind unul dintre aspectele principale pe care le urmăresc clienții. Atunci când prezinți casa unei persoane interesate, trebuie să ai grijă ca găleata de gunoi să fie întotdeauna goală și să nu fie lăsată la vedere, paturile să fie perfect aranjate, cu lenjerie curată,  covoarele spălate, iar pe mobilă să nu fie praf.

Dacă ai aranjat o întâlnire cu un chiriaș interesat, fă o vizită la locuință cu o zi  înainte, pentru a șterge praful și a te asigura să totul este în ordine. În cazul în care îți ia mai mult timp să găsești un chiriaș, este bine să te ocupi săptămânal de curățenia locuinței pentru a fi oricând pregătită pentru momentul așteptat.

Contează foarte mult și modul în care îți promovezi locuința, fiind nevoie să faci o mică investiție și în acest sens. Este evident că un anunț plasat pe cât mai multe site-uri și apărut în cât mai multe rubrici de mică publicitate are șanse mai mari să fie vizualizat de cineva interesat decât unul pe care l-ai postat doar pe pagina ta de Facebook. De asemenea, n-ar fi rău ca anunțul să fie însoțit de mai multe fotografii sugestive, care să-l pună mai bine în evidență.